20.9 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 9:18

Να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο με τις κυρώσεις

Δεν γνωρίζουμε που και πως θα καταλήξει η νέα συμπερίληψη κυπριακών εταιρειών και προσώπων στις κυρώσεις των ΗΠΑ και Βρετανίας, όμως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ανησυχητικό. Και αυτό, όχι μόνο διότι εταιρείες κυπριακής ιδιοκτησίας και συμφερόντων μπήκαν σε λίστα κυρώσεων, αλλά γιατί όλη αυτή η υπόθεση πλήττει κάθετα την οικονομία και το όνομα της Κύπρου διεθνώς.

Έχουμε τη γνώμη ότι η κυβέρνηση, που ορθώς αντέδρασε αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις, θα πρέπει να αναλάβει επιπρόσθετες πρωτοβουλίες για τελικό ξεκαθάρισμα τέτοιων υποθέσεων.

Με απλά λόγια, θα πρέπει να εξασφαλίσει όλο το πλαίσιο κανόνων με το οποίο επιτρέπονται οι δοσοληψίες με ρωσικές εταιρείες, συμφέροντα και πρόσωπα και το κοινοποιήσει σε όλους τους δικηγόρους, λογιστές και άλλους επαγγελματίες που εξυπηρετούν Ρώσους, με την αυστηρή επισήμανση να λάβουν τα μέτρα τους. Με μια τέτοια κίνηση θα τερματιστεί το σημερινό φαινόμενο, όπου η Κύπρος εμφανίζεται συνεχώς ως η χώρα που παραβιάζει τις αποφάσεις της Δύσης, σε σχέση με τη Ρωσία. Και ακόμα με αυτή την πρωτοβουλία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση για το κατά πόσον κάποιοι παρανόμησαν ή όχι.

Το σημερινό ομιχλώδες τοπίο, όπου οι συμπεριληφθέντες σε λίστες κυρώσεων, αμφισβητούν την ορθότητα των αποφάσεων της Δύσης δεν προσφέρει απολύτως τίποτε.

Αντίθετα, επαυξάνει τις σκιές διεθνώς ότι η Κύπρος συνεχίζει να κάνει πλάτες στους Ρώσους ολιγάρχες είτε για διακίνηση κεφαλαίων, είτε για απόκρυψη χρημάτων και ακίνητης περιουσίας.

Η ευθύνη, λοιπόν, είναι στα χέρια της κυβέρνησης που οφείλει να θέσει όλους έναντι των ευθυνών τους. Στόχος θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη του καλού ονόματος της Κύπρου, οι στενές σχέσεις με τη Δύση και ειδικά την Ε. Ένωση και η μη υπονόμευση του οικονομικού ιστού της χώρας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τώρα που προσέλαβε διάσταση το θέμα και επηρεάζονται άμεσα πολλοί στην Κύπρο, θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις για το μέλλον. Μάλιστα, πληροφορούμαστε ότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν κι άλλες κυρώσεις και για άλλες κυπριακές εταιρείες και πρόσωπα.

Η απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τη σύσταση Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής κυρώσεων δεν μπορεί να έχει τα αναμενόμενα αποτέλεσματα αν εκ των προτέρων δεν ξεκαθαρίσει  τι επιτρέπεται και τι όχι στις σχέσεις με τη Ρωσία. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση οι εμπλεκόμενοι θα συνεχίσουν να αμφισβητούν τις επιβαλλόμενες κυρώσεις. Και είναι λογικό με τις τόσες πολλές αποφάσεις κατά της Ρωσίας να είναι σχετικά δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς.

Ας γίνει, λοιπόν, αφορμή η τελευταία υπόθεση για να ξεμπερδέψουμε με αυτό το θέμα. Η Κύπρος ως χώρα της Ε. Ένωσης τηρεί απαρέγκλιτα τις αποφάσεις της κατά της Ρωσίας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητόν από όλους. Όσοι θέλουν να παραβιάζουν αυτή την αρχή είναι υπεύθυνοι για τον εαυτό τους. Όμως, δεν δικαιούνται με πράξεις τους να διασύρουν όλη την Κύπρο διεθνώς και να υπονομεύουν την οικονομία.

Ελπίζουμε όλα αυτά να ξεκαθαρίσουν στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τους Συνδέσμους των Δικηγόρων και των Λογιστών. Διότι ο ρόλος των Συνδέσμων αυτών είναι πολύ σημαντικός στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Προσοχή, λοιπόν, γιατί ως χώρα είμαστε στο στόχαστρο. Ήδη, πληρώσαμε μια φορά το 2013 με το «κούρεμα» τη νύφη με τα ρωσικά κεφάλαια, ας μην επιτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων εξελίξεων.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Όπλα αξίας 6 δισ. για Ουκρανία θα αγοράσουν οι ΗΠΑ

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει, πιθανόν ακόμη και εντός της ημέρας, συμβόλαια αγοράς όπλων προοριζόμενων για την Ουκρανία αξίας 6 δισεκ. δολαρίων, δήλωσαν...

Εκεχειρία έναντι απελευθέρωσης 33 ομήρων φέρoνται να συζητούν Ισραήλ-Χαμάς

Εκεχειρία έναντι απελευθέρωσης 33 Ισραηλινών ομήρων φέρονται να συζητούν Ισραήλ-Χαμάς, όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ. Πληροφορίες για το πλαίσιο της νέας πρότασης εκεχειρίας που ενδέχεται να...

Ελπίζει για «πρόοδο» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, στο Πεκίνο, πως ελπίζει...

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ – Επαφές με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) Στρατηγός Robert Brieger ο οποίος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη...

Σημαντική πτώση στο ΧΑΚ – Αιτία η υποχώρηση διεθνών αγορών

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας τέρμα στην ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ημερών λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος που...

3.232 υποψηφιότητες για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δείτε πίνακα πόσοι διεκδικούν,ποιες θέσεις και σε ποιο Δήμο

Συνολικά 3.232 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν σήμερα παγκύπρια για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!