29.4 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Μάιος 2024 | 18:54

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι χτύπησαν αμερικανικό εμπορικό πλοίο με πύραυλο

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι να συνεχίζουν ακάθεκτοι τις επιθέσεις τους. Αυτή τη φορά έπληξαν με βαλλιστικό πύραυλο ένα αμερικανικό φορτηγό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Το σκάφος Gibraltar Eagle, ανέφερε «πως δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός, ούτε σημαντικές ζημιές», σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Μέση Ανατολή (Centcom). Το πλοίο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ συνεχίζει το ταξίδι του στον Κόλπο του Άντεν.

Η ναυτιλιακή εταιρεία Eagle Bulk Shipping είπε ότι το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου μετέφερε προϊόντα χάλυβα και βρισκόταν περίπου 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) από τη θάλασσα στον Κόλπο του Άντεν όταν χτυπήθηκε.

Ανέφερε ότι το σκάφος “υπέστη περιορισμένη ζημιά σε ένα αμπάρι, αλλά είναι σταθερό και κατευθύνεται έξω από την περιοχή”.

Κάποιες ώρες νωρίτερα η Centcom είχε επισημάνει ότι ένας άλλος πύραυλος, που εκτοξεύτηκε προς την κατεύθυνση ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού στην Ερυθρά Θάλασσα, αναχαιτίστηκε και καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος.

Οι Χούθι επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που η οργάνωση λέει ότι συνδέονται με το Ισραήλ ή με προορισμό τα ισραηλινά λιμάνια. Λέει ότι οι επιθέσεις αποτελούν ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους και τη Χαμάς στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική του εκστρατεία εκεί.

Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας, Ambrey, λέει ότι το Gibraltar Eagle «εκτιμήθηκε ότι δεν συνδέεται με το Ισραήλ». Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος των Χούθι δήλωσε τη Δευτέρα ότι στόχοι θεωρούνται και αμερικανικά πλοία. «Αρκεί τα πλοία να είναι αμερικανικά για να τα στοχεύσουμε», είπε ο Nasr al-Din Amer.

Το παγκόσμιο εμπόριο στο στόχαστρο

Οι επιθέσεις των Χούθι σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναγκάσει πολλές από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου να αλλάξουν πορεία, προκαλώντας έτσι μεγάλη αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο.

Το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ εξέδωσε συναγερμό, συνιστώντας «τα εμπορικά πλοία με αμερικανική σημαία και ιδιοκτησία των ΗΠΑ» να παραμείνουν μακριά από συγκεκριμένες περιοχές στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Τη Δευτέρα, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, η QatarEnergy, ανακοίνωσε την απόφασή της να σταματήσει τις διελεύσεις από την περιοχή, ενώ ζήτησε συμβουλές για την ασφάλεια.

Τα αντίποινα

Την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έπληξαν στόχους των Χούθι στην Υεμένη ως αντίποινα για επιθέσεις στη ναυτιλία. Οι κοινές δυνάμεις, σε συντονισμό με τους συμμάχους, πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές και θαλάσσιες επιδρομές σε θέσεις εκτόξευσης πυραύλων Χούτι και συστήματα αεράμυνας εντός της Υεμένης.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι 13 θέσεις εκτόξευσης των Χούθι καταστράφηκαν από τη στρατιωτική τους δράση. Ο κ. Σουνάκ είπε ότι, ενώ δεν θα «κάνει εικασίες για μελλοντική δράση», αν δεν έκανε τίποτα θα είχε αποδυναμωθεί η περιφερειακή ασφάλεια.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι οι κοινές αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ- Βρετανίας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι έχουν καταστρέψει περίπου το ένα τέταρτο του οπλοστασίου τους.

Ωστόσο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι επιθέσεις σε ισραηλινά πλοία ή σε εκείνα που κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια θα συνεχιστούν, παρά τις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: «Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος»

Στη δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο στρατόπεδο «Γκιάλα»,παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που...

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε τους φιλοπαλαιστίνιους καταυλισμούς στο MIT και το Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνιας

Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στους καταυλισμούς των φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, δύο από...

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία. Την ώρα που φαίνεται ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο Χάρκοβο, σύμφωνα...

Ποιοι είναι οι βασικοί προμηθευτές όπλων του Ισραήλ; Ποιοι έχουν σταματήσει τις εξαγωγές

Ανέστειλε την αποστολή βαρειών, bunker-busting βομβών στο Ισραήλ η Ουάσινγκτον, πυρομαχικών που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν χρησιμοποιήσει στον πόλεμο που διεξάγουν στην...

Το αθλητικό περιεχόμενο της Primetel μεταφέρεται στη Cytavision

Αλλάζει ο χάρτης των τηλεοπτικών μεταδόσεων όσον αφορά τα αθλητικά γεγονότα στην Κύπρο. Αυτό γιατί με το τέλος του Μάη θα κλείσει το τμήμα παραγωγής...

Νέα κέρδη στο ΧΑΚ – Πάνω από 150 μονάδες ο γενικός δείκτης – Στα 4,03 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με τη μετοχή της Τρ. Κύπρου να κλείνει σε νέο υψηλό. Ο Γενικός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!