25.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 18:55

H καρέκλα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

  • Οι ανάγκες των πολιτών και τα ακανθώδη προβλήματα αναμένουν λύσεις τώρα

Επιτέλους, φτάσαμε στο διά ταύτα. Μετά από μια πολύμηνη, σκληρή και κουραστική προεκλογική περίοδο, οι πολίτες σήμερα θα επιλέξουν τους αρεστούς τους. Μέσα από μια λίστα 14 υποψηφίων οι πολίτες σήμερα θα εκδηλώσουν την προτίμηση τους. Θα αποφασίσουν ποιοι δύο θα πάνε στο β΄ γύρο, για να πάρει ο ένας απ’ αυτούς την επόμενη Κυριακή το πηδάλιο της χώρας στα χέρια του.

Η στήλη δεν θα υποδείξει στους πολίτες ποιους να επιλέξουν. Άλλωστε, δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Όμως, μπορούμε να πούμε τι πρόεδρο χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Με βάση τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις ανάγκες της Κύπρου, μπορούμε να σκιαγραφήσουμε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος. Με άλλα λόγια, μπορούμε να περιγράψουμε τις ανάγκες που απαιτεί η καρέκλα του νέου προέδρου.

Ξεκινώντας από το κυπριακό, οφείλουμε να πούμε ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι καλή. Οι Τούρκοι έχουν ταμπουρωθεί στη θέση των δύο κρατών, η πλευρά μας δικαιολογημένα απορρίπτει κάθε τέτοια σκέψη και ο ΟΗΕ αδυνατεί να βρει διεξόδους για να παρέμβει. Αυτή η συνεχής στασιμότητα στο κυπριακό αποβαίνει σε βάρος μας, αφού ο χρόνος παγιώνει περισσότερο τα τετελεσμένα της κατοχής.  Μάλιστα, λόγω της έλλειψης εξελίξεων στο κυπριακό, υπάρχει ο κίνδυνος (ήδη γράφτηκε στον Τ/κ Τύπο) η Τουρκία να προχωρήσει σε προσάρτηση των κατεχομένων, κάτι που εάν συμβεί, θα δυσκολέψει κάθε προσπάθεια για διάλογο και θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο το εθνικό θέμα.

Στην οικονομία, όπου έχει αναχθεί σε κύριο θέμα της προεκλογικής περιόδου, η εικόνα είναι αρκετά ρευστή. Από τη μια έχουμε τις καλές επιδόσεις του 2022 (ρυθμός ανάπτυξης 6% του ΑΕΠ), τα ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ  και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με πόρους 4.4 δις. ευρώ και από την άλλη ένα εξωτερικό περιβάλλον που μόνο ανησυχίες και προβληματισμούς μας δημιουργεί. Η αβεβαιότητα στη διεθνή οικονομία επηρεάζει την Κύπρο, η οποία πάντοτε είναι ευάλωτη σε έξωθεν αρνητικές εξελίξεις. Σφήνα σ’ αυτά έχουμε τις εκκρεμότητες στα εσωτερικά μας, όπως είναι οι αντιπαραθέσεις για την ΑΤΑ, ο ψηλός πληθωρισμός, το κόστος ζωής, τα αυξημένα επιτόκια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι ασυμφωνίες για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ο αργός βηματισμός στον ψηφιακό μετασχηματισμό, η μείωση των επενδύσεων και άλλα.

Στα ενεργειακά, παρά τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τις συμφωνίες με γειτονικά κράτη και τις διεθνείς εταιρείες, οι εξελίξεις δεν φαίνεται να ικανοποιούν. Το δικό μας αέριο παραμένει στα βάθη της θάλασσας, το θέμα της εισαγωγής αερίου από γειτονικές χώρες εκκρεμεί, η δημιουργία αγωγών μεταφοράς είναι στον αέρα, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού καθυστερεί και γενικά τα ενεργειακά είναι όλα ανοικτά.

Η παιδεία έχει αρκετά προβλήματα. Πέραν της συνεχούς αντιπαράθεσης μεταξύ του Υπουργείου και των εμπλεκομένων υπάρχουν ανησυχίες και για τις επιδόσεις των μαθητών μας. Υπουργείο, γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά φαίνεται ότι δεν εκπέμπουν στα ίδια μήκη κύματος, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα κομφούζιο στην παιδεία.

Στην υγεία, παρά τη θετική αντίδραση του συστήματος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, υπάρχουν πολλά θέματα ανοικτά, όπως οι στρεβλώσεις του ΓεΣΥ, η βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, η ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών και άλλα.

Το μεταναστευτικό έχει προσλάβει διαστάσεις γάγγραινας και παρά τα αποτρεπτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, οι πολίτες είναι ανήσυχοι. Από τη μια βλέπουν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται και από την άλλη προβληματίζονται για την οικονομική, κοινωνική και δημογραφική διάσταση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Πέραν, όλων αυτών, υπάρχουν και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης, όπως η γραφειοκρατία του δημοσίου, η ανεργία των νέων, το συνταξιοδοτικό, τα υψηλά ενοίκια σπιτιών, οι ψηλές τιμές για αγορά κατοικίας για τα νέα ζευγάρια και πολλά άλλα.

Άρα, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να ξέρει ότι με την ανάληψη της προεδρίας θα πρέπει να διαχειριστεί όλο αυτό το πλέγμα δύσκολων προβλημάτων. Θα πρέπει, πέραν των χωρίς κόστος προεκλογικών εξαγγελιών, να επικεντρωθεί σοβαρά και ουσιαστικά στην επίλυση όλων αυτών των θεμάτων. Δεν ξέρουμε κατά πόσον οι 14 υποψήφιοι είναι έτοιμοι να κολυμπήσουν σ’ αυτόν τον κυκεώνα προβλημάτων, όμως η καρέκλα του Προέδρου έχει πολλές απαιτήσεις.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο, στο Βαθύ. Όπως έγινε γνωστό, τον πατέρα της σκότωσε η 49χρονη κόρη του, μέσα στο...

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου, γνωστή από το ρόλο της “Μαντάμ Σουσού” (φωτό, βίντεο)

Με ανάρτησή του στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε πως πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου, η Χριστίνα από το «Ντόλτσε Βίτα», η «Μαντάμ Σουσού»,...

Νεαροί έβαλαν φωτιά σε ελαστικά σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού

Σε κινητοποίηση τέθηκαν τα ξημερώματα μέλη της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας από φωτιά που έθεσαν νεαροί σε ελαστικά σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!