36.8 C
Nicosia
Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 | 15:47

Τέσσερα ακόμη πλοία στη «μάχη» για τον απεγκλωβισμό των ουκρανικών σιτηρών

Του Γιώργου Γεωργίου

Τέσσερα νέα πλοία είναι έτοιμα να συνδράμουν στην αποδέσμευση των ουκρανικών σιτηρών, σύμφωνα με ενημέρωση από το κέντρο συντονισμού που έχει «στηθεί» στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται ότι το κέντρο απαρτίζουν αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ειδικότερα, τρία πλοία θα αναχωρήσουν από την Ουκρανία, δύο εκ των οποίων από το λιμάνι Chornomorsk και ένα από την Οδησσό, ενώ ένα ακόμη θα πλεύσει προς το Chornomorsk, αφού πρώτα επιθεωρηθεί.

Τα bulk carriers που έλαβαν την έγκριση να κινηθούν σήμερα είναι το Polarnet, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο Chornomorsk, με φορτίο καλαμποκιού 12.000 μετρικών τόνων και θα μεταβεί στο Karasu της Τουρκίας, το Navistar που βρίσκεται στην Οδησσό με φορτίο καλαμποκιού 33.000 μετρικών τόνων και προορισμό το Ringaskiddy στην Ιρλανδία και το Rojen που θα ταξιδέψει από το Chornomorsk προς το Ηνωμένο Βασίλειο (Teesport) με φορτίο καλαμποκιού 13.041 μετρικών τόνων.

Συνολικά τα τρία βαπόρια θα μεταφέρουν 58.041 τόνους καλαμποκιού μέσω του «θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Παράλληλα, το κέντρο συντονισμού ενέκρινε τη μετακίνηση του Fulmar S (χωρητικότητας 13.450 dwt), προς το Chornomorsk, αφού πρώτα περάσει από επιθεώρηση. Μέχρι χθες το βράδυ το πλοίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο, στην περιοχή επιθεώρησης, βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης.

Με βάση στοιχεία από την πλατφόρμα δεδομένων Equasis, τα τέσσερα πλοία είναι τουρκικών και βουλγαρικών συμφερόντων.

Η διαδικασία

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κέντρου συντονισμού, τα τρία bulk carriers αναμένεται να αναχωρήσουν το πρωί. «Οι τελικοί χρόνοι ενδέχεται να επηρεαστούν από την ετοιμότητα, τις καιρικές συνθήκες ή άλλα απροσδόκητα περιστατικά. Η επιθεώρηση αναμένεται να λάβει χώρα, μετά την άφιξη στο αγκυροβόλιο σε τουρκικά χωρικά ύδατα» επισημαίνεται σχετικά.

Το κινούμενο προς την Ουκρανία βαπόρι αναμένεται να μετακινηθεί από το αγκυροβόλιο στις 09:00 (τοπική ώρα), μετά την επιθεώρηση από την αρμόδια ομάδα.

Αυτά τα ταξίδια αποτελούν το δεύτερο στάδιο του σχεδίου του κέντρου συντονισμού, καθώς θα δοκιμαστεί η λειτουργία πολλαπλών πλοίων στον ανθρωπιστικό διάδρομο, ο οποίος «έχει αναθεωρηθεί για να επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διέλευση των πλοίων διατηρώντας, παράλληλα, την ασφάλεια» σημειώνεται σχετικά.

Το πρώτο ταξίδι διενεργήθηκε από το Razoni, το οποίο μετέφερε 26.000 τόνους ουκρανικών σιτηρών.

«Το κέντρο συντονισμού αναγνωρίζει την ανάγκη τα εμπορικά πλοία που είναι εγκλωβισμένα στα ουκρανικά λιμάνια από το Φεβρουάριο να αναχωρήσουν για τους προκαθορισμένους προορισμούς τους. Η μετακίνησή τους θα απελευθερώσει πολύτιμο χώρο για περισσότερα πλοία να έρθουν και να μεταφέρουν τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές» τονίζεται στην ανακοίνωση του κέντρου.

«Σύμφωνα με τις διαδικασίες που συμφωνήθηκαν, όλοι οι συμμετέχοντες συνεργάζονται με τις αντίστοιχες στρατιωτικές και άλλες σχετικές αρχές για να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων» καταλήγει το κείμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Οι οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch κηρύσσουν το Κίεβο σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch Ratings υποβάθμισαν χθες Παρασκευή το αξιόχρεο του ουκρανικού δημοσίου σε ό,τι αφορά ομόλογα και άλλα αξιόγραφα εκπεφρασμένα...

Νεκρός 49χρονος Ελληνοκύπριος σε υποστατικό στον Αη Γιάννη

Νεκρός εντοπίστηκε 49χρονος Ελληνοκύπριος σε υποστατικό, στην περιοχή του Άγιου Ιωάννη Πιτσιλιά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το πρωί του Σαββάτου, ο 49χρονος εντοπίστηκε νεκρός έξω...

Καιρός: Ψηλή θερμοκρασία, αλλά και δυνατοί άνεμοι

Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά νοτιοδυτικοί...

Ανοικτή κόντρα Χριστοδουλίδη-ΡΙΚ για τα debates – Αιχμές για παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία

Σε ανοικτή κόντρα μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και ΡΙΚ εξελίσσεται το θέμα με τις Τήλε-συζητήσεις υποψηφίων. Μετά την ανακοίνωση του ΡΙΚ, ο υποψήφιος για την προεδρία της...

Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει 7 έργα στον τομέα της άμυνας της Κύπρου

Κυπριακές επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα εξασφάλισαν χρηματοδότηση για επτά έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defence Fund - EDF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για...

Αστυνομία: Προσοχή από απάτες στο διαδίκτυο – Τι να ελέγχετε

Η Αστυνομία με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο παρέχει σειρά συμβουλών προς τους πολίτες ώστε να αποφεύγουν και να προλαμβάνουν τις απάτες που διενεργούνται...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW