21.9 C
Nicosia
Κυριακή 26 Μάιος 2024 | 10:22

Θυμός για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας – Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή αεροπορία το νοσοκομείο «The Baptist Hospital» στην περιοχή Αλ Ζαϊτούν στην κεντρική Γάζα με το υπουργεί Υγείας της Γάζας να κάνει λόγο για 500 νεκρούς.

Αυτό ήταν το νοσοκομείο που είχαν καταφύγει χιλιάδες τραυματίες.

Στα νοσοκομεία της Γάζας είχαν βρεί καταφύγιο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πιστεύοντας πως δεν θα πέσουν θύματα των βομβαρδισμών.

Ο ναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως «θα δούμε τις λεπτομέρειες και θα ενημερώσουμε το κοινό. Δεν ξέρω να πω αν ήταν ισραηλινός βομβαρδισμός».

Πρόκειται για το The Baptist Hospital ή Al Ahli Arab Hospital στην περιοχή Αλ Ζαίτούν.

Λίγο νωρίτερα χτυπήθηκε σχολείο του ΟΗΕ

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν μετά από χτύπημα του Ισραήλ σε ένα από τα σχολεία της υπηρεσίας στη νότια Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της υπηρεσίας το χτύπημα έλαβε χώρα στον προσφυγικό καταυλισμό του αλ Μαγκάζι δηλαδή σε σημείο στη νότια Λωρίδα της Γάζας και σε μία περιοχή που έχουν σπεύσει πρόσφυγες που έφυγαν από το βόρειο κομμάτι του παλαιστινιακού θύλακα μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ.

«Αυτό είναι εξοργιστικό και δείχνει με έναν θρασύ τρόπο πως αγνοούνται οι ζωές των αμάχων. Δεν υπάρχει πλέον ασφαλές σημείο στη Λωρίδα της Γάζας, ούτε καν στις εγκαταστάσεις της UNRWA», ανέφερε ο Φιλίπε Λατσαρίνι, γενικός επίτροπος της UNRWA.

Το Ισραήλ μετά από αντικρουόμενες ανακοινώσεις αρνείται ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο και υποστηρίζει ότι αυτό επλήγη από ρουκέτα της ισλαμικής Τζιχάντ.

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ «αρνείται κατηγορηματικά» τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου- «Βαθιά θλιμμένος» ο Μπάιντεν

Το Ισραήλ «αρνείται κατηγορηματικά» την ευθύνη για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι Ισραηλινοί επιμένουν πως «δεν προκλήθηκε από αυτούς»

Οι αρχές στη Γάζα, το παλαιστινιακό έδαφος που διαχειρίζεται η μαχητική οργάνωση της Χαμάς, εκτιμούν ότι 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη που σημειώθηκε στο νοσοκομείο. Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο με τη σειρά του κατηγόρησε μια άλλη ομάδα, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Και οι δύο αρνήθηκαν την ευθύνη.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να φτάσει στο Ισραήλ αργότερα την Τετάρτη για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να συζητήσει τα σχέδια του Ισραήλ με τους ηγέτες του.

Όμως η επίσκεψή του περιπλέκεται πάρα πολύ από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Ήδη η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ιορδανία για συναντήσεις με Άραβες ηγέτες ακυρώθηκε από τους Ιορδανούς εν μέσω οργής για τους θανάτους στη Γάζα. Ο Κίρμπι είπε ότι ήταν «αμοιβαία απόφαση» να ακυρωθεί το ταξίδι στην Ιορδανία.

«Αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» ο Μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε, σε επίσημο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» εξαιτίας της «έκρηξης» σε νοσοκομείο της Γάζας και της «φρικτής απώλειας ζωών» που προκάλεσε.

Στο κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ βρίσκεται εν πτήσει προς το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄ «αμέσως μόλις άκουσε την είδηση» και ότι ζήτησε από συνεργάτες του αρμόδιους για την εθνική ασφάλεια να «συνεχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για το τι ακριβώς έγινε».

Νωρίτερα, εξέφρασε τα «συλλυπητήριά του» στους συγγενείς των θυμάτων και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», σύμφωνα με εκπρόσωπό του. απέφυγε ωστόσο να εκφραστεί για το ποιος ευθύνεται για το χθεσινό πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας, έπειτα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

«Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να διεξαχθεί κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το πρωί της 18ης Οκτωβρίου εξαιτίας του πλήγματος σε νοσοκομείο στη Γάζα», ανέφερε μέσω Telegram ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Η συνεδρίαση αυτή θα διεξαχθεί σήμερα στις 17:00 (ώρα Κύπρου), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο κ. Πολιάνσκι ανέφερε πως θα εισηγηθεί να προστεθεί στο κείμενο σθεναρή καταδίκη του πλήγματος στο νοσοκομείο.

«Υποβάλαμε τροπολογία που αφορά την καταδίκη των πληγμάτων στη Γάζα, την καταδίκη του πλήγματος στο νοσοκομείο Αλ Αχλί Αλ Αραμπί», ανέφερε ο κ. Πολιάνσκι.

Καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται εν πτήσει προς το Ισραήλ, διπλωματικές πηγές δήλωναν πως αναμένουν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία, τη χώρα που ασκεί την προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Εν μέσω εντατικών διπλωματικών επαφών για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, το ΣΑ απέρριψε προχθές Δευτέρα το βράδυ σχέδιο απόφασης συνταγμένο από τη Ρωσία που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα «κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους» και πλέον αναμένεται να αποφανθεί για το δεύτερο κείμενο.

Το ρωσικό κείμενο καλούσε να υπάρξει «άμεση, διαρκής και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», καταδίκαζε «τη βία και τις εχθροπραξίες εναντίον αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», ενώ αξίωνε να υπάρξει «ανεμπόδιστη» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία, και απελευθέρωση όλων των ομήρων. Χωρίς όμως να περιέχει ρητή καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ, κάτι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Το βραζιλιάνικο σχέδιο απόφασης αντίθετα αναφέρεται συγκεκριμένα στις «ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πυρκαγιά στην περιοχή Λινούς και Φλάσου

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν για την κατάσβεση πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε μεταξύ των κοινοτήτων Λινούς και Φλάσου το απόγευμα του Σάββατου, αναφέρει  το Τμήμα...

Κεραυνός: Θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη οικονομική πολιτική

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με τρόπο υπεύθυνο την οικονομική δραστηριότητα ενόψει των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων και εξελίξεις...

Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας μας σε θετικές

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Ratings αναβάθμισε την Παρασκευή την προοπτική της κυπριακής οικονομίας σε θετική από σταθερή, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της...

Ναι Χριστοδουλίδη στην πρόταση Μητσοτάκη για κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα

Ως Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού για κοινή ευρωπαϊκή ευρωάμυνα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα...

Βαφεάδης: Κάθε μεγάλο έργο υποδομής, απαιτεί καλή συνεργασία

Η Κυβέρνηση είναι εξαίρετος συνεργάτης ως την στιγμή που θεωρήσει ότι παραβιάζεται το δημόσιο συμφέρον, ανέφερε το Σάββατο, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,...

Χριστοδουλίδης: Το κράτος δεν εκβιάζεται διαμήνυσε στις εταιρείες για τις καθυστερήσεις σε στρατηγικά έργα

Μήνυμα προς τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση στρατηγικών έργων και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!