17.9 C
Nicosia
Τρίτη 19 Μάρτιος 2024 | 11:42

Για 20.000 εγκλήματα πολέμου από τότε που εισέβαλε η Ρωσία, μιλά ο ουκρανός Υπουργός Εσωτερικών

Στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός, λένε οτι έχουν οι ουκρανικές αρχές καθώς η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα, είτε με τη παροχή οπλισμού και πυρομαχικών είτε για την ανοικοδόμησή της.

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν πως έχουν στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός, την 24η Φεβρουαρίου.

Μόνο η αστυνομία κατέγραψε 13.500 τέτοιες υποθέσεις, δήλωσε ο ουκρανός Υπουργός Εσωτερικών, Ντένις Μοναστίρσκι, στην ουκρανική τηλεόραση.

«Συνεργαζόμαστε με ξένους, εισαγγελείς, ομάδες έρευνας, ειδικούς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του (ερευνητικού) έργου γίνεται από ουκρανούς αστυνομικούς», διαβεβαίωσε.

Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παραδοθούν σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου οι Ρώσοι που κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, νεαρός Ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από ουκρανικό δικαστήριο, στην πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου αφότου άρχισε η εισβολή.

Σε μια άλλη εξέλιξη, καθώς οι μάχες συνεχίζονται, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι στέλνει άλλες 20.000 οβίδες πυροβολικού στην Ουκρανία για να ενισχύσει τις δυνάμεις της.

Η Υπουργός Άμυνας Ανίτα Άναντ, ανέφερε ότι η νέα στρατιωτική βοήθεια είναι «ζωτικής σημασίας στον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για να υπερασπιστεί τα ανατολικά εδάφη της» και τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις το συντομότερο δυνατόν.

Η παράδοση των πυρομαχικών γίνεται κατόπιν αιτήματος του Κιέβου στους συμμάχους της, συνέχισε η Άναντ.

Ο Καναδάς έχει δεσμευτεί πως θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για όσο διάστημα διαρκέσει η εισβολή της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Ιουλίου στην Ελβετία για να συγκεντρωθούν πόροι για τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε ο Ελβετός Πρόεδρος, Ιγκνάσιο Κασίς, από το Νταβός.

«Η διάσκεψη για την αποκατάσταση της Ουκρανίας θα είναι αφιερωμένη στη διαδικασία ανοικοδόμησης”, επιβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην οποία ήταν προσκεκλημένοι ο Ουκρανός Πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, που αναμενόταν στο Νταβός αλλά η άφιξή του καθυστέρησε λόγω προβλημάτων μεταφοράς.

Οι λεπτομέρειες για τους μελλοντικούς συμμετέχοντες στη διάσκεψη είναι προς το παρόν άγνωστες. Έχει σταλεί πρόσκληση σε σχεδόν 40 ηγέτες, αλλά αυτή θα πρέπει να θίξει κυρίως το θέμα των συνεισφορών που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως και των μελλοντικών από την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ελβετός πρόεδρος.

Ο αρχηγός του κράτους διευκρίνισε επίσης ότι θα συμμετάσχει ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να διευκρινίσει υπό ποια μορφή.

Η Ρωσία «κατέστρεψε τους δρόμους, τις υποδομές, κάνει τα πάντα για να καταστήσει αδύνατη τη ζωή στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ κατά την ομιλία του, εκτιμώντας το κόστος αυτών των καταστροφών στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ουκρανός ηγέτης κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα για την κινητοποίηση οικονομικής βοήθειας, κρίσιμης για την ανοικοδόμηση».

Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί στις υποδομές, που καταστράφηκαν από τον πόλεμο, στην οικονομία, τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά θέματα, και περιλαμβάνει την κινητοποίηση κεφαλαίων μέσω πρόσκλησης για δωρεές, δήλωσε επίσης ο Ιγκνάσιο Κασίς.

Δεν θα σταλούν κεφάλαια στην Ουκρανία, είπε επίσης ο Ελβετός Πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος αυτά τα κεφάλαια να πέσουν σε λάθος χέρια» και τονίζοντας τη σημασία «να ελέγχεται η εκταμίευση των κεφαλαίων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ακινητοποιήθηκε φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο – Έκλεισε η μια λωρίδα

Λόγω μηχανικής βλάβης, φορτηγό όχημα ακινητοποιήθηκε στην αριστερή λωρίδα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού - Λευκωσίας, πριν την έξοδο Κοτσιάτη. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Αστυνομία,...

Πυροβολισμοί κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο

Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι Αρχές στην Πάφο μετά από πληροφορία για ζημιές που προκλήθηκαν σε δικηγορικό γραφείο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στις 07:00...

Ανανέωση Συμφωνίας CYS-ETEK 2024

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) ανανέωσαν για δέκατη συνεχή χρονιά τη Συμφωνία (Ειδική Συνδρομή) τους για τη...

Δείχνει την πόρτα εξόδου σε 7.500 εργαζόμενους η Unilever

Η Unilever πρόκειται να διαχωρίσει τη δραστηριότητα παγωτών της και να περικόψει 7.500 θέσεις εργασίας, καθώς ο όμιλος καταναλωτικών αγαθών εντείνει τις προσπάθειές του να βελτιώσει τις...

Τραμπ: O πρίγκιπας Χάρι θα μπορούσε να απελαθεί από τις ΗΠΑ για χρήση ναρκωτικών

O πρίγκιπας Χάρι θα μπορούσε να απελαθεί από τις ΗΠΑ αν είπε ψέματα για τη χρήση ναρκωτικών στην αίτησή του για βίζα για την Αμερική, σύμφωνα...

Φιντάν: Οι κυρώσεις ΗΠΑ εναντίον Τουρκίας να εξεταστούν με νέο πνεύμα

Οι κυρώσεις CAATSA των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας πρέπει να εξεταστούν με νέο πνεύμα, με νέα προοπτική, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!