29.8 C
Nicosia
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 | 13:56

Η εκλογή γυναίκας ή της Αννίτας

Όπως σ’ όλα τα θέματα, έτσι και γι’ αυτό που αφορά την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής, χάσαμε την ουσία. Και δεν αναφερόμαστε στο έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε, ούτε στις κομματικές μεθοδεύσεις που έλαβαν χώρα.

Επικεντρωνόμαστε στο ότι η Βουλή απέκτησε μια νεαρή γυναίκα στη θέση του Προέδρου της.

Οι περισσότεροι (πολιτικοί και άλλοι) που μίλησαν για την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου έδωσαν ιδιαίτερη σημασία και έμφαση στο ότι είναι γυναίκα. Σίγουρα, το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό, από τη στιγμή που οι γυναίκες όντως δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης με τους άντρες στον τόπο μας. Ίσως το φύλο της Αννίτας να έχει μεγαλύτερη σημασία και από το γεγονός ότι η Κυπριακή Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία της απέκτησε Πρόεδρο γυναίκα.

Όμως, κατά τη γνώμη μας, η ουσία δεν έγκειται στο φύλο της νέας Προέδρου της Βουλής, αλλά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει. Η Αννίτα είναι ένα νέο πρόσωπο, που χαρακτηρίζεται από ηπιότητα, μετριοπάθεια και συναινετικό πνεύμα. Ουδέποτε στην κοινοβουλευτική της πορεία συμπεριφέρθηκε αλαζονικά, ρεβανσιστικά ή λαϊκίστικα. Πάντοτε ήταν σεμνή, μελετημένη και διακρινόταν για το εποικοδομητικό της πνεύμα.

Άρα, αυτά είναι τα στοιχεία που καθιστούν την εκλογή της ιδιαίτερα σημαντική, κι όχι το ότι είναι γυναίκα. Θα μπορούσε κι ένας άνδρας, με τα ίδια χαρακτηριστικά, να αποκομίσει τα ίδια εγκωμιαστικά σχόλια από όλους.

Γράφοντας τα πιο πάνω δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μηδενίσουμε το γεγονός ότι μια γυναίκα εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής. Ούτε το ότι είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής. Όμως, δεν συμφωνούμε με τη ισοπεδωτική λογική που πάει να διαμορφωθεί ότι θα πρέπει να έχουμε αυτοσκοπό μας την προώθηση μόνο των γυναικών, λόγω φύλου. Αν ακολουθήσουμε αυτή την τακτική, επειδή ηχεί εύηχα στ’ αυτιά του εκλογικού σώματος, στο τέλος θα πάμε στο αντίθετο σημείο, όπου οι άνδρες θα τυγχάνουν μεροληπτικής αντιμετώπισης.

Τόσο ο χώρος της πολιτικής, όσο και των επιχειρήσεων έχουν ανάγκη από άξια και προσοντούχα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου. Κριτήριο για την ανέλιξη και την ανάληψη θέσεων ευθύνης, θα πρέπει να είναι τα ακαδημαϊκά προσόντα, η εμπειρία, η εργατικότητα και η ωριμότητα στην κριτική σκέψη και στην ενεργητικότητα. Αυτά θα πρέπει να διασφαλίζουμε, αν θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο διοικητικών στελεχών που να διαχειρίζονται με επιτυχία και όραμα το κράτος, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις μας.

Και η ανάγκη αυτή είναι περισσότερο επιβεβλημένη από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κυρίως στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, οι ανελίξεις θέσεων γίνονται με άλλα κριτήρια, εκτός της αξιοκρατίας. Είναι σ’ όλους γνωστές οι διαχρονικές στρεβλώσεις με το ρουσφέτι, το μέσον, την κομματοκρατία και την ημετεροκρατία, που υπάρχουν στην Κύπρο.

Τώρα, που βρισκόμαστε στο 2021 και προσπαθούμε να μετασχηματίσουμε το κράτος και την κοινωνία μας, έφτασε η ώρα για αλλαγή των μεθοδεύσεων και πρακτικών μας στον τομέα της ανάδειξης σωστών προσώπων σε θέσεις ευθύνης.

Η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου, ας αποτελέσει την αρχή, όχι για να επικρατήσει η γυναικοκρατία, αλλά για να ανελιχθούν οι άξιοι και αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στον τόπο, ανεξαρτήτως φύλου.

Η Κύπρος, σ’ όλα τα επίπεδα, έχει ανάγκη από άτομα με πραγματικά προσόντα, ικανότητες, δεξιότητες και κρίση στη διαχείριση ζωτικών θεμάτων.

Μόνο, έτσι ο τόπος θα πάει μπροστά και θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια…

Η στήλη και ο γράφων ευχόμαστε στην Αννίτα Δημητρίου καλή επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο της.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Lufthansa: Άλμα στη ζήτηση πτήσεων προς τις ΗΠΑ

Η ζήτηση για διατλαντικές πτήσεις έχει καταγράψει άλμα από τότε που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια να ξανανοίξουν τα σύνορά τους σε πλήρως...

Federal Reserve: Αύξηση των επιτοκίων το 2023

Η αμερικανική οικονομία θα συναντήσει σύντομα τον φραγμό της Federal Reserve για την έναρξη της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δήλωσε ο πρόεδρος του...

Οριοθετήθηκαν δυο πυρκαγιές στην επαρχία Λεμεσού

Σε κινητοποίηση τέθηκαν σήμερα πυροσβεστικές δυνάμεις μετά την εκδήλωση δυο πυρκαγιών, με διαφορά μισής περίπου ώρας, στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Συλίκου – Λόφου και...

Χρειάζονται πιο τολμηρές δεσμεύσεις, δηλώνει ο πρόεδρος της επικείμενης διάσκεψης για το κλίμα COP26

Τώρα είναι η ώρα οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών και των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου να αναλάβουν πολύ πιο τολμηρές δεσμεύσεις...

Lufthansa: Άλμα στη ζήτηση πτήσεων προς τις ΗΠΑ

Η ζήτηση για διατλαντικές πτήσεις έχει καταγράψει άλμα από τότε που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια να ξανανοίξουν τα σύνορά τους σε πλήρως...

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία- Στρατιωτική συνδρομή και αγορά τριών φρεγατών

Την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!