32.7 C
Nicosia
Τρίτη 21 Μάιος 2024 | 17:34

Αρμενία: Νέα στρατιωτική πρόκληση ετοιμάζει το Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ότι προετοιμάζει μια «στρατιωτική πρόκληση» συσσωρεύοντας αζέρικες στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων μεταξύ αυτών των δύο αντίπαλων χωρών του Καυκάσου και κοντά στον διαφιλονικούμενο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Το Αζερμπαϊτζάν εκδηλώνει την πρόθεσή του να προβεί σε μια νέα στρατιωτική πρόκληση εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της Αρμενίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

«Η στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στην περιοχή μας έχει σαφώς επιδεινωθεί», τόνισε σε κυβερνητική συνεδρίαση στο Γερεβάν.

Από την πλευρά του, το αζέρικο υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε μια «νέα ψευδή πολιτική μεθόδευση».

«Η Αρμενία πρέπει να εγκαταλείψει τις εδαφικές της διεκδικήσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν, να τερματίσει τις στρατιωτικοπολιτικές προκλήσεις και να σταματήσει να δημιουργεί εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε το Μπακού.

Η νέα κλιμάκωση της ρητορικής έρχεται πριν από τη διεξαγωγή μεθαύριο, Σάββατο, πρόωρων εκλογών για τον ηγέτη της αμφισβητούμενης περιοχής.

Σε λίγες μέρες έχουν επίσης προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Αρμενίας και των ειρηνευτικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα αυτά τα γυμνάσια τονίζοντας ότι θα υπονομεύσουν τη σταθερότητα στον Καύκασο.

Οι Αρμένιοι κατηγορούν τη Μόσχα και τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις ότι δεν έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, επιτρέποντας στο Αζερμπαϊτζάν να αποκλείσει μια βασική οδό εφοδιασμού του θύλακα.

Το Γερεβάν κατηγορεί το Μπακού από τον Δεκέμβριο πως εμποδίζει τον εφοδιασμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ότι έχει επιβάλει αποκλεισμό σε οδό στρατηγικής σημασίας, τον διάδρομο Λατσίν, προκαλώντας μεγάλες ελλείψεις και «ανθρωπιστική κρίση».

Το Μπακού απαντά ότι εγκατέστησε οδόφραγμα στην είσοδο του δρόμου για λόγους ασφαλείας και τονίζει ότι οι μεταφορές μπορούν να συνεχιστούν ανεμπόδιστα.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δυο πολέμους, τη δεκαετία του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, με ένοπλα επεισόδια να σημειώνονται τακτικά στα σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Τιμές προϊόντων, ενεργειακό κόστος και έγκλημα ανησυχούν τους Κύπριους

Οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών, οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, το έγκλημα και η διαφθορά είναι τα πιο ανησυχητικά θέματα...

Επισκέψεις στην Κύπρο από αρχηγούς κρατών για στήριξη της “Αμάλθειας”

Επισκέψεις από αρχηγούς κρατών που θέλουν να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια θα πραγματοποιηθούν σύντομα, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις...

Στα ίδια επίπεδα οι νέες αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο

Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 οι αριθμοί των νέων αιτήσεων ασύλου στην Κύπρο,...

Μεγάλη επιτυχία η 35η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή την 35η Ετήσια Γενική του Συνέλευση την Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, στο ξενοδοχείο Four...

ΑΔΜΗΕ: Συμμετοχή του κρατικού ταμείου των ΗΠΑ (DFC) στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου,Ισραήλ

Το έμπρακτο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconnector εξέφρασε το κρατικό αμερικανικό fund DFC, μέσω επιστολής...

Πρόεδρος: Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τις προκλήσεις της ναυτιλίας

Οι προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συλλογική προσέγγιση και η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κρίνεται ως υψίστης σημασίας,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!