23.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 21:14

Ο καύσωνας μας δείχνει τον δρόμο…

Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών μας έδειξε ότι πρέπει επιτέλους να λάβουμε σοβαρές αποφάσεις για την ενέργεια και ειδικά για το κόστος του ηλεκτρισμού. Ήδη, όλοι οι πολίτες ανησυχούν για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα λάβουν το επόμενο διάστημα. Η μεγάλη χρήση κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών ειδών (ψυγείων, ψυκτικών μηχανημάτων, ανεμιστήρων, κλπ.) αναπόφευκτα θα “φουσκώσει” πολύ τους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα οποία λόγω κλιματικής αλλαγής προφανώς θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, οφείλουμε να εγκύψουμε σοβαρά στο πρόβλημα που λέγεται «κόστος ενέργειας». Επιβάλλεται «εδώ και τώρα» να βρεθούν τρόποι κάθετης μείωσης της επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, από τη χρήση ηλεκτρισμού.

Η λύση της επιδότησης του ηλεκτρισμού, που εφαρμόστηκε γενικά το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται τώρα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού,  μπορεί να ανακουφίζει προσωρινά τους πολίτες, όμως δεν αποτελεί ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι επηρεασμοί στα δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπουν τη μακροπρόθεσμη διατήρηση αυτού του μέτρου, γι’αυτό και η κυβέρνηση (παρά την κριτική που της ασκήθηκε) περιόρισε την επιδότηση του ρεύματος, έστω και αν εμείς λέμε ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας έχει απόλυτο δίκαιο όταν λέει ότι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η οριστική μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Και αυτό, διότι είναι η μόνη διέξοδος για να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα, όπως ο φετινός καύσωνας ή άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες.

Άρα, η οριστική λύση έγκειται στο να βρούμε τρόπους μείωσης του κόστους της ηλεκτρικής (και όχι μόνο) ενέργειας. Ο ίδιος ο κ. Υπουργός μίλησε για διάφορες σκέψεις, συνδέοντας τις με το θέμα του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ και τους αγωγούς εισαγωγής ηλεκτρισμού. Στα σενάρια σίγουρα περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική διασύνδεση του EuroAsia, που όπως λένε οι ειδικοί, θα μειώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού της Κύπρου κατά €200 εκατ. το χρόνο.

Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το ποια λύση ή λύσεις θα επιλεγούν. Ζητούν από το κράτος να βρει άμεσους τρόπους για συγκράτηση του κόστους της ενέργειας. Απαιτούν φθηνότερο ηλεκτρισμό και γενικά χαμηλότερο κόστος για την ενέργεια.

Αυτό σημαίνει ότι επείγει η ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει όλες τις λύσεις που επεξεργάζεται ή έχει στη διάθεση της και να αποφασίσει τι θα πράξει.

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, όπου οι πολίτες αναγκάζονται να καταβάλλουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και να πληρώνουν πρόστιμα για τους ρύπους, , οι επιχειρήσεις να επωμίζονται αβάστακτα βάρη και η οικονομία να μειώνει την ανταγωνιστικότητα της.

Τα φωτοβολταϊκά, οι ΑΠΕ και άλλες τεχνικές λύσεις που επιστρατεύτηκαν τα τελευταία χρόνια (με χορηγίες ή όχι) βοήθησαν και βοηθούν, αλλά και πάλι δεν λύνουν πλήρως το πρόβλημα. Χρειάζεται μια συνολική ρύθμιση, που μαζί με τις υπάρχουσες λύσεις, να συμβάλει οριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Την ίδια ώρα, η ΑΗΚ, θα πρέπει να δει πως θα ενισχύσει το δίκτυο της, ώστε να μπορεί  να εξυπηρετεί περισσότερα νοικοκυριά  και επιχειρήσεις που επιλέγουν τη λύση των ΑΠΕ, των φωτοβολταϊκών κλπ.

Ακόμα, η ΑΗΚ θα πρέπει να σκεφθεί τη λύση της αποπληρωμής με δόσεις των λογαριασμών ρεύματος του φετινού καλοκαιριού, γιατί θα είναι πολλοί οι πολίτες που θα αδυνατούν να αποπληρώσουν όλο το ποσό μαζί.

Είναι φανερό, λοιπόν, όλο το θέμα της μείωσης του κόστους του ηλεκτρισμού και γενικότερα της φθηνότερης ενέργειας έχει πολλές πτυχές και είναι πολυσύνθετο.

Μέσα απ’ αυτές τις δυσκολίες, θα πρέπει να καθοριστούν στόχοι, να αποφασιτούν ενέργειες και να αναληφθούν δράσεις που θα συμβάλουν αποφασιστικά στη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού.

Οι πολίτες άντεξαν αρκετά μέχρι σήμερα και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο για μελέτες και σενάρια. Τώρα, είναι η σειρά του κράτους να πάρει οριστικές αποφάσεις και να της εφαρμόσει.  Όλα τα άλλα που λέγονται είναι για το θεαθείναι…

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!