Και το όνομα αυτού… Μάγκνους Μπρούνερ. Πέρα από τα βαριά, οικονομικά χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό που ίσως είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (και ζήτηση) ήταν της Μετανάστευσης.
Σε μία περίοδο, κατά την οποία οι μεταναστευτικές ροές έχουν σημάνει συναγερμό σε σειρά κρατών – μελών, κυβερνήσεις, με πρώτη και καλύτερη αυτή του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία, εμφανίζονται σε πανικό και οι ακροδεξιές δυνάμεις κάνουν πάρτι, το κρίσιμο αυτό χαρτοφυλάκιο πηγαίνει σε έναν δορυφόρο του Βερολίνου, την Αυστρία.
Η Γερμανία ήταν η πρώτη που επιχείρησε την μονομερή, de facto κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν και η Αυστρία ήταν η χώρα που έσπευσε να ακολουθήσει στα βήματά της. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, σίγουρα δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιλογή αυτή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν και έχουν αποφύγει να σχολιάσουν προς το παρόν δημοσίως.
Συμμαχίες αναζητά η Αθήνα
Όπως έχει γράψει το Naftemporiki.gr η κυβέρνηση πρόκειται να θέσει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο μεταναστευτικό και στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο την επόμενη εβδομάδα.
Στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή την αναζωπύρωση της συζήτησης για το μεταναστευτικό σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, μετά την απόφαση της Γερμανίας να ξεκινήσει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα. Ενδεικτική είναι πρόσφατη αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Από την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι πρέπει να γίνει δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο μεταναστευτικό και δεν μπορεί το πρόβλημα να μετατίθεται στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι “ο σάκος του μποξ” ή να είναι η χώρα η οποία, επειδή ακολουθήθηκε, θεωρώ, μία λάθος πολιτική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λύσει αυτή για τους άλλους το πρόβλημα».
Σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ επαφών του πρωθυπουργού, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αυστρία αλλά και στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας καθώς και χθες με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ψυχραιμία την κατάσταση και στόχος είναι να γίνουν εγκαίρως οι κατάλληλες κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο.