26.8 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 14:46

Ένα καταφύγιο για βραδύποδες

Ο Χουάν Κάρλος Ροντρίγκεζ και η σύζυγός του Χάιντι πήγαιναν ένα από τα σκυλιά τους στον κτηνίατρο στη Βενεζουέλα πέρυσι όταν βρήκαν έναν βραδύποδα στον δρόμο που είχε πέσει από καλώδιο ρεύματος μετά από προφανώς ηλεκτροπληξία.

Πήγαν τον βραδύποδα με τον καφέ λαιμό – που συνήθως απαντάται σε περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής – στον κτηνίατρο και κατάφεραν να τον σώσουν, αν και το ζώο έχασε δύο πίσω άκρα και τα νύχια του αριστερού του χεριού.

REUTERS/LEONARDO FERNANDEZ VILORIA

Τον ονόμασαν Chuwie από τον χνουδωτό χαρακτήρα του Star Wars Chewbacca και αποφάσισαν να ανοίξουν ένα καταφύγιο για τα ευάλωτα ζώα στο σπίτι τους στα προάστια της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, το Καράκας.

Τα περίφημα αργοκίνητα ζώα τρέφονται, ζουν και προαστατεύονται από τα αρπακτικά ζώα σε τροπικά δάση. Αλλά είναι επιρρεπή σε επιθέσεις ή τραυματισμούς όταν βρίσκονται έξω από αυτό το περιβάλλον.

REUTERS/LEONARDO FERNANDEZ VILORIA

Το Κέντρο Διάσωσης Chuwie the Gentleman Rescue μέχρι τώρα έχει αποκαταστήσει περισσότερους από 40 βραδύποδες και τους έχει επιστρέψει στην άγρια φύση.

«Θέλουμε να είμαστε η NASA των βραδύποδων», δήλωσε η Χάιντι Ροντρίγκεζ, αναφερόμενη στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία, περιγράφοντας σχέδια για τη διεξαγωγή έρευνας για τους βραδύποδες λόγω της περιορισμένης γνώσης για τα ζώα αυτά στη Βενεζουέλα.

REUTERS/LEONARDO FERNANDEZ VILORIA

Κανείς τους δεν είναι κτηνίατρος, αλλά έχουν μάθει να θεραπεύουν με τη βοήθεια διαδικτυακής εκπαίδευσης από ειδικούς στη Χιλή και την Κόστα Ρίκα.

Ελπίζουν να διαθέσουν 400 τετραγωνικά μέτρα από την ιδιοκτησίατοςυ  των 1.100 μέτρων μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους για να μπορούν να θεραπεύσουν 50 βραδύποδες ταυτόχρονα.

REUTERS/LEONARDO FERNANDEZ VILORIA

Οι ανάγκες χρηματοδότησης δεν είναι μεγάλες, καθώς οι βραδύποδες τρώνε γενικά φύλλα. Κτηνίατροι φίλοι τους από τη Χιλή τους στέλνουν δωρεάν φάρμακα.

Οι τραυματισμοί του Chuwie σήμαιναν ότι δεν μπορούσε να επιβιώσει στην άγρια φύση κι έτσι έμεινε ως κατοικίδιο στο διώροφο σπίτι των Ροντρίγκεζ στο Σαν Αντόνιο ντε Λος Άλτος – ένα προάστιο του Καράκας περιτριγυρισμένο από καταπράσινο δάσος που αποτελεί φυσικό βιότοπο για τους βραδύποδες.

REUTERS/LEONARDO FERNANDEZ VILORIA

Άλλοι βραδύποδες που θα επιστρέψουν στην άγρια φύση καταγράφονται με αριθμούς αντί για ονόματα επειδή οι Ροντρίγκεζ δεν θέλουν να συνηθίζουν στους ανθρώπους.

Έξι είδη βραδύποδων ζουν στην Κεντρική και Νότια Αμερική, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο λέει ότι οι φυσικοί τους βιότοποι έχουν διαταραχθεί από την αποψίλωση των δασών και την υποβάθμιση των τροπικών δασών.

Μόνο ο τρίγωνος πυγμαίος Pygmy, του είδους bradypus pygmaeus που ζει στον Παναμά, απειλείται εξαιρετικά, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

REUTERS/LEONARDO FERNANDEZ VILORIA

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πληθυσμό βραδύποδων στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Ροντρίγκεζ, ενώ το υπουργείο πληροφοριών δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Οι Ροντρίγκεζ πέρασαν πρόσφατα εννέα ημέρες θεραπέυοντας τον βραδύποδα με τον αριθμό «43» που είχε τραυματιστεί στα μάτια και έπασχε από αναπνευστική λοίμωξη όταν μια οικογένεια στη γειτονιά τον βρήκε στο πάρκινγκ του κτηρίου που ζει.

REUTERS/LEONARDO FERNANDEZ VILORIA

Πριν από λίγες ημέρες οδήγησαν τον βραδύποδα  «43» – ένα θηλυκό 4,1 κιλών – στο δάσος στην άκρη του κτήματος και την παρακολούθησαν καθώς περπατούσε μέσα στη βλάστηση.

ΠΗΓΗ: naftemporikigr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ενημέρωσε ΠτΔ-Τατάρ για τις επαφές της η Ολγκίν – Τους κάλεσε να ακούσουν τους πολίτες

Την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα μπορέσουν «να ακούσουν τους πολίτες» εξέφρασε η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ...

Πτώση έξι θέσεων της Κύπρου στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023

Το 2023, η Κύπρος κατατάχθηκε 51η σε όρους ψηφιακής ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις 64 χώρες, σημειώνοντας πτώση έξι θέσεων σε σχέση με το 2022, όπως...

Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση Τουρκίας για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας

Τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων όπως της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, καλεί το Υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας παράλληλα...

Η γκαλερί RIANA RAOUNA παρουσιάζει την έκθεση της Matete Martini “HUG EACH OTHER AGAIN”

Η Γκαλερί Riana Raouna παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Matete Martini στην Κύπρο με τίτλο “HUG EACH OTHER AGAIN”. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί...

Σημαντικές τοποθετήσεις από εκπροσώπους Πανεπιστημίων στο Πρόγραμμα της Huawei Seeds for the Future Scholarships

Σε σημαντικές τοποθετήσεις για την συνεργασία με την Huawei και την αξία του Προγράμματος Seeds for the Future Scholarships της εταιρείας, προέβησαν οι εκπρόσωποι...

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας & Φεστιβάλ Μέλισσας στην Ορά

Οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές είναι απαραίτητοι για την ύπαρξή μας, διατηρώντας τη γεωργία και τη βιοποικιλότητα παγκοσμίως. Πάνω από 20.000 είδη μελισσών,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!