22.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 16:36

Να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο με τις κυρώσεις

Δεν γνωρίζουμε που και πως θα καταλήξει η νέα συμπερίληψη κυπριακών εταιρειών και προσώπων στις κυρώσεις των ΗΠΑ και Βρετανίας, όμως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ανησυχητικό. Και αυτό, όχι μόνο διότι εταιρείες κυπριακής ιδιοκτησίας και συμφερόντων μπήκαν σε λίστα κυρώσεων, αλλά γιατί όλη αυτή η υπόθεση πλήττει κάθετα την οικονομία και το όνομα της Κύπρου διεθνώς.

Έχουμε τη γνώμη ότι η κυβέρνηση, που ορθώς αντέδρασε αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις, θα πρέπει να αναλάβει επιπρόσθετες πρωτοβουλίες για τελικό ξεκαθάρισμα τέτοιων υποθέσεων.

Με απλά λόγια, θα πρέπει να εξασφαλίσει όλο το πλαίσιο κανόνων με το οποίο επιτρέπονται οι δοσοληψίες με ρωσικές εταιρείες, συμφέροντα και πρόσωπα και το κοινοποιήσει σε όλους τους δικηγόρους, λογιστές και άλλους επαγγελματίες που εξυπηρετούν Ρώσους, με την αυστηρή επισήμανση να λάβουν τα μέτρα τους. Με μια τέτοια κίνηση θα τερματιστεί το σημερινό φαινόμενο, όπου η Κύπρος εμφανίζεται συνεχώς ως η χώρα που παραβιάζει τις αποφάσεις της Δύσης, σε σχέση με τη Ρωσία. Και ακόμα με αυτή την πρωτοβουλία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση για το κατά πόσον κάποιοι παρανόμησαν ή όχι.

Το σημερινό ομιχλώδες τοπίο, όπου οι συμπεριληφθέντες σε λίστες κυρώσεων, αμφισβητούν την ορθότητα των αποφάσεων της Δύσης δεν προσφέρει απολύτως τίποτε.

Αντίθετα, επαυξάνει τις σκιές διεθνώς ότι η Κύπρος συνεχίζει να κάνει πλάτες στους Ρώσους ολιγάρχες είτε για διακίνηση κεφαλαίων, είτε για απόκρυψη χρημάτων και ακίνητης περιουσίας.

Η ευθύνη, λοιπόν, είναι στα χέρια της κυβέρνησης που οφείλει να θέσει όλους έναντι των ευθυνών τους. Στόχος θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη του καλού ονόματος της Κύπρου, οι στενές σχέσεις με τη Δύση και ειδικά την Ε. Ένωση και η μη υπονόμευση του οικονομικού ιστού της χώρας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τώρα που προσέλαβε διάσταση το θέμα και επηρεάζονται άμεσα πολλοί στην Κύπρο, θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις για το μέλλον. Μάλιστα, πληροφορούμαστε ότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν κι άλλες κυρώσεις και για άλλες κυπριακές εταιρείες και πρόσωπα.

Η απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τη σύσταση Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής κυρώσεων δεν μπορεί να έχει τα αναμενόμενα αποτέλεσματα αν εκ των προτέρων δεν ξεκαθαρίσει  τι επιτρέπεται και τι όχι στις σχέσεις με τη Ρωσία. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση οι εμπλεκόμενοι θα συνεχίσουν να αμφισβητούν τις επιβαλλόμενες κυρώσεις. Και είναι λογικό με τις τόσες πολλές αποφάσεις κατά της Ρωσίας να είναι σχετικά δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς.

Ας γίνει, λοιπόν, αφορμή η τελευταία υπόθεση για να ξεμπερδέψουμε με αυτό το θέμα. Η Κύπρος ως χώρα της Ε. Ένωσης τηρεί απαρέγκλιτα τις αποφάσεις της κατά της Ρωσίας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητόν από όλους. Όσοι θέλουν να παραβιάζουν αυτή την αρχή είναι υπεύθυνοι για τον εαυτό τους. Όμως, δεν δικαιούνται με πράξεις τους να διασύρουν όλη την Κύπρο διεθνώς και να υπονομεύουν την οικονομία.

Ελπίζουμε όλα αυτά να ξεκαθαρίσουν στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τους Συνδέσμους των Δικηγόρων και των Λογιστών. Διότι ο ρόλος των Συνδέσμων αυτών είναι πολύ σημαντικός στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Προσοχή, λοιπόν, γιατί ως χώρα είμαστε στο στόχαστρο. Ήδη, πληρώσαμε μια φορά το 2013 με το «κούρεμα» τη νύφη με τα ρωσικά κεφάλαια, ας μην επιτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων εξελίξεων.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ιορδανική αποστολή για ενίσχυση μέσων πυρόσβεσης

Το πλήρωμα της ιορδανικής αποστολής που έφθασε στην Κύπρο προς ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αεροπυρόσβεση υποδέχεται σήμερα στις 10:45 το...

Μεγαλύτερη συνεργασία των Ισλαμικών κρατών με το ψευδοκράτος ζήτησε ο Τατάρ

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθύνθηκε στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που πραγματοποιείται στη Μπανζούλ της...

Μειωμένη κατά περίπου 50% η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα

Μειωμένη κατά 50% περίπου ήταν η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτο Θρασυβούλου. Σε δηλώσεις...

Την Τρίτη ο A’ ημιτελικός της Eurovision με την Κύπρο να εμφανίζεται πρώτη

Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας με τον πρώτο ημιτελικό να διεξάγεται την Τρίτη, 7 Μαϊου, στο Μalmö Arena....

Ισραήλ: Άρχισε η απομάκρυνση 100.000 Παλαιστινίων από τη Ράφα – Αναπόφευκτη η επίθεση από Ισραήλ

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ...

Λεμεσός: 30χρονος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα

Τριαντάχρονος από τη Λεμεσό, ο Ευτύχιος Χαρίτου, έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε ανήμερα του Πάσχα στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού –...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!