Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα ήταν να κάθεται στον Μυστικό Δείπνο ή να στέκεται στην αυλή της Κλεοπάτρας, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας δίνει μια ματιά σε αυτά τα επικά γεγονότα.
Ένας ελεύθερος επαγγελματίας συντάκτης ταινιών μοιράστηκε πρόσφατα μια γκαλερί με ρεαλιστικές εικόνες που δείχνουν ιστορικές προσωπικότητες να τραβούν selfies, μια δουλειά που ήταν αποτέλεσμα πολλών.
According to Duncan: “AI is advanced technology. I spent a month working out a formula of clues, language and photographic elements to give photos this ‘selfie’ effect.’
Here’s another Last Supper selfie: pic.twitter.com/lSTWOROD07
— Trung Phan (@TrungTPhan) April 1, 2023
5. Cleopatra ~50BC pic.twitter.com/q1XMaaouuq
— Trung Phan (@TrungTPhan) April 1, 2023
Ο 53χρονος Duncan Thomsen χρησιμοποίησε το λογισμικό Midjourney, το οποίο παράγει εικόνες από περιγραφές φυσικής γλώσσας. Οι εικόνες δείχνουν επίσης στρατιώτες στη μάχη του Βατερλώ και στη μάχη του Αζινκούρ, μαζί με έναν χαμογελαστό Ναπολέοντα.
«Τα αποτελέσματα είναι ξεκαρδιστικά και όλοι με όσους μοιράστηκα τη δουλειά μου δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο αληθινές φαίνονται οι εικόνες», δήλωσε ο Thomsen. «Έχω κάνει την Κλεοπάτρα, τη βασίλισσα Ελισάβετ Α’, τον Ερρίκο Η’, τον Ιησού και πολλούς άλλους».
Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει θραύση στη βιομηχανία της εικόνας, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει ρεαλιστικό περιεχόμενο απλά λέγοντας στο σύστημα τι θέλει.
Το Midjourney παράγει τόσο ρεαλιστικές εικόνες που οι άνθρωποι ξεγελιούνται. Μια εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου που φοράει ένα τεράστιο λευκό φουσκωτό μπουφάν με έναν σταυρό να κρέμεται έχει προκαλέσει φρενίτιδα στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, καλλιτέχνες όπως ο Thomsen χρησιμοποιούν την τεχνολογία για ψυχαγωγία. Το Midjourney ανταποκρίνεται σε προτροπές και εντολές που θέτει ο χρήστης και δημιουργεί εικόνες ανατρέχοντας σε δισεκατομμύρια εικόνες στο διαδίκτυο.
Ο Thomsen δήλωσε ότι πέρασε μήνες δουλεύοντας μια φόρμουλα και φωτογραφικά στοιχεία για να δώσει στις φωτογραφίες αυτό το εφέ «selfie».
«Μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία προγραμματισμού, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί από τους χρήστες να της λένε ακριβώς τι πρέπει να κάνει και απαιτεί “απόλυτη περιγραφή”».
Ο Thomsen πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η τεχνική του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία.
«Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα σχολεία ως ένας νέος τρόπος διδασκαλίας και εμπλοκής των παιδιών με την παγκόσμια ιστορία – είναι σαν να ταξιδεύεις στο χρόνο χωρίς χρονομηχανή», είπε.
Πηγή: Πρώτο Θέμα