27.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 14:38

Επίσκεψη Πούτιν σε Κίνα τον Μάιο

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ταξιδέψει στην Κίνα τον Μάιο για συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ, πραγματοποιώντας το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό κατά τη νέα του προεδρική θητεία, σύμφωνα με πέντε πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι δυτικές Κυβερνήσεις καταδίκασαν τη Δευτέρα την επανεκλογή του Πούτιν ως άδικη και αντιδημοκρατική. Ωστόσο, η Κίνα, η Ινδία και η Βόρεια Κορέα συνεχάρησαν τον επανεκλεγέντα Ρώσο ηγέτη για την παράταση της διακυβέρνησής του για άλλα έξι χρόνια, τονίζοντας τα γεωπολιτικά ρήγματα που έχουν διευρυνθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

«Ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Κίνα», είπε στο Reuters μία από τις πηγές, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι λεπτομέρειες επιβεβαιώθηκαν ανεξάρτητα από τέσσερεις άλλες πηγές, οι οποίες μίλησαν επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μια άλλη από τις πηγές είπε ότι το ταξίδι του Πούτιν στην Κίνα πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Δύο από τις πηγές είπαν ότι η επίσκεψη Πούτιν θα πραγματοποιηθεί πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι του Σι στην Ευρώπη.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Η Κίνα ενίσχυσε τους εμπορικούς και στρατιωτικούς της δεσμούς με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις κατά και των δύο χωρών, ιδιαίτερα της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία. Οι δύο χώρες διακήρυξαν μια «χωρίς όρια» συνεργασία τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο λίγες μέρες πριν από την εισβολή.

Ξένοι διπλωμάτες και παρατηρητές δήλωσαν ότι περίμεναν ότι ο Πούτιν θα έκανε την Κίνα τον πρώτο του σταθμό μετά την επανεκλογή του. Η επίσημη προεδρική ορκωμοσία του Πούτιν πρόκειται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 7 Μαΐου.

Ο Πούτιν είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν παρόμοια παγκόσμια προοπτική, απολαμβάνουν ανθεκτικές σχέσεις εν μέρει λόγω των καλών προσωπικών σχέσεων Πούτιν και Σι και ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα αναπτύξουν περαιτέρω τους δεσμούς τα επόμενα χρόνια.

Ο Σι επισκέφτηκε τη Ρωσία στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την πανδημία τον Μάρτιο του περασμένου έτους, λίγο μετά την έναρξη της τρίτης θητείας του ως Προέδρου της Κίνας.

Οι δύο ηγέτες έχουν συχνά διαφημίσει τη στενή προσωπική τους φιλία και έχουν συναντηθεί πάνω από 40 φορές, πιο πρόσφατα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Πούτιν ήταν επίτιμος καλεσμένος στη σύνοδο κορυφής της Κίνας Belt and Road στο Πεκίνο.

Το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας έφτασε τα 218,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο-Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, υπερβαίνοντας τον στόχο αύξησης του διμερούς εμπορίου σε πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024, που είχε τεθεί από τις δύο χώρες.

Ο Σι, σε συνομιλία με τον Πούτιν τον περασμένο μήνα, είπε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιταχθούν αποφασιστικά στην ανάμειξη εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις, υποδεικνύοντας τις ΗΠΑ.

Ο Κινέζος Υφυπουργός Εξωτερικών, Σουν Βεϊντόνγκ, δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι «στα καλύτερά τους στην ιστορία» όταν συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια ειρηνευτική διάσκεψη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία που θα φιλοξενηθεί από την ουδέτερη Ελβετία τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο πρεσβευτής της στη Βέρνη στα τοπικά ΜΜΕ τη Δευτέρα.

Το Πεκίνο ξεκίνησε ένα σχέδιο «ειρήνης» 12 σημείων για την Ουκρανία πέρυσι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει σημαντικά βήματα για την επίλυση της σύγκρουσης εκτός από τη συμμετοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό τη Δύση στη Τζέντα το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις ευρασιατικές υποθέσεις, Λι Χούι, συναντήθηκε με αξιωματούχους σε πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, της Μόσχας και του Κιέβου συμπεριλαμβανομένων, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!