23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 22:59

Λωρίδα της Γάζας: Εργαζόμενοι αμερικανικής ΜΚΟ νεκροί σε ισραηλινό βομβαρδισμό – ΗΠΑ: «Είμαστε συντετριμμένοι»

Τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι αμερικανικής ΜΚΟ, η οποία διανέμει τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού, όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής και ηγέτης της οργάνωσης, με τη Χαμάς να αναφέρεται νωρίτερα σε πέντε θύματα, ανάμεσά τους τέσσερις ξένους.

Η World Central Kitchen «έχασε αρκετούς αδελφούς και αδελφές σε πλήγμα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα», γνωστοποίησε μέσω X (του πρώην Twitter) ο επικεφαλής και ιδρυτής της ΜΚΟ, ο Αμερικανοϊσπανός σεφ Χοσέ Αντρές. Τα μέλη της ΜΚΟ σκοτώθηκαν καθώς «εργάζονταν στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να διανείμουμε τρόφιμα στη Γάζα», ανέφερε η ΜΚΟ επίσης μέσω X, κάνοντας λόγο για «τραγωδία». «Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και οι άμαχοι δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στόχος. Ουδέποτε», πρόσθεσε στην ανάρτησή της.

 

ΗΠΑ: «Παροτρύνουμε το Ισραήλ να διενεργήσει αμέσως έρευνα»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, του βασικού συμμάχου του Ισραήλ, που πλέον παίρνει κάποιες αποστάσεις έπειτα από σχεδόν μισό χρόνο πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε «ανάστατη» για τον βομβαρδισμό. «Είμαστε συντετριμμένοι και βαθιά ανάστατοι» για το πλήγμα, σημείωσε μέσω X η εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον. «Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται» καθώς «διανέμουν βοήθεια απελπιστικά απαραίτητη» στους Παλαιστίνιους αμάχους και «παροτρύνουμε το Ισραήλ να διενεργήσει αμέσως έρευνα» για το συμβάν, πρόσθεσε.

Η World Central Kitchen σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε πως σκοτώθηκαν επτά μέλη της ομάδας της, που είχαν υπηκοότητες «Αυστραλίας, Πολωνίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ένα διπλή, ΗΠΑ/Καναδά, και ένα Παλαιστίνης».

Η οργάνωση πρόσθεσε πως οχηματοπομπή της, με δυο οχήματα που διέθεταν θωράκιση κι ένα που δεν είχε, με τον λογότυπό της σε εμφανές σημείο, έφευγε από αποθήκη όπου είχαν εκφορτωθεί πάνω από 100 τόνοι τροφίμων και βρισκόταν σε ζώνη όπου ήταν συμφωνημένο να μη γίνουν επιχειρήσεις («deconflicted zone») όταν επλήγη, παρά τον συντονισμό που είχε προϋπάρξει.

(REUTERS/Ahmed Zakot)

«Αυτή δεν είναι επίθεση μόνο εναντίον της WCK, είναι επίθεση εναντίον των ανθρωπιστικών οργανώσεων που πάνε στις πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται σαν πολεμικό όπλο», τόνισε η Έριν Γκορ.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για πέντε θύματα που διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Ντέιρ αλ Μπάλα έπειτα από «ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα με στόχο όχημα της αμερικανικής οργάνωσης World Central Kitchen στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Οι τέσσερις ξένοι είχαν εθνικότητες «Βρετανίας, Αυστραλίας και Πολωνίας», ενώ αυτή ενός τέταρτου θύματος «δεν ήταν γνωστή» ακόμη, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά την ίδια πηγή πως το πέμπτο θύμα ήταν ο Παλαιστίνιος οδηγός και διερμηνέας των εργαζομένων της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα απαιτήσει «πλήρη απόδοση ευθυνών»

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο υπηκόου Αυστραλίας, της Ζόμι Φράνκομ, εξαίροντας το «ανεκτίμητο» έργο που επιτελούσε η εκλιπούσα. Πρόκειται για «τραγωδία που δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», για «εντελώς απαράδεκτο» γεγονός και η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα απαιτήσει «πλήρη» απόδοση ευθυνών, επέμεινε.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, στη Ντέιρ αλ Μπάλα, πέντε πτώματα και τρία ξένα διαβατήρια πλάι τους. Βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters εικονίζει τη διακομιδή των πτωμάτων στο νοσοκομείο από τραυματιοφορείς.

Ισραήλ: Εξετάζουμε το συμβάν

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανέφερε μέσω Telegram πως «εξετάζει στο κορυφαίο επίπεδο το τραγικό συμβάν» για να «κατανοηθούν οι περιστάσεις» της επιδρομής και διαβεβαίωσε πως «εργάζεται σε στενό συντονισμό με τη WCK» για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ΜΚΟ World Central Kitchen συμμετέχει στην αποστολή βοήθειας διά θαλάσσης, μέσω Κύπρου, στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατασκευή προσωρινής αποβάθρας σε ακτή του παλαιστινιακού θυλάκου για να καταστούν δυνατές οι εκφορτώσεις. Το πρώτο πλοίο με βοήθεια που αναχώρησε από την Κύπρο εκφορτώθηκε στα μέσα Μαρτίου, υπό την επίβλεψη του ισραηλινού στρατού.

Σχεδόν έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες τον θάνατο τουλάχιστον 70 ανθρώπων σε 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων «δεκάδων» σε ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς απ’ άκρου σ’ άκρο του θυλάκου.

Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ιατρικές ομάδες έψαχναν χθες τα συντρίμμια του νοσοκομείου Σίφα, για να εντοπίσουν τραυματίες και να ανασύρουν πτώματα, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων έπειτα από έφοδο που άφησε πίσω της ερείπια, αποκαΐδια και εκατοντάδες πτώματα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «σκότωσαν πάνω από 200 τρομοκράτες και συνέλαβε από 900 υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες» σε αυτό που προπολεμικά ήταν το μεγαλύτερο κέντρο υγείας όλου του θυλάκου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί χθες βράδυ.

Εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας στη Γάζα, όπου κυβερνά η Χαμάς, έκανε λόγο για κάπου 300 νεκρούς μέσα και γύρω από το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!