12.9 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 7:36

Κίεβο: Η Ρωσία έπληξε το Χάρκοβο με βορειοκορεατικούς πυραύλους

Το γραφείο του εισαγγελέα της περιφέρειας του Χαρκόβου παρείχε σήμερα περαιτέρω αποδείξεις ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με πυραύλους που είχε προμηθευτεί από τη Βόρεια Κορέα, παρουσιάζοντας θραύσματά τους.

Ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έπληξε την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα με πυραύλους που προμηθεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά στη διάρκεια της εισβολής της.

Ο Ντμίτρο Τσουμπένκο, εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα, είπε ότι ο πύραυλος, ένας από τους πολλούς που έπληξαν την πόλη του Χαρκόβου στις 2 Ιανουαρίου, ήταν οπτικά και τεχνικά διαφορετικός από τα ρωσικά μοντέλα.

“Η μέθοδος παραγωγής δεν είναι πολύ σύγχρονη. Υπάρχουν παρεκκλήσεις από τους τυπικούς πυραύλους Iskander, που είδαμε στο παρελθόν σε πλήγματα στο Χάρκοβο. Αυτός ο πύραυλος είναι παρεμφερής με έναν από τους βορειοκορεατικούς πυραύλους”, δήλωσε ο Τσουμπένκο στα μέσα ενημέρωσης επιδεικνύοντας τα απομεινάρια του.

Ο ίδιος είπε ότι ο πύραυλος ήταν κατά τι μεγαλύτερος σε διάμετρο σε σχέση με τον ρωσικό Iskander, ενώ η κεφαλή του, οι εσωτερικές ηλεκτρικές περιελίξεις και το πίσω τμήμα του πυραύλου επίσης είναι διαφορετικά.

“Αυτός είναι ο λόγος που τείνουμε προς την εκδοχή ότι αυτός πιθανόν να είναι ένας πύραυλος τον οποίο προμήθευσε η Βόρεια Κορέα”, κατέληξε.

Ο Τσουμπένκο αρνήθηκε πάντως να αναφέρει την ακριβή ονομασία του πυραύλου.

Η Ρωσία επιτέθηκε στο Χάρκοβο με πολλούς πυραύλους αυτή την εβδομάδα σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 60 σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με πυραύλους και drone μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε καθεστώς εμπάργκο όπλων που της έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη από τότε που έκανε δοκιμή πυρηνικής βόμβας το 2006.

Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών–τα οποία εγκρίθηκαν με τη στήριξη και της Ρωσίας–απαγορεύουν στις χώρες να εμπορεύονται όπλα ή άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό με τη Βόρεια Κορέα.

Χθες, ισχυρίστηκε το ίδιο ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ, έπειτα από παρόμοιους ισχυρισμούς που είχε διατυπώσει και η Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλέσθηκαν τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαρκόβου, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι πύραυλοι που κατασκευάσθηκαν εκτός Ρωσίας εκτοξεύθηκαν στην επαρχία στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Ποντολιάκ δεν παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι πύραυλοι είναι βορειοκορεατικοί. Στις δηλώσεις που έκανε χθες η Ουάσιγκτον επικαλέσθηκε διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!