15.8 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 10:11

Ηφαίστειο στην Ισλανδία: Επιχείρηση για τη διάσωση 270 προβάτων

Μία τολμηρή επιχείρηση διάσωσης ξεκινούν οι αρχές της Ισλανδίας, για απεγκλωβισμό περισσότερων από 200 προβάτων που παγιδεύτηκαν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου κοντά στο Γκρίνταβικ, την Κυριακή.

Με τα ποτάμια λάβας να έχουν προκαλέσει πυρκαγιές σε σπίτια και το έδαφος σε ορισμένα σημεία να έχει ανοίξει στα δύο, ομάδες διάσωσης επιχειρούν να μεταφέρουν περίπου 270 ζώα από χωράφια και μάντρες, έπειτα από συναγερμό που σήμαναν οι ιδιοκτήτες τους και ακτιβιστές.

Ένας αγρότης είχε πείσει τους διασώστες να τον βοηθήσουν να απομακρύνει 30 πρόβατα στην άκρη του Γκρίνταβικ το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο εκτιμάται ότι ακόμη 270 είναι εγκλωβισμένα σε πιο επικίνδυνες τοποθεσίες.

Οι τελευταίες εκρήξεις δεν προκάλεσαν επιβεβαιωμένους θανάτους, ωστόσο ένα άτομο αγνοείται.

Αυτή ήταν η δεύτερη ηφαιστειακή έκρηξη σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων στη χερσόνησο του Ρέικιανες και η πέμπτη από το 2021.

Το ηφαίστειο φαινόταν λιγότερο ενεργό τη Δευτέρα και την Τρίτη, με το Γκρίνταβικ, πάντως, να έχει εκκενωθεί.

Οι κάτοικοι που είχαν επιστρέψει στα τέλη Δεκεμβρίου στο Γκρίνταβικ, απ’ όπου είχαν απομακρυνθεί τον Νοέμβριο λόγω των φόβων για έκρηξη του ηφαιστείου, απομακρύνθηκαν εκ νέου επειγόντως.

Γεωλόγοι προειδοποίησαν ότι μάγμα πιστεύεται πως κυλάει υπογείως κάτω από την περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρκής κίνδυνος.

Φωτ. Bjorn Steinbekk/@bsteinbekk via Instagram/via REUTERS
Φωτ. Bjorn Steinbekk/@bsteinbekk via Instagram/via REUTERS
Φωτ. Bjorn Steinbekk/@bsteinbekk via Instagram/via REUTERS
Φωτ. Icelandic Coast Guard/Handout via REUTERS
Φωτ. Icelandic Coast Guard/Handout via REUTERS
Φωτ. Icelandic Coast Guard/Handout via REUTERS

Τα φράγματα που είχαν κατασκευαστεί βόρεια του Γκρίνταβικ βοήθησαν να εκτραπούν οι ροές της λάβας προς τα δυτικά, χωρίς πάντως να τα σταματήσουν τελείως.

Το Γκρίνταβικ είναι μία μικρή πόλη περίπου 4.000 κατοίκων. Εκκενώθηκε προληπτικά στις 11 Νοεμβρίου. Τότε έκλεισε και το δημοφιλές στους τουρίστες Blue Lagoon.

Έκτοτε, έχει επιτραπεί στους κάτοικους να επιστρέφουν στην περιοχή για σύντομο χρονικό διάστημα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά τoυ κορωνοϊού που θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Στην απόσυρση του εμβολίου Vaxzevria κατά της Covid-19 ανακοίνωσε ότι προχωράει η εταιρεία AstraZeneca μήνες μετά την παραδοχή της σε δικαστικά έγγραφα ότι το...

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα, «τελευταία ευκαιρία» στο Κάιρο

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, αφού κατέλαβε χθες το στρατηγικό σημείο διέλευσης στα σύνορα του...

Συνολικά 17 εκλογικά κέντρα εξωτερικού σε τρεις χώρες για τις Ευρωεκλογές

Συνολικά 17 εκλογικά κέντρα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα λειτουργήσουν σε 12 πόλεις σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο, για να εξυπηρετήσουν 4.691 εκλογείς κατά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!