23.3 C
Nicosia
Κυριακή 16 Ιούνιος 2024 | 2:29

Η Παλαιστίνη χαιρετίζει την αναγνώριση της από τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιρλανδία

Η Προεδρία της Παλαιστίνης χαιρέτισε σήμερα την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Η Προεδρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της, την οποία μεταδίδει το WAFA, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων και πληροφοριών, ότι χαιρετίζει την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Νορβηγίας να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης και ότι οι διαδικασίες για την έκδοση διαταγμάτων αναγνώρισης θα ολοκληρωθούν στις 28 Μαΐου. Η Προεδρία χαιρέτισε επίσης την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, με την απόφαση να ισχύει από τις 28 Μαΐου.

Ανέφερε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή αυτής της απόφασης από τη Νορβηγία και την Ιρλανδία για το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση στη γη του και στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υποστήριξη της εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών. Η Προεδρία ανέφερε ότι η Νορβηγία και η Ιρλανδία υποστήριξαν σταθερά τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού τα τελευταία χρόνια και ψήφισαν υπέρ αυτών των δικαιωμάτων στα διεθνή φόρα, προσθέτοντας ότι αυτή η αρχική απόφαση αποτελεί επιστέγασμα αυτών των θέσεων και συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου που αναγνωρίζει το δικαίωμα των λαών να απαλλαγούν από την αποικιοκρατία και την καταπίεση και να ζουν με ελευθερία, δικαιοσύνη και ανεξαρτησία.

“Το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση είναι ένα καθιερωμένο δικαίωμα, που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο και το Κράτος της Παλαιστίνης επαναλαμβάνει τη συνεχή έκκλησή του προς τις χώρες που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε ένα παγκόσμιο σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και ίσα δικαιώματα για όλους τους λαούς της γης”, ανέφερε.

Επιπλέον, η Προεδρία χαιρέτισε την ανακοίνωση του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης.

Το διάταγμα αναγνώρισης θα εκδοθεί μετά την επόμενη συνεδρία της Κυβέρνησης στις 28 Μαΐου.

Η Προεδρία έκρινε ότι «το βήμα αυτό αντικατοπτρίζει την προθυμία της Ισπανίας να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό και τα αναφαίρετα και νόμιμα δικαιώματά του στη γη και την πατρίδα του».

“Η απόφαση της Ισπανίας, αυτή την εποχή, έρχεται ως μια συμβολή από χώρες που πιστεύουν στη λύση των δύο κρατών ως επιλογή που αντιπροσωπεύει τη διεθνή βούληση και νομιμότητα, για τη διάσωση αυτής της λύσης, η οποία καταστρέφεται συστηματικά ως αποτέλεσμα των ισραηλινών πολιτικών, ιδιαίτερα μέσω της συνέχισης του πολέμου γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Η Προεδρία προέτρεψε τις χώρες του κόσμου, ιδίως τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Κράτος της Παλαιστίνης, να το αναγνωρίσουν, σύμφωνα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη λύση των δύο κρατών, που βασίζεται σε ψηφίσματα διεθνούς νομιμότητας και τις γραμμές του 1967, και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, οι οποίες επέλεξαν τον δρόμο της υποστήριξης της επίτευξης της ειρήνης και της σταθερότητας και την εδραίωση των κανόνων της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Σημειώνεται τέλος ότι οκτώ χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν το Κράτος της Παλαιστίνης και αυτές είναι η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Κύπρος, η Σουηδία και η Μάλτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στα «Γενέθλια του Βασιλιά» η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Κέιτ μετά τη διάγνωσή της με καρκίνο

Στο «Trooping the Colour», δηλαδή την ετήσια εκδήλωση για τα ‘γενέθλια’ της βρετανικής μοναρχίας, θα παραστεί η Κέιτ Μίντελτον το Σάββατο, στην πρώτη δημόσια...

Θυγατρική στην Κύπρο από την Trastor ΑΕΕΑΠ

Την επέκταση της στην Κύπρο προετοιμάζει η Trastor ΑΕΕΑΠ με την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας υπό την ονομασία Trastor Συμμετοχών και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο,...

Αθήνα: Πτώση άνδρα στις γραμμές του μετρό – Απεγκλωβίστηκε τραυματισμένος

Άνδρας έπεσε στις γραμμές του μετρό στο σταθμό Αγίου Δημητρίου. Στο σημείο έσπευσαν 10 πυροσβέστες με 3 οχήματα και άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού. Ο...

Πάφος: Καταβολή αποζημιώσεων στις κοινότητες που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές – Τις επισκέφθηκε ο Πρόεδρος

Τις κοινότητες που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές στην επαρχία Πάφου επισκέπτεται το  πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδούλιδης. Με βάση το πρόγραμμά του Προέδρου Χριστοδουλίδη που...

Κράτηση 8 ημερών στον 48χρονο ύποπτο για τον φόνο στην Πάφο

Διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο  Πάφου εναντίον του  48χρονου υπόπτου, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή σχετικά με την υπόθεση φόνου 41χρονης...

ΑΗΚ: Να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στη χρήση ηλεκτρισμού

Λόγω των τελευταίων δυσάρεστων περιστατικών όπου έχουν χάσει τη ζωή τους συμπολίτες μας λόγω ηλεκτροπληξίας, η ΑΗΚ τονίζει προς όλους τους καταναλωτές την αναγκαιότητα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!