Με τα ιρανικά μέσα να επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσι, το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα γίνει στο εξής.
Το ιρανικό Σύνταγμα ορίζει ότι σε περίπτωση θανάτου του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος θα αναλάβει, με την έγκριση του Ανώτατου Ηγέτη, τις εξουσίες και τα καθήκοντα του προέδρου.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος είναι ο Μοχάμεντ Μοκμπέρ και θα αναλάβει τον ρόλο εάν ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ το εγκρίνει. Αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ότι ο Μοκμπέρ ήταν καθ’ οδόν προς την περιοχή όπου κατέπεσε το ελικόπτερο του προέδρου.
سَلَامٌ عَلَىٰ إِبْرَاهِيمَ
كَذَٰلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ
إِنَّهُ مِنْ عِبَادِنَا الْمُؤْمِنِينَ ????— سید ابراهیم رئیسی (@raisi_com) May 20, 2024
Εκλογές μέσα σε 50 ημέρες
Επιπλέον, το Σύνταγμα ορίζει ότι ο αντιπρόεδρος, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ο αρχηγός του δικαστικού σώματος πρέπει να μεριμνήσουν για εκλογές για την επιλογή νέου αρχηγού εντός 50 ημερών από την ανάληψη του ρόλου του αντιπροέδρου. προεδρεύων.
Θα πρέπει βεβαίως να εξηγήσουμε πως ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν και όχι ο πρόεδρος έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, τον μετριοπαθή πρώην Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο Ραΐσι είχε καλλιεργήσει μια στενή συμμαχία με τον Χαμενεΐ. Πολλοί Ιρανοί πίστευαν μάλιστα ότι ετοιμαζόταν να τον διαδεχθεί στη θέση του ανώτατου ηγέτη. Ήταν ένας από τους πλέον συντηρητικούς προέδρους του Ιράν, με σκοτεινό ιστορικό, το οποίο περιλαμβάνει εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων και αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων.