29.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 15:20

Βεβαιότητά Πούτιν για «νίκη Ρωσίας» – Επικρίσεις και προς φιλοδυτική αντιπολίτευση

Οι δυτικές χώρες «χρειάζονται στη θέση της Ρωσίας έναν εξαρτημένο χώρο, που θα σβήνει και θα πεθαίνει, όπου θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν», ήθελαν να κάνουν στη Ρωσία «ό,τι και στην Ουκρανία», είπε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο 19ο και μεγαλύτερο μέχρι σήμερα σε διάρκεια μήνυμά του προς το Κοινοβούλιο της χώρας, το οποίο ολοκλήρωσε με υπόκλιση προς τους Ρώσους στρατιωτικούς, που «πολεμούν για την κυριαρχία και την ασφάλειά μας», ευχαριστίες προς τους Ρώσους πολίτες για την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους και εκφράζοντας τη βεβαιότητά του στη «νίκη της Ρωσίας».

Ο Ρώσος Πρόεδρος αδιαφόρησε πλήρως για τις βαριές κατηγορίες και επικρίσεις εναντίον του από τη φιλοδυτική αντιπολίτευση, που ετοιμάζεται να κηδεύσει αύριο σε νεκροταφείο της Μόσχας τον γνωστότερο διεθνώς θανόντα ηγέτη της Αλεξέι Ναβάλνι και εκφώνησε στην ουσία το συνοπτικό πρόγραμμα της επερχόμενης προεδρικής του θητείας και της ανάπτυξης της χώρας ακόμη και πέραν του 2030.

«Ήθελαν να  φέρουν στο σπίτι μας το διχασμό και να μας αποδυναμώσουν εσωτερικά, αλλά υπολόγισαν λάθος», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι «η Δύση ήταν αυτή που προκάλεσε τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές και τώρα ισχυρίζεται ότι η Ρωσία πρόκειται να επιτεθεί στην Ευρώπη» και χαρακτηρίζοντας ως «ανοησίες» αυτή την εκτίμηση και «στοχευμένες διαρροές» τα περί εγκατάστασης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στο Διάστημα.

Την ίδια στιγμή προειδοποίησε όποιον «σκέφτεται να εισβάλει στη Ρωσία» ότι «θα πρέπει να θυμάται τη μοίρα εκείνων που κάποτε επιχείρησαν να το κάνουν», αλλά και ότι «τώρα οι συνέπειες για τους πιθανούς εισβολείς θα είναι πολύ πιο τραγικές», υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει τελικά να συνειδητοποιήσουν ότι και εμείς έχουμε όπλα, που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους», μια αναφορά, που θεωρείται απάντηση στις δηλώσεις ηγετών δυτικών χωρών και τελευταίου εξ αυτών του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι θα πρέπει να πληγεί «βαθιά το ρωσικό έδαφος» χορηγώντας όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθύμισε ότι «οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για εγγυημένη χρήση» και απαρίθμησε σειρά υπερηχητικών και καινοτομικών όπλων, που είχε προαναγγείλει σε παλαιότερα παρόμοια μηνύματα προς τη Βουλή και το έθνος και σήμερα χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της Ουκρανίας, είτε βρίσκονται «στο τελικό στάδιο δοκιμών». Ταυτόχρονα τόνισε ότι είναι απαραίτητο για τη Ρωσία να ενισχυθούν οι αμυντικές της υποδομές στα δυτικά της σύνορα, ώστε «να εξουδετερωθούν οι απειλές από άλλη μια επέκταση του ΝΑΤΟ». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η Μόσχα θα επιδείξει σύντομα τους νέους «βαρείς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Σαρμάτ», εκεί, που έχουν εγκατασταθεί στο έδαφός της.

Κατά τον Ρώσο Πρόεδρο η Δύση επιχειρεί «να παρασύρει τη Ρωσία σε ένα κυνήγι των εξοπλισμών, «να επαναλάβει το κόλπο, το οποίο πέτυχε τη δεκαετία του 1980 με τη Σοβιετική Ένωση», γι’ αυτό τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τη Ρωσία να κατανέμει τις πηγές της, να διαφοροποιεί τα έσοδα της οικονομίας της και «να οικοδομήσει μια αποτελεσματική οικονομία των ενόπλων δυνάμεών της», σημειώνοντας ως επιτυχή την ανάπτυξη της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, που την έχει οδηγήσει στην 5η θέση παγκοσμίως και 1η στην Ευρώπη ως προς τον δείκτη ΑΕΠ βάσει της αγοραστικής δύναμης.

Αναφερόμενος στον πόλεμο με την Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα «θα κάνει τα πάντα για την επίλυση όλων των καθηκόντων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν ήμασταν εμείς που ξεκινήσαμε αυτόν τον πόλεμο στο Ντονμπάς, αλλά, όπως έχω πει πολλές φορές, θα κάνουμε τα πάντα για να τον τελειώσουμε». Όπως ισχυρίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν οι ρωσικές δυνάμεις «κατέχουν σταθερά την πρωτοβουλία, προχωρούν με αυτοπεποίθηση σε διάφορες επιχειρησιακές κατευθύνσεις», αλλά και «έχουν αποκτήσει τεράστια πολεμική εμπειρία, με τις πολεμικές ικανότητες τους να έχουν πολλαπλασιαστεί».

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν η Μόσχα δεν πρόκειται να συζητήσει τη στρατηγική σταθερότητα με την Ουάσιγκτον απομονωμένα από τα λοιπά εθνικά της συμφέροντα και κάλεσε τις ΗΠΑ εάν θέλουν να συζητήσουν «υπεύθυνα, σημαντικά για ολόκληρο τον πλανήτη θέματα ασφάλειας και σταθερότητας, είναι απαραίτητο να γίνει αυτό μόνο σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα».

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξήγγειλε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας του για την τρέχουσα δεκαετία, επικεντρώνοντας την προσοχή του στην πλήρη ανεξαρτησία, αυτοτέλεια και απαγκίστρωση της Ρωσίας από τεχνολογίες και εξαρτήσεις από «μη φιλικές χώρες», όπως ονομάζονται πλέον οι περισσότερες χώρες της Δύσης, που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Τόνισε τη σημασία της επιτάχυνσης της συνεργασίας με τις χώρες «της παγκόσμιας πλειοψηφίας», όπως ονομάζονται στη Ρωσία τα κράτη του Νότου και της Ανατολής και ειδικά όσα συνδέονται με την ομάδα των BRICS και της αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων, όπως το δημογραφικό, η μείωση της φτώχειας, η στήριξη των νέων και των οικογενειών, η χρηματοδότηση της παιδείας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, αλλά και η προώθηση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και της κοινωνίας της «νέας ελίτ», όπως περιγράφονται οι στρατιώτες και οι βετεράνοι του πολέμου στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Ζωντανοί» για πρόκριση στους “4” της Ευρωλίγκα έμειναν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός

«Ζωντανοί» στην διεκδίκηση της πρόκρισης στο Final Four της Euroleague που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο έμειναν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετά τις νίκες που πέτυχαν...

Ολυμπιακός: Όταν άδειασε τις εκκλησίες και στενοχώρησε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου – Τι γράφουν τα Βρετανικά ΜΜΕ

Η Μεγάλη Πέμπτη που άδειασαν οι εκκλησίες. Η ημέρα που ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ, προτίμησε να δει το σημαντικότερο...

Όλη η Ευρώπη μιλά για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στην Αγγλία – Κέρδισε 4-2 την ‘Αστoν Βίλα

Η εντυπωσιακή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη συνεχίζεται και δεν χωρά αμφιβολία πως ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είναι εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ομάδας...

Χαμάς: Υπό εξέταση με «θετικό πνεύμα» η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Συνεχίζει η Χαμάς να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα...

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

Τι και εάν βλέπει τις πωλήσεις της στην Κίνα να κατεβάζουν ταχύτητα; Τι και εάν δέχεται οξύτατο ανταγωνισμό από κατασκευάστριες έξυπνων κινητών χαμηλότερου κόστους;...

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα το τρίμηνο του 2024 – Ανήλθε στα 523 εκατ. ευρώ

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα καταγράφηκε το τρίμηνο του 2024 στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με το 2023. Τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που ετοιμάστηκαν από τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!