24 C
Nicosia
Πέμπτη 3 Οκτώβριος 2024 | 11:35

Η εκλογή γυναίκας ή της Αννίτας

Όπως σ’ όλα τα θέματα, έτσι και γι’ αυτό που αφορά την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής, χάσαμε την ουσία. Και δεν αναφερόμαστε στο έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε, ούτε στις κομματικές μεθοδεύσεις που έλαβαν χώρα.

Επικεντρωνόμαστε στο ότι η Βουλή απέκτησε μια νεαρή γυναίκα στη θέση του Προέδρου της.

Οι περισσότεροι (πολιτικοί και άλλοι) που μίλησαν για την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου έδωσαν ιδιαίτερη σημασία και έμφαση στο ότι είναι γυναίκα. Σίγουρα, το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό, από τη στιγμή που οι γυναίκες όντως δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης με τους άντρες στον τόπο μας. Ίσως το φύλο της Αννίτας να έχει μεγαλύτερη σημασία και από το γεγονός ότι η Κυπριακή Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία της απέκτησε Πρόεδρο γυναίκα.

Όμως, κατά τη γνώμη μας, η ουσία δεν έγκειται στο φύλο της νέας Προέδρου της Βουλής, αλλά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει. Η Αννίτα είναι ένα νέο πρόσωπο, που χαρακτηρίζεται από ηπιότητα, μετριοπάθεια και συναινετικό πνεύμα. Ουδέποτε στην κοινοβουλευτική της πορεία συμπεριφέρθηκε αλαζονικά, ρεβανσιστικά ή λαϊκίστικα. Πάντοτε ήταν σεμνή, μελετημένη και διακρινόταν για το εποικοδομητικό της πνεύμα.

Άρα, αυτά είναι τα στοιχεία που καθιστούν την εκλογή της ιδιαίτερα σημαντική, κι όχι το ότι είναι γυναίκα. Θα μπορούσε κι ένας άνδρας, με τα ίδια χαρακτηριστικά, να αποκομίσει τα ίδια εγκωμιαστικά σχόλια από όλους.

Γράφοντας τα πιο πάνω δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μηδενίσουμε το γεγονός ότι μια γυναίκα εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής. Ούτε το ότι είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής. Όμως, δεν συμφωνούμε με τη ισοπεδωτική λογική που πάει να διαμορφωθεί ότι θα πρέπει να έχουμε αυτοσκοπό μας την προώθηση μόνο των γυναικών, λόγω φύλου. Αν ακολουθήσουμε αυτή την τακτική, επειδή ηχεί εύηχα στ’ αυτιά του εκλογικού σώματος, στο τέλος θα πάμε στο αντίθετο σημείο, όπου οι άνδρες θα τυγχάνουν μεροληπτικής αντιμετώπισης.

Τόσο ο χώρος της πολιτικής, όσο και των επιχειρήσεων έχουν ανάγκη από άξια και προσοντούχα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου. Κριτήριο για την ανέλιξη και την ανάληψη θέσεων ευθύνης, θα πρέπει να είναι τα ακαδημαϊκά προσόντα, η εμπειρία, η εργατικότητα και η ωριμότητα στην κριτική σκέψη και στην ενεργητικότητα. Αυτά θα πρέπει να διασφαλίζουμε, αν θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο διοικητικών στελεχών που να διαχειρίζονται με επιτυχία και όραμα το κράτος, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις μας.

Και η ανάγκη αυτή είναι περισσότερο επιβεβλημένη από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κυρίως στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, οι ανελίξεις θέσεων γίνονται με άλλα κριτήρια, εκτός της αξιοκρατίας. Είναι σ’ όλους γνωστές οι διαχρονικές στρεβλώσεις με το ρουσφέτι, το μέσον, την κομματοκρατία και την ημετεροκρατία, που υπάρχουν στην Κύπρο.

Τώρα, που βρισκόμαστε στο 2021 και προσπαθούμε να μετασχηματίσουμε το κράτος και την κοινωνία μας, έφτασε η ώρα για αλλαγή των μεθοδεύσεων και πρακτικών μας στον τομέα της ανάδειξης σωστών προσώπων σε θέσεις ευθύνης.

Η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου, ας αποτελέσει την αρχή, όχι για να επικρατήσει η γυναικοκρατία, αλλά για να ανελιχθούν οι άξιοι και αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στον τόπο, ανεξαρτήτως φύλου.

Η Κύπρος, σ’ όλα τα επίπεδα, έχει ανάγκη από άτομα με πραγματικά προσόντα, ικανότητες, δεξιότητες και κρίση στη διαχείριση ζωτικών θεμάτων.

Μόνο, έτσι ο τόπος θα πάει μπροστά και θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια…

Η στήλη και ο γράφων ευχόμαστε στην Αννίτα Δημητρίου καλή επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο της.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε 15 μέλη της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Πέμπτη ότι σκότωσε περίπου 15 μέλη της Χεζμπολάχ, αφού έπληξε το κτίριο του δήμου της πόλης Bint Jbeil του...

Ο Μακρόν στηρίζει τον προσωρινό πρόσθετο φόρο στις μεγάλες γαλλικές εταιρείες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενέκρινε έναν προσωρινό φόρο για τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, υποστηρίζοντας τη στρατηγική της νέας κυβέρνησής του, ακόμη και αν...

«Yπεξ»: Δεν θα συζητηθεί το θέμα της ομοσπονδίας στο άτυπο δείπνο ηγετών-ΓΓ ΟΗΕ

Κατά το ανεπίσημο δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών, Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ και του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 15 Οκτωβρίου...

Οι 5 κορυφαίες χώρες που στοχεύουν οι πλούσιοι για χρυσή βίζα

Άτομα και οικογένειες εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας προσπαθούν να βρουν τρόπους να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους αλλά και τον τρόπο ζωής τους σε ένα...

Πώς οι πλούσιοι προετοιμάζουν τους κληρονόμους τους

Καθώς η Σιωπηλή Γενιά και οι baby boomers εγκαταλείπουν το προσκήνιο, και σιγά-σιγά τον μάταιο τούτο κόσμο, μεταδίδουν την όποια περιουσία δημιούργησαν στους νεότερους. Το Great Wealth...

Γιατί το Ισραήλ είναι έτοιμο πια να ρισκάρει τα πάντα απέναντι στο Ιράν

Για χρόνια, το Ισραήλ και το Ιράν απέφευγαν την άμεση αντιπαράθεση, με το Ισραήλ να σαμποτάρει κρυφά τα συμφέροντα της Τεχεράνης και να δολοφονεί αξιωματούχους της χωρίς να...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!