17.9 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 10:39

Ο Νετανιάχου απορρίπτει διεθνή αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε χθες Πέμπτη το βράδυ οποιαδήποτε διεθνή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εκτός του πλαισίου απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας πως κάθε τέτοια πρωτοβουλία θα «προσέφερε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία».

Δυο ακροδεξιοί Υπουργοί της ισραηλινής Κυβέρνησης με επιρροή, οι Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς, απέρριψαν ήδη τους όρους σχεδίου για αυτό, στο οποίο αναφέρθηκε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, και αραβικές χώρες προσκείμενες στην Ουάσιγκτον καταρτίζουν πλήρες σχέδιο προκειμένου να υπάρξει διαρκής ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους αφού τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να εναντιώνεται στη μονομερή αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης. Οποιαδήποτε τέτοια αναγνώριση, μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, θα προσέφερε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία άνευ προηγουμένου και θα εμπόδιζε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία ειρήνης», τόνισε στα εβραϊκά ο κ. Νετανιάχου μέσω X (του πρώην Twitter).

«Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά τα διεθνή diktats όσον αφορά μόνιμη ρύθμιση με τους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι συμφωνία ειρήνης δεν θα προκύψει παρά μόνο από «απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις».

Η εφαρμογή του σχεδίου στο οποίο αναφέρεται η Washington Post θα άρχισε με κατάπαυση του πυρός «προβλεπόμενης διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων». Η εφημερίδα επικαλέστηκε Αμερικανούς και Άραβες αξιωματούχους που κατ’ αυτή ευελπιστούν πως θα συναφθεί συμφωνία πριν από τη 10η Μαρτίου, την ημέρα που ξεκινά το ραμαζάνι.

Συμπεριλαμβάνει παύση των εχθροπραξιών, απελευθέρωση ομήρων που απήγαγε η Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και κρατά έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Δεν θα δώσουμε ποτέ την έγκρισή μας σε τέτοιο σχέδιο, που λέει στην πραγματικότητα ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ανταμοιβή για τη φρικιαστική σφαγή που διέπραξαν», αντέτεινε ο κ. Σμότριτς μέσω X, χαρακτηρίζοντας την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ».

Στο μεταξύ, το Ισραήλ κατηγόρησε χθες Πέμπτη τον ΟΗΕ ότι καθυστερεί τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας και τον κάλεσε να «αυξήσει» τις επιχειρήσεις του για αυτή.

Τα φορτία 500 οχημάτων με ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχουν μεταφερθεί στον παλαιστινιακό θύλακο, παραμένουν στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για ημέρες, ανέφερε το όργανο του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα και τη Λωρίδα της Γάζας, το COGAT, μέσω X (του πρώην Twitter).

Συνόδευσε την ανάρτηση με φωτογραφίες των ποσοτήτων βοήθειας αφού επιθεωρήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό και παραμένουν σε ανοικτό χώρο στην παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης εν αναμονή της παραλαβής και της διανομής τους.

Οργανώσεις αρωγής κατηγορούν τον στρατό του Ισραήλ πως εμποδίζει τη διανομή βοήθειας την ώρα που οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύουν να υποστούν λιμό. Η ισραηλινή Κυβέρνηση το διαψεύδει.

Εξάλλου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέμεινε απευθυνόμενος χθες Πέμπτη στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι αντιτίθεται στην έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα εναντίον της Χαμάς χωρίς εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος «επανέλαβε την άποψή του ότι δεν πρέπει να προχωρήσει στρατιωτική επιχείρηση χωρίς αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια και την υποστήριξη των αμάχων στη Ράφα», τονίζεται στο κείμενο.

Η Αμερικανίδα Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα έχει συναντήσεις με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ και με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για τη διεθνή ασφάλεια εντός της ημέρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Επιπρόσθετα, Ισραηλινοί διπλωμάτες καταφέρθηκαν με εμφανή οργή χθες Πέμπτη εναντίον του Βρετανού αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, διότι δήλωσε ότι η Χαμάς «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση», αλλά «πολιτικό κίνημα».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν σχολίασε μέσω X ότι «επιτέλους η στάση του ΟΗΕ υπέρ της Χαμάς αποκαλύπτεται σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση», κατηγορώντας τον ΟΗΕ πως «συγχωρεί την τρομοκρατία», «προωθεί τη Χαμάς», «κατηγορεί τα θύματα» και «έχει χάσει και το τελευταίο γραμμάριο αξιοπιστίας». Κατηγόρησε τον κ. Γκρίφιθς πως είναι «συνεργάτης τρομοκρατών».

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση» τη Χαμάς.

Στο μεταξύ, οι αρχές της Αιγύπτου οικοδομούν πελώριο καταυλισμό, που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν, στην έρημο του Σινά, ανέφερε χθες Πέμπτη η Wall Street Journal.

Το Κάιρο ανησυχεί για ενδεχόμενη μαζική έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας όταν ο στρατός του Ισραήλ αρχίσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, εξηγεί το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους και ειδικούς, αναφέρει πως περίπου 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να φιλοξενηθούν σε σκηνές στον καταυλισμό, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές της Αιγύπτου ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας, αναπτύσσοντας στρατεύματα, τεθωρακισμένα και στήνοντας ή ενισχύοντας φράκτες για να αποτρέψουν μαζική εισροή προσφύγων από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο καταυλισμός οικοδομείται προληπτικά, για το ενδεχόμενο μεγάλος αριθμός Γαζαίων να περάσει τα σύνορα, πάντα κατά το κείμενο της Τζέρναλ.

Ο κυβερνήτης στην επαρχία του Βορείου Σινά αρνήθηκε πως ο καταυλισμός οικοδομείται για Παλαιστίνιους, διαβεβαίωσε πως προορίζεται για Αιγύπτιους που εκτοπίστηκαν στο πλαίσιο πρόσφατων επιχειρήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, κατ’ αυτόν το «τελευταίο οχυρό» της Χαμάς.

Κάπου 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, έχουν συρρεύσει στην πόλη, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου πήγαν αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές του θυλάκου, για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται επί τέσσερις και πλέον μήνες.

Κατά το δημοσίευμα, η Αίγυπτος επιδιώκει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων, να μην υποδεχθεί παρά 50.000 ως 60.000.

Η Κυβέρνηση της Αιγύπτου έφθασε στο σημείο να απειλήσει το Ισραήλ πως θα τερματίσει τη διμερή συμφωνία ειρήνης (1979) αν υπάρξει μαζική εισροή προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας, πάντα σύμφωνα με τη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως αξιωματικός του ισραηλινού στρατού είπε πως εξετάζεται το σενάριο ο άμαχος πληθυσμός να οδηγηθεί βόρεια, εκτός της εμπόλεμης ζώνης αλλά εντός του θυλάκου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αστυνομία: 10η σύλληψη για την απόπειρα φόνου 34χρονου

Νέα σύλληψη, την δέκατη, ανακοίνωσε η Αστυνομία σε σχέση με την απόπειρα φόνου εναντίον 34χρονου στις 23/4/2024 στην  Ανθούπολη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η...

Ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια και ΑΕΚ-Ανόρθωση

Διεξάγονται σήμερα οι αγώνες της 9ης αγωνιστικής του Α’  Ομίλου της Β’ Φάσης του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος CYTA, με τις έξι ομάδες του Ομίλου να...

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!