22.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 11:21

Ουκρανία: «Η πιο μαζική επίθεση από αέρος» – 16 νεκροί, 97 τραυματίες από τον καταιγισμό ρωσικών πληγμάτων

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 100 τραυματίστηκαν από την ομοβροντία πληγμάτων που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

«Σήμερα το πρωί, ο εχθρός εξαπέλυσε πάνω από 150 πυραύλους και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) σε ειρηνικές ουκρανικές πόλεις. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 16 νεκροί και 97 τραυματίες», σημείωσε ο Αντρί Κοστίν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται δύο παιδιά ηλικίας 6 και 8 ετών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε πως η σημερινή ρωσική πυραυλική επίθεση, μία από τις μεγαλύτερες αφότου ξεκίνησε ο πλήρους κλίμακας πόλεμος, απέδειξε πως δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για ανακωχή με τη Μόσχα. «Η Ρωσία δεν εξετάζει οποιαδήποτε άλλα σενάρια πέραν της πλήρους καταστροφής της Ουκρανίας», ανέφερε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

Ομοβροντία πληγμάτων με πυραύλους και drone

«Σήμερα, εκατομμύρια Ουκρανοί ξύπνησαν με τον ισχυρό ήχο εκρήξεων. Μακάρι αυτοί οι ήχοι των εκρήξεων στην Ουκρανία να μπορούσαν να ακουστούν σε όλον τον κόσμο», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, απευθύνοντας έκκληση στους συμμάχους του Κιέβου να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στη χώρα του.

«Η Ρωσία επιτέθηκε με όλα όσα είχε στο οπλοστάσιό της (…) Ρίφθηκαν περίπου 110 πύραυλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους καταρρίφθηκαν» είχε αναφέρει νωρίτερα σε ανάρτησή του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο διοικητής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Μίκολα Ολεστσούκ άφησε να εννοηθεί ότι η επίθεση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει εξαπολύσει η Ρωσία από αέρος μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία, περιγράφοντάς την ως «την πιο μαζική επίθεση από αέρος».

Μόσχα: Επλήγησαν όλοι οι στόχοι που είχαν οριστεί

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως όλοι οι στόχοι που έθεσαν οι ρωσικές δυνάμεις στο στόχαστρο αυτή την εβδομάδα «έχουν πληγεί».

«Όλοι οι στόχοι που είχαν οριστεί έχουν πληγεί» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας πως η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερα από 50 πλήγματα, μεταξύ των οποίων ένα «μεγάλο πλήγμα» στην Ουκρανία μεταξύ της 23ης και 29ης Δεκεμβρίου σε εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών, αποθηκών πυρομαχικών και σημεία ανάπτυξης Ουκρανών στρατιωτών και ξένων μισθοφόρων.

Γαλλία: «Στρατηγική τρόμου»

Η Γαλλία καταδίκασε «την στρατηγική τρόμου που έχει σκοπό να καταστρέψει ουκρανικές μη στρατιωτικές υποδομές» μετά το μαζικό κύμα ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία.

Το Παρίσι «θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να της παρέχει την απαραίτητη βοήθεια ώστε να της επιτρέψει να ασκήσει τη νόμιμη άμυνά της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της» τόνισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σούνακ: Τα ρωσικά πλήγματα δείχνουν ότι ο Πούτιν «δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα»

Το τελευταίο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία δείχνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα», δήλωσε από την πλευρά ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ζητώντας στήριξη προς το Κίεβο «για όσο χρειαστεί».

«Αυτές οι εκτεταμένες επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων δείχνουν ότι ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα για να πετύχει τον στόχο του να εξαφανίσει την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δεν θα τον αφήσουμε να κερδίσει», έγραψε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ιορδανική αποστολή για ενίσχυση μέσων πυρόσβεσης

Το πλήρωμα της ιορδανικής αποστολής που έφθασε στην Κύπρο προς ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αεροπυρόσβεση υποδέχεται σήμερα στις 10:45 το...

Μεγαλύτερη συνεργασία των Ισλαμικών κρατών με το ψευδοκράτος ζήτησε ο Τατάρ

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθύνθηκε στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που πραγματοποιείται στη Μπανζούλ της...

Μειωμένη κατά περίπου 50% η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα

Μειωμένη κατά 50% περίπου ήταν η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτο Θρασυβούλου. Σε δηλώσεις...

Την Τρίτη ο A’ ημιτελικός της Eurovision με την Κύπρο να εμφανίζεται πρώτη

Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας με τον πρώτο ημιτελικό να διεξάγεται την Τρίτη, 7 Μαϊου, στο Μalmö Arena....

Λεμεσός: 30χρονος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα

Τριαντάχρονος από τη Λεμεσό, ο Ευτύχιος Χαρίτου, έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε ανήμερα του Πάσχα στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού –...

Ισραήλ: Άρχισε η απομάκρυνση 100.000 Παλαιστινίων από τη Ράφα – Αναπόφευκτη η επίθεση από Ισραήλ

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!