22 C
Nicosia
Σάββατο 1 Ιούνιος 2024 | 10:47

Πολιτική συμφωνία για να σχηματιστεί μεταβατικό συμβούλιο στην Αϊτή

Αϊτινοί πολιτικοί ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για να σχηματιστεί προεδρικό μεταβατικό συμβούλιο, με θητεία 22 μηνών, και αποστολή να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα της Καραϊβικής που πλήττεται από την πολιτική αστάθεια και τη βία συμμοριών, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε τη Δευτέρα σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το εννεαμελές συμβούλιο —επτά μέλη του θα έχουν δικαίωμα ψήφου, δύο θα είναι παρατηρητές— θα συγκροτήσουν αντιπρόσωποι των κυριότερων κομμάτων, του ιδιωτικού τομέα και της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών. Η εντολή του θα τερματιστεί «την 7η Φεβρουαρίου 2026», σύμφωνα με το κείμενο.

Αναμένεται να αντικαταστήσει τον αμφισβητούμενο de facto Πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί, που ανακοίνωσε την παραίτησή του την 11η Μαρτίου.

Το βράδυ της Κυριακής τα μέλλοντα μέλη του συμβουλίου διαβίβασαν τη συμφωνία και το προσχέδιο εφαρμοστικού διατάγματός της στην κοινότητα των κρατών της Καραϊβικής (CARICOM), διευκρίνισε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο περιφερειακός οργανισμός αναμένεται να κοινοποιήσει τα έγγραφα στην απερχόμενη κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ανρί και ο σχηματισμός του συμβουλίου αναμένεται να επικυρωθεί με δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πρώτο του καθήκον θα είναι να επιλέξει Πρωθυπουργό που, σε συνεργασία μαζί του, θα σχηματίσει νέα υπηρεσιακή Κυβέρνηση και θα οδηγήσει τη χώρα σε «δημοκρατικές, ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές», αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας.

Κανένα από τα μέλη του συμβουλίου ή της υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν θα επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

Οι διαπραγματεύσεις, που επέβλεπε η CARICOM, καθυστέρησαν εξαιτίας διαφωνιών ανάμεσα στα κόμματα που συμμετείχαν όσον αφορά τον διορισμό νέου Πρωθυπουργού και αμφιβολιών για το κατά πόσο είναι καν νόμιμο το όργανο αυτό.

Το μεταβατικό σχήμα θα έχει τρεις προτεραιότητες: να αποκατασταθεί «η ασφάλεια», να προωθηθούν «αναθεώρηση του Συντάγματος» και «θεσμικές μεταρρυθμίσεις» και να οργανωθούν «εκλογές».

Η πολιτική συμφωνία προβλέπει έτσι τη δημιουργία συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, στελεχωμένου από ειδικούς, που θα επιβλέψει την εφαρμογή συμφωνιών για τη διεθνή βοήθεια ως προς την ασφάλεια, πάνω απ’ όλα την ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης, στην οποία έχει δώσει πράσινο φως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το μεταβατικό συμβούλιο θέλει να εγκατασταθεί στο Palais national («εθνικό παλάτι», η έδρα της προεδρίας και της κυβέρνησης), στο κέντρο της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, που έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες στόχος επανειλημμένων επιθέσεων από συμμορίες.

Στην περιοχή ακούγονταν πυροβολισμοί τη Δευτέρα, είπαν κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αναπτύχθηκαν μονάδες των ειδικών δυνάμεων της Aστυνομίας.

Η Αϊτή δεν έχει Ππρόεδρο μετά τη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, ούτε πλέον κοινοβούλιο εν ενεργεία. Οι πιο πρόσφατες εκλογές διεξήχθησαν το 2016.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ισχυρές αϊτινές συμμορίες, που ελέγχουν πάνω από το 80% της πρωτεύουσας και κρίσιμους οδικούς άξονες, ένωσαν τις δυνάμεις τους κι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, φυλακών, του διεθνούς αεροδρομίου και του κυριότερου λιμένα, με διακηρυγμένο στόχο να ανατρέψουν τον de facto Πρωθυπουργό Ανρί.

Εμποδίστηκε να επιστρέψει στη χώρα μετά το επίσημο ταξίδι του στην Κένυα για να εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη συμμετοχή του Ναϊρόμπι στη διεθνή οπλισμένη δύναμη που αναμένεται να αναπτυχθεί στη χώρα της Καραϊβικής με τις ευλογίες των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσει την αστυνομία να αποκαταστήσει την ασφάλεια.

Οι Αϊτινοί αντιμετωπίζουν σοβαρή ανθρωπιστική κρίση — ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λάρνακα: Εργαζόμενοι της Kition ζήτησαν στήριξη από τον Βαφεάδη

Έξω από το Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοια και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας, όπου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρία της Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας...

Eξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου: Ξεκινούν δοκιμές σε χιλιάδες ασθενείς στη Βρετανία

Χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Αγγλία πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε μία νέου τύπου θεραπεία που χρησιμοποιεί εξατομικευμένα εμβόλια για την καταπολέμηση τoυ καρκίνου. Πρόκειται για δυνάμει...

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι λένε πως εκτόξευσαν πύραυλο κατά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ως απάντηση στα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας...

Ιαπωνία: Έδωσε 62,2 δισ. δολάρια για να σώσει το γιεν

Στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν την πρώτη παρέμβαση της χώρας στην αγορά συναλλάγματος εδώ και δύο χρόνια, η οποία και ήρθε μετά τη...

Τελετή κατά τον επαναπατρισμό των λειψάνων Ελλήνων Οπλιτών από την Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων εννέα Ελλήνων Οπλιτών από την Κυπριακή Δημοκρατία, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στην Αεροπορική Βάση...

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ το Temu ως μεγάλη πλατφόρμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε επίσημα το Temu ως πολύ μεγάλη επιγραμμική πλατφόρμα (VLOP) στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Το Temu είναι μια διαδικτυακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!