21.8 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 23:31

Κάηκε σχεδόν το μισό κτίριο του παλιού Χρηματιστηρίου Κοπεγχάγης από πυρκαγιά

Σχεδόν το μισό κτίριο του παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης (Børsen) που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, κάηκε από πυρκγαιά χθες Τρίτη. Το κτίριο ολλανδικού αναγεννησιακού ύφους τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ πυκνός γκρίζος καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη, εικόνες που θύμισαν την πυρκαγιά του 2019 στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα ότι έθεσαν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

«Μεγάλο μέρος του Χρηματιστηρίου υπέστη ζημιές από τη φωτιά. Ωστόσο μεγάλο μέρος των αντικειμένων αξίας διασώθηκε», δήλωσε στον Τύπο ο διευθυντής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Γιάκομπ Βέντστεντ Άντερσεν, προσθέτοντας ότι σχεδόν το μισό κτίριο κάηκε.

«Έχουμε πολλή δουλειά μετά την κατάσβεση», πρόσθεσε, δηλώνοντας περί τις 16:00 χθες το απόγευμα ότι η φωτιά τέθηκε «υπό έλεγχο».

Ο εμβληματικός οβελίσκος του κτιρίου, ύψους 54 μέτρων, κατέρρευσε από τις φλόγες νωρίς το πρωί μπροστά στα μάτια κατάπληκτων Δανών.

Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν από τις 07:30 (τοπική ώρα/08.30 ώρα Κύπρου) να σώσουν το κτίριο, όπου εκτελούνταν εργασίες ανακαίνισης για τον εορτασμό της 400ής επετείου από την έναρξη της λειτουργίας του.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία κάτω από την οροφή, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, που έστειλαν περίπου εκατό πυροσβέστες στο σημείο, ενώ η αστυνομία απέκλεισε την κυκλοφορία σε τομείς της πρωτεύουσας.

Ανυπέρβλητο κτίριο της Κοπεγχάγης, από τα ορόσημα της πρωτεύουσας της Δανίας, το παλιό Χρηματιστήριο στεγάζει επίσης μια πολύ μεγάλη συλλογή έργων τέχνης.

«Ορισμένα ιστορικά κτίρια, σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από ξύλο, είναι απίστευτα εύθραυστα και νομίζω ότι είναι δύσκολο να προστατευτούν 100%» από τις πυρκαγιές, δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος του Εθνικού Μουσείου, ο Μαντς Ντάμσμπο.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί εξαιτίας της πυρκαγιάς.

«Η δική μας ‘Παναγία των Παρισίων’»

«Ξυπνήσαμε με ένα θλιβερό θέαμα», σημείωσε ο Δανός βασιλιάς Φρέντερικ Ι΄ σε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «σημαντικό μέρος της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς ήταν και εξακολουθεί να βρίσκεται στις φλόγες». Η μητέρα του, η βασίλισσα Μαργκρέτε, ακύρωσε μέρος των εορτασμών για τα 84α γενέθλιά της χθες Τρίτη.

«Πονάει την ψυχή των Δανών, χρόνια ιστορίας γίνονται στάχτη», δήλωσε η Πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν στη δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Μια κάτοικος της περιοχής, η Ελίζαμπεθ Μόλτκε, 45 ετών, πήγε να δει την καταστροφή: «Αυτή είναι η δική μας Παναγία των Παρισίων, είναι ο εθνικός μας θησαυρός», είπε συγκινημένη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Διασώσαμε αρκετές εκατοντάδες έργα τέχνης του Børsen. Λόγω της μεγάλης αξίας τους, μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία στις αποθήκες του Εθνικού Μουσείου της Δανίας», όπου θα εξεταστούν, εξήγησε αξιωματούχος του Εθνικού Μουσείου, η Καμίλα Γιουλ Μπάστολμ.

Η δήμαρχος της Κοπεγχάγης Σοφί Χέστορπ Άντερσεν ανακοίνωσε ότι μαζί με το Εμπορικό Επιμελητήριο «θα προσπαθήσουν να ανοικοδομήσουν το κτίριο».

Το κτίριο είναι μέρος «της ιστορίας της πόλης μας, ιστορίας που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε σε θάλασσα από φλόγες, και γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το ανοικοδομήσουμε», επέμεινε.

Το Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, που κτίστηκε μεταξύ του 1619 και του 1640, επί βασιλείας Χριστιανού Δ’, συγκαταλέγεται στα παλαιότερα κτίρια της πόλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τιτανικός: Ρολόι επιβάτη δημοπρατήθηκε στο δεκαπλάσιο της αξίας του

Ένα χρυσό ρολόι τσέπης, το οποίο ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού, πουλήθηκε σε δημοπρασία χθες Σάββατο έναντι 1,175 εκατομμυρίων στερλινών (1,37 εκατ. ευρώ),...

Υφυπουργός Έρευνας: Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Εντός του 2024 θα παραδοθούν 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, την Τρίτη σημειώνοντας παράλληλα ότι όσον...

Η ΔΕΟΚ ζητά ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση κατώτατων μισθών

Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών για όλους, ζητά η ΔΕΟΚ, η οποία εκφράζει την ετοιμότητα να μπει...

Πήρε πτυχίο και ευχαρίστησε… την Αννα Βίσση

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ορκωμοσία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο όταν απόφοιτη παίρνοντας το πτυχίο της ευχαρίστησε την Άννα Βίσση. «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ο,τι...

Η Σοφία το ρομπότ τα βρήκε… σκούρα στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να έχει IQ υψηλότερο από του Άλμπερτ Αϊνστάιν, να μιλά 20 γλώσσες –μεταξύ των οποίων και ελληνικά, να έχει δεκάδες εκφράσεις προσώπου, να...

ΠτΔ: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Άμυνας,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!