20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 21:38

Το 2020 έλαμψε δια της καταστροφής

  • Ο απολογισμός του έτους είναι ότι άφησε καμένη γη

 Σε λίγες μέρες τελειώνει το 2020 και η ιστορία θα γράψει ότι επρόκειτο για ένα κάκιστο και αρνητικό έτος για την κυπριακή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Με την είσοδο του πέρσι, το 2020, ήταν όλο υποσχέσεις και ελπίδες για μια χρονιά γεμάτη ανάπτυξη και πρόοδο. Όλες οι οικονομίες του πλανήτη βρισκόντουσαν σε μια θετική αφετηρία, έτοιμες για νέες επιδόσεις και επιτεύγματα.

Όμως, ο κορωνοϊός που ξέσπασε στην Κίνα, έμελλε από τις αρχές του χρόνου, να επεκταθεί στις τέσσερις άκρες του ορίζοντα και να γεμίσει την ανθρωπότητα προβλήματα, θανάτους και θλίψη. Τα όσα ζήσαμε τους τελευταίους μήνες είναι πρωτοφανή και απίστευτα.

Συστήματα υγείας ανατράπηκαν, επιχειρηματικοί τομείς διαλύθηκαν, εταιρείες παρέλυσαν, απλός κόσμος έχασε την εργασία του, ενώ πολλοί ταλαιπωρήθηκαν με την υγεία τους και άλλοι έχασαν ακόμα και τη ζωή τους.

Στη χώρα μας, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, έστω κι αν λέμε ότι υγειονομικώς ελέγχουμε την πανδημία και οικονομικώς ακόμα αντέχουμε. Δυστυχώς, ούτε στον πρώτο, ούτε στο δεύτερο τομέα τα νέα είναι καλά.

Η μικρή Κύπρος μέχρι στιγμής έχει αρκετούς νεκρούς και πολλά κρούσματα κορωνοϊού. Το υγειονομικό σύστημα μόλις και μετά βίας διαχειρίζεται τα περιστατικά.

Στην οικονομία, η εικόνα είναι χειρότερη. Το κράτος που αναγκάστηκε να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, βλέπει τα αποθέματα του να τελειώνουν και τους δημοσιονομικούς δείκτες να βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι επιχειρήσεις είναι σε απελπιστική κατάσταση, αφού τόσο ο τζίρος τους, όσο και τα έσοδα τους εξανεμίστηκαν.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, μιλούμε για μια καταστροφική χρονιά σε όλα τα μέτωπα και σε όλο τον πλανήτη.

Για να καλυφθούν οι ζημιές του 2020 θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια. Και σίγουρα αυτό είναι το λιγότερο, αφού κάποιοι θα χάσουν είτε τη ζωή τους, είτε την επιχείρηση τους, είτε τη θέση εργασίας τους.

Ο απολογισμός, λοιπόν, του 2020 είναι αρνητικός για όλους. Ήταν μια χρονιά που ανέλπιστα και απροσδόκητα ανέτρεψε τα πάντα στη ζωή μας.

Ελπίδα, όλων μας, να αποδώσουν τα εμβόλια που άρχισαν να κυκλοφορούν, ώστε να σταματήσει αυτή η καταστροφική λαίλαπα της πανδημίας. Προς το παρόν, όλοι διατηρούμε επιφυλάξεις, γιατί δεν γνωρίζουμε την ακριβή αποδοτικότητα των νέων φαρμάκων.

Συγκρατημένα αισιόδοξη είναι η ανθρωπότητα και στο θέμα της οικονομίας. Ένας σοβαρός έλεγχος της πανδημίας, μέσω των εμβολίων, θα ξαναδώσει πνοή και οξυγόνο στην οικονομία. Θα επιτρέψει την επαναφορά μας σε κάποια κανονικότητα και στην οικονομία να λειτουργήσει σ’ ένα ορθόδοξο περιβάλλον.

Αποχαιρετούμε, λοιπόν, την απερχόμενη χρονιά με τις χειρότερες αναμνήσεις και εμπειρίες. Δεν ήταν απλός ένα δύσκολο έτος, αλλά ένα καταστροφικό 12μηνο. Ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί.

Το ζητούμενο, τώρα, να μπούμε στη νέα χρονιά με άλλα δεδομένα και άλλη ατζέντα. Αυτό, όμως, δεν εξαρτάται από τους απλούς ανθρώπους, αλλά από την επιστήμη που πολεμά τον κορωνοϊό και τις τραγικές συνέπειες του.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!