19.9 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 14:58

Restart στην κυβέρνηση …

Η νέα κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν ξεκίνησε καλά. Αυτό είναι διάφανο σ’ όλες τις ενέργειες που αναλαμβάνονται από πλευράς κυβέρνησης. Αιτία γι’ αυτό φαίνεται να είναι η απειρία πολλών στελεχών της νέας κυβέρνησης, η έλλειψη του απαιτούμενου συντονισμού και ίσως η άγνοια του τι σημαίνει “κυβερνώ”.

Σε αντίθεση με τον ίδιο τον κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος κινείται δραστήρια, προωθεί νέες ιδέες και επιλαμβάνεται όλων σχεδόν των θεμάτων, το κυβερνητικό σχήμα παρουσιάζει αδυναμίες και βαρίδια.

Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε μια αρνητική εικόνα, η οποία καθημερινά τροφοδοτεί την επικαιρότητα, με επικριτικά σχόλια κατά της κυβέρνησης ή των αποφάσεων της. Δημιουργεί την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι αιχμάλωτη του κακού εαυτού της.

Κι’ όμως, αυτή η κυβέρνηση είχε όλα τα φόντα, όχι μόνο να ξεκινήσει καλά, αλλά και να παραγάγει επωφελές έργο για τον τόπο. Η δημοφιλία που έχει ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης και οι σωστές εξαγγελίες του για πολλά θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, αποτελούσαν δυνατά χαρτιά για μια καλή διακυβέρνηση. Ήταν αρκετά εχέγγυα για μια υποσχόμενη σε αποδόσεις κυβέρνηση.

Τώρα, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, κάτι πρέπει  να γίνει. Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θα πρέπει να αφήσει την κατάσταση να του ξεφύγει. Δεν θα πρέπει να επιτρέψει οι όποιες αδυναμίες και υστερήσεις να αμαυρώσουν τα θετικά. Δεν γίνεται να συνεχίσει να επωμίζεται προσωπικό κόστος, επειδή κάποιοι συνεργάτες του δεν γεμίζουν τις καρέκλες που τους εμπιστεύθηκε ή λαμβάνουν συνεχώς λανθασμένες αποφάσεις.

Ο ίδιος οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες αλλαγής της εικόνας της κυβέρνησης του. Αδιαφορώντας για το τι λένε τα κόμματα που τον υποστήριξαν ή ο στενός περίγυρος του, οφείλει να ενεργήσει προτού παγιωθεί η αρνητική εικόνα και προτού απογοητευθούν ακόμα και αυτοί που τον στήριξαν ένθερμα.

Σε πρώτη φάση θα μπορούσε να καλέσει τους Υπουργούς, Υφυπουργούς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του και να τους υποδείξει πως θα κυβερνούν. Να τους δώσει οδηγίες για το τι να προσέχουν και τι να μην κάνουν. Να τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους, λέγοντας τους ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλα λάθη και προχειρότητες.

Σε δεύτερο στάδιο θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία στο θέμα του συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Σήμερα, φαίνεται να επικρατεί ένα αλαλούμ σε αποφάσεις, πολιτικές και στρατηγικές. Το κάθε υπουργείο κάνει τα δικά του, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης σύγχυση ως προς την κυβερνητική πολιτική. Εισηγούμαστε στον Πρόεδρο να προχωρήσει στη δημιουργία Υφυπουργείου Συντονισμού, αλλά με ξεκάθαρες αρμοδιότητες να συντονίζει πραγματικά το κυβερνητικό έργο, να πιέζει τα  Υπουργεία για προώθηση των θεμάτων τους και να παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων. Σημασία για  αυτό το πόστο έχει και το άτομο που θα διοριστεί Υφυπουργός, αφού θα πρέπει να γνωρίζει όλα τα θέματα, να έχει κρίση και αντίληψη της πολιτικής πραγματικότητας και να διαθέτει την ικανότητα να επιβάλλει τις απαιτούμενες πολιτικές.

Ακόμα, θα βλέπαμε με καλό μάτι μια πρωτοβουλία του Προέδρου να συγκαλέσει μια σύσκεψη με όλους τους Διευθυντές των Κυβερνητικών Υπηρεσιών, με σκοπό να τους ενημερώσει για το κυβερνητικό έργο, για τους στόχους της κυβέρνησης και τα ζητώ της Προεδρίας.

Αυτές οι πρωτοβουλίες ίσως βοηθήσουν να βελτιωθεί η εικόνα της κυβέρνησης και να προχωρήσει πιο ομαλά το κυβερνητικό έργο. Αυτό το Restart είναι απαραίτητο, όχι μόνο για τον κ. Χριστοδουλίδη, αλλά και για τον τόπο, διότι το ζητούμενο είναι η πορεία της χώρας.

Αν δεν αναληφθούν σήμερα κάποιες πρωτοβουλίες για αναχαίτιση  της αρνητικής εικόνας, τότε η κυβέρνηση θα πελαγοδρομεί με γκρίνιες και παράπονα από τους πολίτες και αυστηρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και στο τέλος, θα αναγκαστεί ο κ. Χριστοδουλίδης να προβεί σε πρόωρο ανασχηματισμό, κάτι που θα επιβεβαιώσει την αποτυχία της παρούσας διακυβέρνησης.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!