22.2 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 21:37

Παγκόσμιο σοκ από το μακελειό στην Πράγα με τους 15 νεκρούς – Κηρύχθηκε εθνικό πένθος

Η Τσεχία κήρυξε το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους για το χθεσινό μακελειό σε πανεπιστήμιο της Πράγας κατά το οποίο ένοπλος σκότωσε 15 ανθρώπους και τραυμάτισε επιπλέον 25. Ο πρόεδρος της χώρας  εξέφρασε τη «μεγάλη θλίψη» και τον «ανήμπορο θυμό» του.

Ο ένοπλος, ο οποίος έπεσε νεκρός κατά την επίθεση, πιστεύεται ότι σκότωσε επίσης τον πατέρα του και μπορεί να συνδέεται με τον θάνατο δύο ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα.
Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους μαζικούς πυροβολισμούς στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία.

Το αιματηρό επεισόδιο έλαβε χώρα περίπου στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Κύπρου) την Πέμπτη στο κτίριο της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στους διαδρόμους και τις αίθουσες διδασκαλίας του κτιρίου, σκορπίζοντας τον θάνατο, ενώ το προσωπικό και οι μαθητές προσπαθούσαν να βρουν μέρος να κρυφτούν.

Τα δραματικά πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να κρέμονται μια εξωτερική προεξοχή στα παράθυρα. Ακούγονται και πυροβολισμοί.

Το προφίλ του δράστη και το χρονικό της επίθεσης

Η αστυνομία λέει ότι ο ένοπλος ήταν 24χρονος φοιτητής στο πανεπιστήμιο και δεν είχε προηγούμενο ποινικό μητρώο, αν και προσθέτει ότι βρέθηκε ένα «τεράστιο οπλοστάσιο» στο σπίτι του. Είχε αγοράσει όλα τα όπλα και τα πυρομαχικά με νόμιμο τρόπο.

Πριν από τους πυροβολισμούς στο πανεπιστήμιο, η αστυνομία είχε λάβει μια αναφορά ότι ο ύποπτος κατευθυνόταν στην Πράγα από μια κοντινή πόλη με σκοπό να αυτοκτονήσει. Λίγη ώρα αργότερα, ο πατέρας του άνδρα ανακαλύφθηκε νεκρός.

Η αστυνομία εκκένωσε ένα διαφορετικό πανεπιστημιακό κτίριο όπου ο ένοπλος αναμενόταν να παρακολουθήσει μια διάλεξη, αλλά λίγο αργότερα κλήθηκαν στο κεντρικό κτίριο της σχολής που ήταν κοντά.

Από τα 25 άτομα που τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς, τα 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι κανένας αστυνομικός δεν τραυματίστηκε.

Σε δήλωσή του, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα είπε: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτή την φρικτή πράξη. Είναι δύσκολο να βρεις λόγια για να εκφράσεις την καταδίκη από τη μια και, από την άλλη, τον πόνο και τη θλίψη που νιώθει ολόκληρη η κοινωνία μας αυτές τις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα».

Ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα είναι ημέρα πένθους, προσθέτοντας ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια και ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι.

Αντέγραψε αιματηρό επεισόδιο στη Ρωσία;

Το κίνητρο του πυροβολισμού είναι ακόμη ασαφές. Η αστυνομία είπε ότι είχε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η επίθεση ήταν εμπνευσμένη από ένα παρόμοιο περιστατικό στη Ρωσία, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Είπαν ότι ο ένοπλος ήταν επίσης ύποπτος για τη δολοφονία ενός νεαρού άνδρα και της δύο μηνών κόρης του που βρέθηκαν νεκροί σε ένα δάσος στα περίχωρα της Πράγας στις 15 Δεκεμβρίου.

Τα πλέον πολύνεκρα επεισόδια μαζικών πυροβολισμών στην ιστορία της Ευρώπης

Η επίθεση είχε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών σε μαζική επίθεση από μοναχικό ένοπλο στην Ευρώπη αυτόν τον αιώνα:

Νορβηγία, Ιούλιος 2011: Ο Anders Behring Breivik σκότωσε 77 άτομα τοποθετώντας ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο που σκότωσε οκτώ σε κυβερνητικό κτίριο του Όσλο και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ σε κατασκήνωση, όπου σκότωσε άλλους 69.

Γερμανία, Απρίλιος 2002: Ο Robert Steinhauser, 19 ετών, σκότωσε 16 άτομα -13 δασκάλους, δύο μαθητές και έναν αστυνομικό- στο γυμνάσιο Gutenberg Gymnasium στην πόλη της Erfurt. Είχε αποβληθεί από το σχολείο το προηγούμενο φθινόπωρο

Γερμανία, Μάρτιος 2009: Ο Tim Kretschmer, 17 ετών, σκότωσε 15 άτομα σε πυροβολισμό που ξεκίνησε στο πρώην σχολείο του στην πόλη Winnenden, κοντά στη Στουτγάρδη. Πυροβόλησε σκότωσε εννέα μαθητές και τρεις δασκάλους στο σχολείο πριν πάει στην κοντινή πόλη Wendlingen, όπου πυροβόλησε άλλους τρεις περαστικούς.

Ελβετία, Σεπτέμβριος 2001: Ο Friedrich Leibacher μπήκε στο κτίριο του περιφερειακού κοινοβουλίου στην πόλη Zug ντυμένος με αστυνομική στολή και πυροβόλησε σκότωσε 14 άτομα και τραυμάτισε άλλα 10

Σερβία, Απρίλιος 2013: Ο Ljubisa Bogdanovic πυροβόλησε δεκατρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αγοριού δύο ετών, και τραυμάτισε τη γυναίκα του σε ένα χωριό έξω από το Βελιγράδι. Ο Μπογκντάνοβιτς ήταν βετεράνος του στρατού που είχε πολεμήσει με τις σερβικές δυνάμεις στον Κροατικό Πόλεμο για την Ανεξαρτησία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, το οποίο ιδρύθηκε το 1347, είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Τσεχική Δημοκρατία και ένα από τα παλαιότερα τέτοια ιδρύματα στην Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!