26.2 C
Nicosia
Κυριακή 19 Μάιος 2024 | 20:13

Οι ΗΠΑ επιτρέπουν σε προσωπικό της πρεσβείας να εγκαταλείψει τον Λίβανο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξουσιοδότησαν το μη απαραίτητο προσωπικό και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν την πρεσβεία τους κοντά στη Βηρυτό την Τρίτη, επικαλούμενες την απρόβλεπτη κατάσταση ασφαλείας στον Λίβανο λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αύξησε επίσης τις ταξιδιωτικές συμβουλές του για τον Λίβανο από το επίπεδο τρία, που εκδόθηκε τον Ιούλιο, στο επίπεδο τέσσερα, καθώς είπε στους Αμερικανούς να αποφύγουν τη χώρα.

«Μην ταξιδεύετε στον Λίβανο λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας που σχετίζεται με τις ανταλλαγές ρουκετών, πυραύλων και πυροβολικού μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ ή άλλων ένοπλων μαχητών», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωση την Τρίτη.

Η Χαμάς εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, πυροβολώντας, μαχαίρωσε και έκαψε μέχρι θανάτου περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών ως αντίποινα κατά της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας περίπου 3.000 ανθρώπους, κυρίως άμαχους.

Η Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο, η οποία όπως και η Χαμάς υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει από τότε εμπλακεί σε μια σειρά επεισοδίων κατά μήκος των συνόρων του νότιου Λιβάνου με το Ισραήλ.

Μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη, σκοτώνοντας εκατοντάδες, η Χεζμπολάχ κάλεσε σε μια «ημέρα οργής».

Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για την έκρηξη, αν και κανένας από τους ισχυρισμούς δεν μπορούσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Μετά από κάλεσμα της Χεζμπολάχ, εκατοντάδες διαδηλωτές συνεπλάκησαν την Τρίτη το βράδυ με τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο προάστιο Άουκαρ της Βηρυτού, όπου διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και πυρπόλησαν ένα κτήριο, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν επίσης στη γαλλική πρεσβεία στη Βηρυτό, υψώνοντας σημαίες της Χεζμπολάχ και εκτοξεύοντας πέτρες που συσσωρεύτηκαν στην κύρια είσοδο της πρεσβείας.

Οι καταυλισμοί των Παλαιστινίων προσφύγων στις νότιες πόλεις της Σιδώνας και της Τύρου ξέσπασαν με οργή καθώς παλαιστινιακές φατρίες στον Λίβανο κάλεσαν σε μαζικές συγκεντρώσεις την Τετάρτη για να καταδικάσουν τα πλήγματα στα νοσοκομεία.

Από τις 7 Οκτωβρίου, πυρκαγιά κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου έχει σκοτώσει τουλάχιστον 18 ανθρώπους στη λιβανική πλευρά — κυρίως μαχητές, αλλά και έναν δημοσιογράφο του Reuters και δύο πολίτες.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ισραηλινή πλευρά.

Η Γαλλία προέτρεψε επίσης τους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στον Λίβανο, ενώ αρκετές δυτικές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας είπε στους υπηκόους του στον Λίβανο «να εξετάσουν αν χρειάζεται να παραμείνουν και, εάν όχι, να φύγουν με εμπορικά μέσα όσο είναι ακόμη διαθέσιμα».

Ο Καναδάς, η Ισπανία, η Γερμανία και η Αυστραλία έχουν επίσης εκδώσει ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Όταν ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι

Τόσο η Κομισιόν, όσο και η Στατιστική Υπηρεσία με τις προβλέψεις και τα στοιχεία που ανακοινώνουν, δίνουν την εντύπωση ότι η οικονομία μας πετά...

Θεσμοί σε κρίση = Κράτος σε ανυποληψία

Τα όσα συμβαίνουν τελευταία με τους θεσμούς του κράτους είναι απογοητευτικά.  Σοβαροί θεσμοί τσακώνονται δημόσια μεταξύ τους.  Θεσμικά όργανα αμφισβητούνται.  Αποφάσεις θεσμών χλευάζονται.  Γενικά,...

ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ πρωταθλητής Ελλάδας – Σήμερα τελευταία αγωνιστική

Η τελευταία αγωνιστική της Stoiximan Super League μας επεφύλλασε ένα συναρπαστικό φινάλε. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διεκδικούν τον τίτλο μέχρι και το φινάλε με τους...

Σακελλαροπούλου: Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει τη γενοκτονία του Πόντου

Το χρέος της διεθνούς κοινότητας «να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» επισημαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά...

Ινδονησία: Έκρηξη ηφαιστείου – Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών

Οι κάτοικοι επτά χωριών απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Ίμπου στο απομακρυσμένο νησί Χαλμαχέρα της Ινδονησίας. Το Ίμπου εξερράγη...

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Πάφο για την κατάκτηση του κυπέλλου (φωτό)

Τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της πανηγυρίζει η ποδοσφαιρική ομάδα της Πάφου η οποία επικράτησε της Ομόνοιας στον τελικό Κυπέλλου στο ΓΣΠ με 0-3. Γλέντησαν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!