Όλα δείχνουν ότι θα πάμε για μια συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ-Γκουτέρες για το κυπριακό, μάλλον τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στη συνάντηση, όμως, δεν αναμένεται να γίνει κάτι θεαματικό, αφού αν δούμε τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς (Ερντογάν και Τατάρ), θα κατανοήσουμε ότι επιμένει στα δύο ξεχωριστά κράτη και σε άλλες διχοτομικές θέσεις.
Το κόστος για την πλευρά μας από αυτό το νέο σκηνικό που στήνεται, μάλλον, θα είναι μεγαλύτερο από άλλες φορές, γιατί η τουρκική πλευρά θα θέσει και επίσημα μπροστά στον ΓΓ του ΟΗΕ τη θέση των δύο κρατών και την απόρριψη της ομοσπονδίας.
Αν όντως εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτή την «επισημοποίηση» των διχοτομικών θέσεων της τουρκικής πλευράς; Τι θα έχουν να πουν τα κόμματα που καλούν καθημερινά τον Χριστοδουλίδη να αρχίσει (χωρίς προϋποθέσεις) συνομιλίες με τον Τατάρ; Ποιος θα εμποδίσει την Τουρκία για νέα τετελεσμένα; Σκεφθήκαμε το μετά, μιας νέας αποτυχημένης συνάντησης και με την τουρκική πλευρά να καταθέτει ενώπιον του ΟΗΕ τη θέση για δύο κράτη;
Εκτός κι’ αν πιστεύουμε ότι ο Γκουτέρες θα πάρει τον Τατάρ από τ’ αυτί και θα του πει να δεχθεί λύση ομοσπονδίας. Πολύ αμφιβάλλουμε….
ΙΟS