15.8 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 4:09

ΟΗΕ: Ο λιμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι σχεδόν αναπόφευκτος

Ο λιμός στη Λωρίδα της Γάζας «είναι σχεδόν αναπόφευκτος, αν δεν αλλάξει τίποτε», προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ο ΟΗΕ, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για τον θάνατο τουλάχιστον 10 παιδιών από την πείνα.

Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για να ορίσουν την κατάσταση λιμού. Κατάσταση λιμού δεν έχει ακόμη κηρυχθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι συνθήκες που επικρατούν είναι καταστροφικές.

Αλλά, «από τη στιγμή που κηρύσσεται κατάσταση λιμού, είναι πάρα πολύ αργά για τους ανθρώπους», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ Γενς Λέρκε.

Στη Σομαλία το 2011, όταν κηρύχθηκε επισήμως σε κατάσταση λιμού το ήμισυ του συνολικού αριθμού των θυμάτων της καταστροφής είχε ήδη πεθάνει από πείνα.

«Δεν θέλουμε να φθάσουμε στην κατάσταση αυτή και τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κρίστιαν Λίντμάιερ δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των αρχών της Χαμάς, δέκα παιδιά έχουν καταγραφεί επίσημα ότι πέθαναν από τον υποσιτισμό. Είναι βέβαιο ότι ο αριθμός δεν απεικονίζει την πραγματικότητα.

Οι θάνατοι αυτοί είναι πρόδρομες ενδείξεις «πολύ ανησυχητικές, διότι η επισιτιστική ασφάλεια πριν τον πόλεμο στην Γάζα δεν ήταν πολύ κακή», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Οι άνθρωποι είχαν τροφή, είχαν την ικανότητα να παράγουν τα τρόφιμά τους και η παραγωγή προϊόντων διατροφής στην ίδια την Γάζα είναι σχεδόν αδύνατη…Η αλιεία ήταν σημαντική πηγή διατροφής, εισοδημάτων, για να μπορεί κανείς να βάλει κάτι στο τραπέζι, που έχει διακοπεί τελείως», ανέφερε.

«Οι ίδιες οι βάσεις της καθημερινής διαβίωσης των ανθρώπων έχουν καταστραφεί», είπε ο εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στον θάνατο χθες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη της Γάζας πέραν των εκατό Παλαιστινίων, οι οποίοι το πιθανότερο είναι ότι έπεσαν θύματα συνδυασμού ισραηλινών πυρών και τεράστιου ποδοπατήματος, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναρωτήθηκε σε τι σημείο πεινούν οι άνθρωποι ώστε να αναλαμβάνουν τέτοιου είδους ρίσκα.

«Το σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι έχουν τόση ανάγκη τροφίμων, πόσιμου νερού και κάθε είδους προμήθειας, που ρισκάρουν την ζωή του για να βρουν τρόφιμα, προμήθειες για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους, για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Είναι πραγματικό δράμα, πραγματική καταστροφή», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!