25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 16:17

Ουκρανία: Τσεχία και Πολωνία στέλνουν εξοπλισμό, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τη Μόσχα το Ντονμπάς

Τσεχία και Πολωνία εξοπλίζουν την Ουκρανία, την ώρα που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι δηλώνει πως όλες οι υποδομές ζωτικής σημασίας στο Σεβεροντονέτσκ καταστράφηκαν. Η Μόσχα από την πλευρά της χαρακτηρίζει το Ντονμπάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, ενώ το ΝΑΤΟ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν όλες τις υποδομές ζωτικής σημασίας στην ουκρανική πόλη Σεβεροντονέτσκ, δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιγράφοντας την κατάληψη της πόλης ως τον “κύριο στόχο” της Ρωσίας αυτή τη στιγμή.

“Ως αποτέλεσμα των ρωσικών πληγμάτων στο Σεβεροντονέτσκ, όλες οι υποδομές ζωτικής σημασίας καταστράφηκαν. Πάνω από τα δύο-τρίτα των κατοικιών της πόλης έχουν καταστραφεί”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτική του ομιλία και πρόσθεσε πως η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ είναι ο κύριος στόχος των δυνάμεων κατοχής”.

Από την άλλη, για τη Ρωσία η “απελευθέρωση” του Ντονμπάς στην Ουκρανία είναι “αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα”, ενώ άλλα ουκρανικά εδάφη θα πρέπει να αποφασίσουν μόνα τους το μέλλον τους. Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλείται δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. “Η απελευθέρωση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τις οποίες αναγνώρισε η Ρωσική Ομοσπονδία ως ανεξάρτητα κράτη, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα”, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1, σύμφωνα με το RIA.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μίρτσα Τζοάνα, έκρινε χθες Κυριακή πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν δεσμεύεται πλέον από τις υποσχέσεις που είχε κάνει στο παρελθόν να μην αναπτύξει τα στρατεύματά του στην ανατολική Ευρώπη.

Η Ιδρυτική Πράξη Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπεγράφη πριν από 25 χρόνια, προέβλεπε μεταξύ άλλων μέτρα που με σκοπό την «αποτροπή κάθε συγκέντρωσης συμβατικών δυνάμεων» στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη. Όμως, προχωρώντας στην εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας και διακόπτοντας κάθε διάλογο με την Ατλαντική Συμμαχία, η Ρωσία «ακύρωσε το περιεχόμενο της Ιδρυτικής Πράξης», τόνισε ο κ. Τζοάνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Βίλνιους.

Πάντως, η Τσεχία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα αξίας 24 ως 28 εκατομμυρίων ευρώ άμεσα, όπως δήλωσε χθες Κυριακή η υπουργός Άμυνας της χώρας, η Γιάνα Τσερνόχοβα, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ČT.

«Είναι κρίσιμο η (στρατιωτική) βοήθεια να δίνεται με σταθερό ρυθμό», είπε η κυρία Τσερνόχοβα, διευκρινίζοντας ότι η Πράγα έχει ήδη στείλει στο Κίεβο στρατιωτικό υλικό αξίας 140 εκατ. ευρώ από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Η υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα σταλούν βαριά όπλα, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους τύπους και τις ποσότητες τους «για λόγους ασφαλείας».

Παράλληλα, η Πολωνία έστειλε στην Ουκρανία 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab, όπως μετέδωσε το πολωνικό κρατικό ραδιόφωνο χθες Κυριακή επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να απωθήσει τη συνεχιζόμενη επίθεση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς.

Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 40 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ, η Πολωνία εκπαίδευσε περίπου 100 μέλη του Πυροβολικού της Ουκρανίας στον χειρισμό τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την… στρατόσφαιρα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρεις Ρώσοι έκαναν παγκόσμιο ρεκόρ πέφτοντας την περασμένη εβδομάδα με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα της Γης στο Βόρειο Πόλο, σε μια αποστολή η οποία χρησίμευσε επίσης ως...

Τούρκοι τουρίστες «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά – «Εκρηξη» αφίξεων λόγω της βίζας-εξπρές

Η εφαρμογή του μέτρου της έκδοσης επταήμερης βίζας εξπρές κατά την άφιξη για πολλά ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον στη γειτονική Τουρκία προσελκύοντας...

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθείστο ιρανικό προξενείο

Αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένει στο Παρίσι η περιοχή γύρω από το ιρανικό προξενείο, όπου ένας άνδρας απειλούσε νωρίτερα να ανατινάξει τον εαυτό του. Το BFMTV...

Παρασκευαστής παγωτού στο Κάπρι δημιουργεί παγωτό με γεύση…G7

Η Ιταλία ως έθνος παγωτού επιδεικνύει τα διαπιστευτήριά της, με μια ειδική νέα γεύση για τους υπουργούς Εξωτερικών που συγκεντρώνονται για τη συνάντηση της Ομάδας των...

Μάντσεστερ: Παιδί “κλέβει” περιπολικό και το οδηγεί (βίντεο ντοκουμέντο)

Αυτή είναι η σοκαριστική στιγμή που ένα «παιδί»οδηγεί ένα κλεμμένο αστυνομικό αυτοκίνητο κατά μήκος ενός πεζοδρομίου, αφού ένας αστυνομικός εγκατέλειψε το όχημά του για...

Η αγγελία για σπίτι στη Βούλα που έγινε viral

Μια αλλιώτικη αγγελία ενοικίασης σπιτιού ήρθε στο φως της δημοσιότητας προκαλώντας πληθώρα θετικών σχολίων από υποψήφιους ενοικιαστές και μη. Εκεί που όλοι μας έχουμε συνηθίσει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!