19.9 C
Nicosia
Σάββατο 11 Μάιος 2024 | 10:39

Γάζα: Νέες συνομιλίες για απελευθέρωση ομήρων και προσωρινή κατάπαυση πυρός

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων, οι οποίοι κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, παράλληλα με μια διήμερη έως τριήμερη κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ και σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συνομιλίες αφορούν την «απελευθέρωση 10 ως 15 ομήρων σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση 48 έως 72 ωρών», σημείωσε η ίδια πηγή.

Πού κολλάνε οι διαπραγματεύσεις

Χθες, Τετάρτη, πηγή προσκείμενη στη Χαμάς ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν την απελευθέρωση 12 ανθρώπων, οι μισοί εκ των οποίων είναι Αμερικανοί πολίτες, με αντάλλαγμα μια «ανθρωπιστική, τριήμερη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Οι συζητήσεις αυτές προς το παρόν προσκρούουν στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, αλλά και στο αν θα περιληφθεί στη συμφωνία και η βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, διευκρίνισε η ίδια πηγή. «Το Κατάρ περιμένει μια απάντηση των Ισραηλινών», πρόσθεσε.

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο τη Χαμάς και έχει προσφέρει εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας στην Γάζα, συμμετείχε στην διαπραγμάτευση που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων τον Οκτώβριο: μίας Αμερικανίδας και της κόρης της, καθώς και δύο Ισραηλινών. Από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα πάνω από 240 άνθρωποι.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι εξέφρασε την Κυριακή την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει τη μεσολάβηση παρά τις δυσκολίες «που προκαλούν οι ενέργειες της ισραηλινής κατοχής».

«Όχι» από Νετανιάχου

Πάντως, χθες Τετάρτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε εκ νέου οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να απελευθερωθούν οι όμηροι από την Χαμάς.

«Θα ήθελα να απορρίψω κάθε λογής μάταιες φήμες που μαθαίνουμε από διάφορες πλευρές, επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα το εξής: δεν πρόκειται να υπάρξει κατάπαυση πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Όλα τα άλλα είναι μάταια», είπε.

«Η συμφωνία για τους ομήρους ήταν κοντά»

Την περασμένη εβδομάδα, το BBC, επικαλούμενο πηγές από το Κατάρ, με γνώση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, είχε μεταδώσει ότι η συμφωνία για τους ομήρους ήταν κοντά. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι «είχαμε κάνει όλα τα δύσκολα πράγματα». Οι διαπραγματεύσεις εστίαζαν σε λεπτομέρειες, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι η ισχύς είναι ο μόνος τρόπος για να πειστεί η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους, ενώ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει ότι το Ισραήλ δεν συμφωνεί με καμία κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, πολλές οικογένειες ομήρων εκφράζουν φόβους για την τύχη των αγαπημένων τους λόγω των επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό τριήμερη κατάπαυση πυρός, προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, μετέδωσε χθες, Τρίτη, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς στην Αθήνα

«Φέρτε τους πίσω στο σπίτι»: Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν τη Δευτέρα από την Αθήνα συγγενείς Ισραηλινών ομήρων. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ξενοδοχείο της Αθήνας, με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, οι συγγενείς των ομήρων υπογράμμισαν ότι «θα κάναμε τα πάντα για να επέστρεφαν σπίτι οι αγαπημένοι μας».

«Θα υπογράφαμε ακόμη και συμφωνία με τον διάβολο» είπε ο Ιλάι Νταβίντ, αδερφός του 22χρονου Εβιατάρ Νταβίντ, ερωτηθείς με τι είδους παραχωρήσεις θα συμφωνούσαν οι οικογένειες των ομήρων, προκειμένου να επιστρέψουν οι αγαπημένοι τους. Οι οικογένειες εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι απαχθέντες, καθώς δεν έχουν νέα τους εδώ και ημέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: «Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος»

Στη δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο στρατόπεδο «Γκιάλα»,παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που...

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε τους φιλοπαλαιστίνιους καταυλισμούς στο MIT και το Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνιας

Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στους καταυλισμούς των φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, δύο από...

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία. Την ώρα που φαίνεται ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο Χάρκοβο, σύμφωνα...

Ποιοι είναι οι βασικοί προμηθευτές όπλων του Ισραήλ; Ποιοι έχουν σταματήσει τις εξαγωγές

Ανέστειλε την αποστολή βαρειών, bunker-busting βομβών στο Ισραήλ η Ουάσινγκτον, πυρομαχικών που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν χρησιμοποιήσει στον πόλεμο που διεξάγουν στην...

Το αθλητικό περιεχόμενο της Primetel μεταφέρεται στη Cytavision

Αλλάζει ο χάρτης των τηλεοπτικών μεταδόσεων όσον αφορά τα αθλητικά γεγονότα στην Κύπρο. Αυτό γιατί με το τέλος του Μάη θα κλείσει το τμήμα παραγωγής...

Νέα κέρδη στο ΧΑΚ – Πάνω από 150 μονάδες ο γενικός δείκτης – Στα 4,03 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με τη μετοχή της Τρ. Κύπρου να κλείνει σε νέο υψηλό. Ο Γενικός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!