Mε τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί να συγκαλεί από το πρωί της Δευτέρας μία διυπουργική σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης και τους εκπροσώπους των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων» να ανακοινώνουν ότι το ερχόμενο Σάββατο προγραμματίζουν να διαδηλώσουν εκ νέου, το Παρίσι μετράει από σήμερα το πρωί τις πληγές του, δηλαδή καταστροφές σε κτίρια, επιχειρήσεις, αστικές υποδομές κ.α.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος ωστόσο δεν την αποδέχτηκε, λαμβάνοντας υπόψη – όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του – την ανάγκη να υπάρχει συνέχεια, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, στη διαχείριση της κρίσης και στις ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων.
Στο μεταξύ οι αστυνομικές αρχές απαγόρευσαν οποιαδήποτε συγκέντρωση και διαδήλωση στην Μασσαλία από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 8.00 το βράδυ.
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές αντιδράσεις ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για την προεδρία της Δημοκρατίας Γκαμπριέλ Γκλιξμάν δήλωσε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή της ιστορίας της και ότι αν θέλει να έχει δημοκρατία θα πρέπει να διατηρηθεί η τάξη στο εσωτερικό της χώρας. Ο Γκλιξμάν κάλεσε την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις πράξεις βίας, λέγοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση ωφελείται η ακροδεξιά.
Κατηγόρησε επίσης ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς και επίσης υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Ζαν Λικ Μελανσόν ότι με τις ενέργειές του γίνεται αρωγός της Μαρί Λεπέν. Από την πλευρά του ο Μελανσόν έκανε λόγο «σάπια κατάσταση» θεωρώντας υπεύθυνη για το χάος την Κυβέρνηση.
Ευθύνες στον Μελανσόν επέρριψε και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Μοντ Μπρεζεόν λεγοντας ότι το κόμμα του εδώ και πολλά χρόνια κινείται σε λογικες βίαιων συγκρούσεων. Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μίας δομής η οποία θα συνδράμει τους επιχειρηματίες που επλήγησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Στην περιοχή του Παρισιού εκτιμάται ότι επλήγησαν περί τα 400 εμπορικά καταστήματα. Τέλος ο Πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Τζορντάν Μπαρντελά δήλωσε ότι «η Γαλλία βρίσκεται στο παρα ένα» και ότι το κράτος θα πρέπει να ξαναπάρει τον έλεγχο στα χέρια του. Ο ίδιος είπε ότι η Γαλλία θα πρέπει να αναθεωρήσει συνολικά τις πολιτικές εσωτερικής ασφάλειας που εφαρμόζει.


