29.1 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 16:26

Συζητάμε με τις ΗΠΑ την πρόταση για εκεχειρία, λέει τώρα ο Νετανιάχου – Για διγλωσσία τον κατηγορούν δυτικοί διπλωμάτες

Oι ισραηλινές ομάδες είχαν συναντήσεις για να συζητήσουν τις προτάσεις των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός με τον Λίβανο την Πέμπτη και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Πρωινές ώρες μάλιστα σήμερα, επίθεση με τουλάχιστον δέκα ρουκέτες κατά της Χάιφα εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ. Από τις εικόνες του απεσταλμένου του ΣΚΑΪ στο Ισραήλ, Σταύρου Ιωαννίδη, φαίνεται ότι οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome.

Προηγήθηκε η πρώτη διπλωματική προσπάθεια για αποκλιμάκωση που απέτυχε. Το Ισραήλ φαίνεται να απορρίπτει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 3 εβδομάδων που κατατέθηκε από 7 δυτικά κράτη και 3 αραβικά. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τώρα δηλώνει ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

“Οι ομάδες μας συναντήθηκαν (Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου) για να συζητήσουν την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και πώς μπορούμε να προωθήσουμε τον κοινό στόχο να επιστρέψουν οι άνθρωποι με ασφάλεια στα σπίτια τους. Θα συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες”, ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

«Το Ισραήλ συμμερίζεται τους στόχους της πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους στα βόρεια σύνορά μας να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα, επειδή ο ρόλος των ΗΠΑ είναι απαραίτητος για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή», ανέφερε.

Οι δηλώσεις του έγιναν αφότου ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο βορρά, όπου τα ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούν τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό κατά του υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες.

Στη δήλωση του Νετανιάχου δεν υπήρχε καμία αναφορά στα σχόλια του Κατς και άλλων Ισραηλινών πολιτικών, οι οποίοι επίσης απέρριψαν την κατάπαυση του πυρός, λέγοντας μόνο ότι υπήρξαν «πολλές εσφαλμένες αναφορές σχετικά με την πρωτοβουλία κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ».

Την Πέμπτη, αφότου ο Νετανιάχου αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα το απόγευμα, περίπου στις 16:30 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το γραφείο του εξέδωσε μια άλλη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε εντολή στα ισραηλινά στρατεύματα να συνεχίσουν να πολεμούν με πλήρη ισχύ στον Λίβανο.

Παράλληλα, αφότου το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως «το Ισραήλ θα συνεχίσει να πλήττει με όλη του τη δύναμη τη Χεζμπολάχ».

Μπλίνκεν: Η «περαιτέρω κλιμάκωση» θα καταστήσει δυσκολότερο τον στόχο 

Κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ νωρίτερα σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν Antony επανέλαβε την πεποίθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι μια κλιμάκωση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ θα καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου της επιστροφής των εκκενωμένων Ισραηλινών στα σπίτια τους στα βόρεια σύνορα.

Για διγλωσσία κατηγορούν τον Νετανιάχου δυτικοί διπλωμάτες

Όπως καταγράφει το βρετανικό Sky News, δυτικοί διπλωμάτες κατηγορούν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πως παίζει διπλό παιχνίδι, τονίζοντας ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες συμφώνησε να αποδεχθεί την πρόταση για εκεχειρία, αλλά δημοσίως έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Όπως μεταδίδει το CNN, ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre είπε ότι η δήλωση πολλών εθνών ήταν «πράγματι συντονισμένη με την ισραηλινή πλευρά». Οι συζητήσεις μεταξύ των μερών των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη είναι «σε εξέλιξη», συνέχισε, αλλά δεν κατάφερε να εξηγήσει γιατί ο Νετανιάχου και το γραφείο του φάνηκαν με τις δηλώσεις τους να μη δείχνουν ενδιαφέρον στο να συμφωνήσουν σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Από την πλευρά του ο ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι δήλωσε πως «η δήλωση στην οποία εργαστήκαμε χθες το βράδυ δεν συντάχθηκε στον αέρα». «Έγινε μετά από προσεκτική διαβούλευση, όχι μόνο με τις χώρες που το υπέγραψαν, αλλά και με το ίδιο το Ισραήλ».

Προς το παρόν, αξιωματούχοι συνεχίζουν να επιμένουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν καθημερινές ανταλλαγές πυρών με τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο για σχεδόν ένα χρόνο από τότε που η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων στο Ισραήλ αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν, έκρινε χθες Πέμπτη ότι θα ήταν «λάθος» του ισραηλινού πρωθυπουργού να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

Η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους», εξήγησε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε.

«Είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως», πλειοδότησε ο Καναδός πρωθυπουργός Τριντό, κάνοντας λόγο για «φρικτές εικόνες».

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αφήνοντας μεγάλες περιοχές σε μεγάλο βαθμό ερημικές, και το Ισραήλ έχει δηλώσει την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους ως έναν από τους πολεμικούς του στόχους.

Πάνω από 600 νεκροί από τα ισραηλινά χτυπήματα 

Τα ισραηλινά χτυπήματα την περασμένη εβδομάδα έπληξαν εκατοντάδες στόχους στο νότιο Λίβανο και πολύ βαθύτερα στη χώρα, σκοτώνοντας περισσότερους από 600 ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες ρουκέτες και πυραύλους σε στόχους στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός που εκτοξεύτηκε στο Τελ Αβίβ. Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ έχουν αναχαιτίσει πολλούς από τους πυραύλους, διασφαλίζοντας ότι η ζημιά ήταν σχετικά περιορισμένη.

Πηγή: skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ενέκριναν την άδεια του «κομμωτή» γνωρίζοντας ότι είχε 23 καλεσμένους – Νέα στοιχεία από πληροφοριοδότη

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου προσήχθησαν ο 68χρονος πατέρας του 42χρονου ισοβίτη και ο 42χρονος μετά από εύλογη υποψία που κατέχει η Αστυνομία, ότι οι...

Μαρινέλλα: Σε κρίσιμη κατάσταση για δεύτερο 24ωρο – Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν

Σκληρή μάχη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Υγεία εξακολουθεί να δίνει η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, Μαρινέλλα, μετά το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που...

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Θα γίνει μελέτη για καταγραφή οικοσυστήματος Κρυού Ποταμού

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, κατά τη συμμετοχή της στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος στις 25/09/2024, με θέμα «Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν...

Ολιστική αναθεώρηση πολιτικής για Τμήμα Φυλακών ζητά ο κλάδος φυλακών ΠΑΣΥΔΥ

Η πολιτεία πρέπει επιτέλους με αποφασιστικότητα να συμβάλει στην ολιστική και ριζική αναθεώρηση της πολιτικής της όσον αφορά το Τμήμα Φυλακών, παρέχοντας τα απαραίτητα...

Δεν θα πραγματοποιηθούν εκποιήσεις εγκλωβισμένων αγοραστών μέχρι το τέλος του χρόνου

Οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων δεν θα προχωρούν σε εκποιήσεις στις περιπτώσεις εγκλωβισμένων αγοραστών, μέχρι και το τέλος του χρόνου. Έπειτα από...

Θετικό το Υπουργείο Μεταφορών για επιμήκυνση αποπληρωμής προστίμων από κάμερες

Θετικό είναι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής προστίμων από τις κάμερες φωτοεπισήμανσης, ανέφερε σήμερα ο Αλέξης Βαφεάδης. Σε δηλώσεις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!