Πολύ δύσκολο για κάποιο απλό πολίτη να κατανοήσει τις νέες αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση για το συνταξιοδοτικό. Μπορεί να είναι κατανοητές οι γενικές ρήτρες της προτεινόμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αλλά πολλά επίμαχα σημεία της είναι ασαφή και μπερδεμένα.
Ελπίζουμε οι κοινωνικοί εταίροι που θα πρέπει να τοποθετηθούν για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης να καταφέρουν να διευκρινίσουν όλα τα σημεία που δεν είναι καθαρά. Και αυτό, διότι τα περιθώρια τοποθέτησης τους είναι στενά, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση από 1-1-27.
Εκείνο που φαίνεται να μην αλλάζει είναι η ανισότητα που υπάρχει στις συντάξεις δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων. Το κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα φαίνεται να μην απασχόλησε τους διαμορφωτές της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, οπότε η αδικία αυτή θα παραμείνει. Το πολιτικό κόστος μιας αλλαγής σ’αυτό το σημείο, φαίνεται να μην επέτρεψε και πάλι στο να επιδιωχθούν αλλαγές σ’αυτό τον τομέα.
Εμείς, θα αναμένουμε να δούμε που θα καταλήξουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους και μετά με τα κόμματα στη Βουλή και ύστερα θα κρίνουμε συνολικά το εγχείρημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
IOS



