23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 14:00

Ολλανδία – Επιστρατεύουν… γουρούνια για την ασφάλεια των πτήσεων

Τα ανά τον κόσμο αεροδρόμια εφαρμόζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των πουλιών που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τις πτήσεις. Στο Σίπχολ του Άμστερνταμ δοκιμάζουν μία πρωτότυπη λύση, η οποία ακούσει στο όνομα… γουρούνια.

Οι χήνες αυξάνονται γύρω από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη. Έτσι επιστρατεύθηκαν γουρούνια για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος.

Το πιλοτικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα έξι εβδομάδων, με στόχο να διαπιστωθεί αν ένα μικρό κοπάδι γουρουνιών μπορεί να αποτρέψει τα σμήνη από χήνες και άλλα πουλιά που τα προσελκύουν τα υπολείμματα καλλιέργειας στην περιοχή.

Συνολικά 19 γουρούνια απόλαυσαν αρχικά τη ζωή σε 20 στρέμματα ανάμεσα σε δύο διαδρόμους, τρώγοντας τα ζαχαρότευτλα που προσελκύουν τα πουλιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να συγκρουστούν με αεροπλάνα ή- στο χειρότερο σενάριο- να μπουν στους κινητήρες τους.

Από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον ίδιο μήνα του 2019 υπήρξαν 565 «επιθέσεις» πουλιών σε αεροπλάνα κοντά στο Σίπχολ, με κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο αριθμός μειώθηκε σε 259 την περίοδο 2020-21, καθώς μειώθηκε η εναέρια κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το αεροδρόμιο έχει 20 ελεγκτές, που καταγράφουν κάθε δραστηριότητα των πτηνών στην περιοχή και με μεθόδους όπως οι ακτίνες λέιζες ή οι θόρυβοι προσπαθούν να τα διώχνουν. Τώρα, η Royal  Schiphol Group απευθύνθηκε σε ένα μικρό υπαίθριο χοιροστάσιο, προκειμένου να διαπιστώσει αν τα γουρούνια μπορούν να φέρουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

«Τους αρέσουν τα πάντα» δήλωσε ο Σταν Γκλούνεμανς- συνιδιοκτήτης του χοιροστασίου- αναφερόμενος στα γουρούνια και σημείωσε ότι οι χήνες στην Ολλανδία έχουν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του ‘70.

«Είναι επικίνδυνες, αλλά είναι ζώα και πρέπει να τις αντιμετωπίσεις σωστά. Το γουρούνι είναι διπλός εχθρός. Προσπαθεί να πιάσει τη χήνα και επίσης τρώει το φαΐ της, είναι διπλή επίθεση» εξήγησε.

Μετά τη δοκιμαστική περίοδο, που μόλις ολοκληρώθηκε, το αεροδρόμιο εξετάζει αν είναι δυνατόν να αναπτύξει γουρούνια σε μεγαλύτερη κλίμακα, δήλωσε η Βιλεμέικε Κόστερ, εκπρόσωπος της Royal Schiphol Group.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή

Η Τράπεζα Κύπρου πρωτοπορεί, καινοτομεί και εξελίσσει συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Πιστή στη δέσμευσή της, σε υφιστάμενους και νέους πελάτες, για...

Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Αλέξης Γεωργούλης

Στην προεκλογική «κούρσα» των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024 -ξανά- ο γνωστός ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του στο ΠΡΑΣΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. Πηγή φωτογραφίας: ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ Η επίσημη ανακοίνωση...

Γιατί οι διεθνείς επενδυτές αγοράζουν ξανά χρέος στην Ευρώπη

Η έκδοση ομολόγων την Ευρώπη σημείωσε νέα ρεκόρ πέρυσι  αγγίζοντας ιστορικά υψηλά ή υψηλά πολλών ετών, ανάλογα με τη χώρα. Αυτό προκύπτει από την τελευταία...

ΠτΔ: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας

Η παγκύπρια επέκταση του Προγράμματος του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, μέσα από την τοποθέτηση κοινωνικών λειτουργών σε όλη την επικράτεια της χώρας, σηματοδοτεί ακόμη...

ΚΕΔΙΠΕΣ: €140εκ. η καταβολή για το Α’ τρίμηνο 2024 – €1.300εκ. προς το Κράτος

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΙΠΕΣ στην τελευταία του συνεδρία ημερομηνίας 27 Μαρτίου 2024, αποφάσισε νέα καταβολή σε μετρητά προς το Κράτος ύψους €140εκ. για...

Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη

Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:34) να βρίσκεται στις 144,45 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη 0,05%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσιάζει άνοδο 0,05%, τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!