23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 15:40

Κριστιάνια: Η μόνη κοινότητα των χίπις που επιβιώνει για πάνω από 50 χρόνια

Αν έχετε ακούσει για τη Freetown Christiania, την αυτόνομη αναρχική συνοικία στην πρωτεύουσα της Δανίας, πιθανότατα οφείλεται στο ανοιχτό εμπόριο κάνναβης που γινόταν εκεί για σχεδόν μισό αιώνα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτό. Το 1971 καταληψίες κατέλαβαν έναν παροπλισμένο στρατιωτικό στρατώνα στη μέση της Κοπεγχάγης της Δανίας. Ίδρυσαν μια αυτοδιοικούμενη χίπικη κοινότητα με την ονομασία Freetown Christiania, την οποία η κυβέρνηση της Δανίας επέτρεψε ως «κοινωνικό πείραμα».

Σήμερα, περίπου 900 άτομα ζουν στην περιοχή, αποτελώντας μια κοινότητα που έχει τους δικούς της κανόνες και κανονισμούς εντελώς ανεξάρτητους από τη δανική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της σχετικά σύντομης ιστορίας της, η Freetown Christiania αντιμετώπισε μια ορισμένη αναταραχή. Αυτό οφείλεται κυρίως στο εμπόριο κάνναβης που λαμβάνει χώρα στη διάσημη «Πράσινη Περιοχή» της. Κάποτε, αστυνομικοί εισέβαλαν τακτικά στη γειτονιά, συλλαμβάνοντας κατά καιρούς εμπόρους. Τον Αύγουστο του 2016, ένας πυροβολισμός στη Christiania τραυμάτισε τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός.

Το Witness History του BBC μίλησε με τον φωτογράφο Mark Edwards, στον οποίο δόθηκε μοναδική πρόσβαση για να τεκμηριώσει μια περίφημη ντροπαλή κοινότητα φωτογραφιών καθώς αντιμετώπιζε την απειλή της κατεδάφισης και της ανάπλασης.

«Στην αρχή όταν πήγα εκεί το 1975 οι άνθρωποι δεν ήθελαν να τους τραβάω φωτογραφίες. Είχαν τρεις κανόνες: όχι αυτοκίνητα, όχι κάμερες όχι κοκαΐνη», λέει ο ίδιος στο BBC. Όσο διέμεινε εκεί, διαπίστωσε ότι «συνέβαιναν τα πάντα εκεί, οι άνθρωποι είχαν πολλές δραστηριότητες. Μάλιστα ζούσε στην κοινότητα μέχρι και μια αρκούδα».

«Μπορεί να ήταν ένα κοινόβιο, αλλά ουσιαστικά ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη κοινότητα, με καταστήματα και τεχνίτες. Ήταν σαν ένα μικρό παραδοσιακό χωριό», τονίζει ο Mark Edwards.

EPA/CARL REDHEAD

The Green Light District

Αν βρεθείτε ποτέ στην Κοπεγχάγη και θέλετε να επισκεφθείτε την κοινότητα, το Freetown Christiania βρίσκεται στην περιοχή Christianshavn και μπορείτε να φτάσετε εκεί με μετρό, λεωφορείο ή ποδήλατο. Τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται εντός της περιοχής, επομένως μην κάνετε τον κόπο να οδηγήσετε.

Η Christiania είναι διάσημη εδώ και πολλά χρόνια χάρη στους μόνιμους πάγκους κατά μήκος της Pusher Street —ή «The Green Light District», όπως ήταν κάποτε γνωστό— που πωλούσαν όλα τα είδη κάνναβης (παράνομη αλλού στη Δανία). Ωστόσο, μην έχετε τις ελπίδες σας να δείτε κάτι τέτοιο σήμερα, καθώς οι πάγκοι αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των συγκρούσεων γύρω από τα ναρκωτικά στην περιοχή. Η

βία δεν έχει θέση στην κοινότητα των χίπις και πολλοί κάτοικοι κάνουν εκστρατείες για να καθαρίσουν τη Christiania από κάθε δραστηριότητα ναρκωτικών. Αν και οι ψίθυροι για συμφωνίες μαριχουάνας εξακολουθούν να ακούγονται στην περιοχή The Green Light District, οι ντόπιοι έχουν απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της Κοπεγχάγης, ζητώντας τους να μην αγοράζουν ναρκωτικά στη Christiania. Μετά το κλείσιμο της Pusher Street, η πόλη καλύφθηκε με αφίσες, που δημιούργησαν οι κάτοικοι, με τις λέξεις «βοηθήστε την Christiania—αγοράστε το χασίς σας αλλού».

EPA/PHILIP DAVALI

Μέχρι πρόσφατα, μια πινακίδα σας αντιμετώπιζε τη στιγμή που μπαίνατε στην Christiania. Έγραφε: «Αγαπητοί φίλοι, υπάρχουν τρεις κανόνες στην περιοχή με το πράσινο φως: διασκεδάστε. Μην τρέχετε – προκαλεί πανικό. χωρίς φωτογραφίες—η αγορά και η πώληση ναρκωτικών εξακολουθεί να είναι παράνομη». Η λήψη φωτογραφιών στο Green Light District επιτρέπεται πλέον, αλλά θα πρέπει πάντα να ρωτάτε τους ανθρώπους πριν τις φωτογραφίσετε, ακόμα κι αν βρίσκονται μόνο στο κάδρο.

Αν θέλετε να αγοράσετε ένα μικρό κουπόνι για να θυμάστε την Christiania, υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπλουζάκια με το σύμβολο της Christiania, κοσμήματα, πίπες καπνίσματος και πολλά άλλα είδη πωλούνται σε σχετικά χαμηλές τιμές εντός της γειτονιάς. Αν αυτά τα περίπτερα δεν ικανοποιούν την όρεξή σας για ψώνια, περιπλανηθείτε στους πεζόδρομους και ψάξτε στα καταστήματα με ρούχα.

EPA/MARTIN SYLVEST

Φαγητό, μουσική και σινεμά

Από πρωινό και brunch μέχρι χάμπουργκερ και χορτοφαγικά εστιατόρια, η Christiania είναι ένα μέρος που ταιριάζει σε όλα τα γούστα.  Οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές και όλα τα προϊόντα είναι εξαιρετικά νόστιμα. Όπως αναφέρει το Culture Trip, το Café Nemoland φημίζεται για τα ζουμερά μπιφτέκια και τα σάντουιτς του, ενώ εκεί μπορείτε επίσης να βρείτε καφέ και επιδόρπια. Οι βίγκαν πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουν τα πιάτα στο Morgenstedet και στο Grønsagen. Γευτείτε τις νόστιμες συνταγές τους, όλες φτιαγμένες με φρέσκα λαχανικά, ενώ χαλαρώνετε στη σούπερ ζεστή ατμόσφαιρα.

Το Café Loppen σερβίρει χορτοφαγικά πιάτα εμπνευσμένα από την ταϊλανδέζικη κουζίνα. Όλα τα πιάτα και τα ποτά είναι βιολογικά, καθώς αυτό το εστιατόριο πιστεύει σε υγιεινό φαγητό χωρίς περιποιήσεις. Το Månefiskeren, ανοιχτό από Τρίτη έως Κυριακή, είναι ένα ευρύχωρο καφέ με ιδιόρρυθμους πίνακες στους τοίχους. Για τις ζεστές ηλιόλουστες μέρες, το καφέ διαθέτει έναν υπαίθριο χώρο με μεγάλα ξύλινα τραπέζια που μπορείτε να μοιραστείτε με τους ντόπιους. Το κάπνισμα επιτρέπεται στο Månefiskeren και υπάρχει ακόμη και τραπέζι μπιλιάρδου για όσους θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Υπάρχουν πολλοί χώροι ζωντανής μουσικής στο Freetown Christiania, ο καθένας με τη δική του ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Οι λάτρεις της τζαζ πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούν το Jazzklubben. Το μικρό smoky bar φιλοξενεί επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς, ενώ τα κυριακάτικα jam sessions είναι ευπρόσδεκτοι να ανέβουν στη σκηνή και να παίξουν το αγαπημένο τους όργανο. Από Πέμπτη έως Κυριακή, η περιοχή γεμίζει με μουσική που ξεχύνεται από το καφέ Operaen. DJs, ακουστικές συναυλίες και jam sessions πραγματοποιούνται στο πολύχρωμο καφέ μέχρι μετά τα μεσάνυχτα. Για συναυλίες και παραστάσεις, παρακολουθήστε τον επίσημο ιστότοπο της Music Loppen.

Τέλος, αν θέλετε να απολαύσετε ένα ποτό και να ακούσετε μουσική στο παλαιότερο μπαρ της Christiania, αναζητήστε το Woodstock στο τέλος της Pusher Street.

Κάθε δεύτερο βράδυ Τρίτης, ο κινηματογράφος Christiania (Byens Lys) γεμίζει με κόσμο που θέλει να απολαύσει ένα δροσερό κοκτέιλ ακούγοντας επιστημονικές παρουσιάσεις. Το Science & Cocktails λειτουργεί από το 2010 και εξακολουθεί να κατέχει μια θέση στις καρδιές των ντόπιων.

EPA/MARTIN SYLVEST

Έμπειροι mixologists δημιουργούν μοναδικά κοκτέιλ, ενώ ερευνητές και επιστήμονες ανεβαίνουν στη σκηνή παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα θέματα. Καθώς είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, όλοι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτά τα ειδικά βράδια της Τρίτης εργάζονται σε εθελοντική βάση και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Οι παρουσιάσεις γίνονται στα αγγλικά και συχνά εξελίσσονται σε συνομιλίες μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών και του κοινού.

naftemporiki.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πέντε στοχευμένα αλλά και οριζόντια μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε την Πέμπτη το πρωί ο...

Στηρίζει Ζαννέτο για Δημαρχεία Λευκωσίας το Κίνημα Οικολόγων – Οι εκλεκτοί τους

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά τη συνεδρία της Επαρχιακής Συνέλευσης των μελών Λευκωσίας - Κερύνειας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, ανακοίνωσε τους υποψήφιους...

Δεν ικανοποιούν τον ΔΗΣΥ τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Την παράταση του μειωμένου φόρου στα καύσιμα προτείνει ο Δημοκρατικος Συναγερμός, εκφράζοντας απογοήτευση για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Αυτούσια η δήλωση...

Τη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Εσθονίας

Συνάντηση με τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) είχε την Πέμπτη ο Εσθονός Πρόεδρος, Αλάρ Κάρις, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!