17.9 C
Nicosia
Τρίτη 19 Μάρτιος 2024 | 11:53

Το χαράτσι του ΦΠΑ στα ακίνητα

Ο Υπουργός Οικονομικών προχώρησε πριν λίγες μέρες και μίλησε για κατάχρηση της ρύθμισης για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, με βάση στοιχεία που ανακοίνωσε, περισσότερα από 270 άτομα που επωφελήθηκαν από τον μειωμένο συντελεστή 5% ΦΠΑ (αντί 19% ΦΠΑ) έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι δικαιούχοι. Έτσι, πρόσθεσε, τώρα το Τμήμα Φορολογίας θα τους επιβάλει ΦΠΑ 19%, με το συνολικό ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία του κράτους να ανέρχεται σε 16,2 εκατ. ευρώ.

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι από τη στιγμή που υπάρχει και ισχύει αυτή η νομοθεσία ορθώς γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και ορθώς το κράτος εντοπίζει αυτούς που με τα στοιχεία που προσκομίζουν, παραπλανούν το Τμήμα Φορολογίας και καταβάλλουν μειωμένο ΦΠΑ.

Απ’ εκεί και ύστερα, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να διερωτηθεί, γιατί οι πολίτες προσπαθούν να αποφύγουν την καταβολή του ΦΠΑ 19% για την απόκτηση κατοικίας; Είναι φανερόν ότι οι πολίτες θεωρούν υπέρογκη αυτή την φορολογική επιβάρυνση και προσπαθούν, έστω με παραπλανητικά στοιχεία, να καταβάλουν τουλάχιστον τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του 5%.

Για την ιστορία να πούμε ότι η φορολογία αυτή στα ακίνητα (γη, σπίτι, εξοχικό, κλπ.) επιβλήθηκε το 2013 από την Τρόικα. Σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα έσοδα του δημοσίου, η Τρόικα εφεύρε αυτή τη φορολογία και από τότε μας έμεινε. Το ίδιο έκανε η Τρόικα και στην Ελλάδα, αλλά εκεί καταργήθηκε.

Σήμερα, στις χώρες της Ε. Ένωσης δεν υπάρχει φορολογία στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ώστε να διευκολύνεται η ανάπτυξη του τομέα και να μην επιβαρύνονται οι πολίτες με επιπλέον φορολογίες στα ακίνητα.

Τα ακίνητα στην Κύπρο είναι υπερφορολογημένα. Για κάθε πράξη που κάνουν οι πολίτες με τα ακίνητα επιβάλλεται φορολογία. Αυτό είναι κάτι που υποσκάπτει την εμπορία των ακινήτων, αυξάνει τη γραφειοκρατία και φορτώνει τους πολίτες με επιπρόσθετα βάρη.

Σε μια δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό, όπου ήμουν συντονιστής, όλοι οι φορείς, Τμήμα Φορολογίας, Κτηματολόγιο, Επαγγελματίες του τομέα των ακινήτων, ομοφώνησαν ότι αυτή η φορολογία σήμερα είναι αχρείαστη και το μόνο που καταφέρνει είναι να γεμίζει τα ταμεία του κράτους με επιπλέον χρήματα. Με άλλα λόγια είμαστε μπροστά σ’ ένα φαινόμενο, όπου το κράτος επιβάλλει ένα χαράτσι στους πολίτες του, απλώς για να τους παίρνει τα χρήματα τους.

Σήμερα, όμως, που η Κύπρος είναι εκτός Μνημονίου, το κράτος έχει καλή δημοσιονομική εικόνα και οι πολίτες έχουν μειωμένα εισοδήματα, λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού, δεν θα έπρεπε να σκεφθούμε την κατάργηση αυτής της φορολογίας;

Κατά την άποψη μας το Υπουργείο Οικονομικών, αντί να καταδιώκει τους διάφορους που προσπαθούν να γλυτώσουν το χαράτσι του ΦΠΑ 19%, καλύτερα να ζητήσει από την Ε. Ένωση την έγκριση της για κατάργηση αυτού του καθαρά φορομπηκτικού νόμου.

Μια τέτοια κίνηση θα μειώσει τις τιμές των ακινήτων κατά 19%, θα δημιουργήσει ενδιαφέρον για τα ακίνητα μας και από ξένους ενδιαφερόμενους αγοραστές και θα βοηθήσει τους νέους μας που αδυνατούν σήμερα να αγοράσουν μια στέγη.

Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, το κράτος δεν θα βγει εντελώς ζημιωμένο, αφού θα εισπράξει με άλλους τρόπους και μέρος των χρημάτων που αποκομίζει σήμερα με την επιβολή ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Συνοπτικά, λοιπόν, εισηγούμαστε όπως το Υπουργείο Οικονομικών συσκεφθεί με τα αρμόδια Τμήματα του Τμήματος Φορολογίας και του Κτηματολογίου και αφού μελετήσουν τα στοιχεία και τους αριθμούς, να προχωρήσουν στην κατάργηση του ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η οικονομία σήμερα χρειάζεται αλλαγές κι όχι φορομπηκτικές πολιτικές για να προσπεράσει την κρίση του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ακινητοποιήθηκε φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο – Έκλεισε η μια λωρίδα

Λόγω μηχανικής βλάβης, φορτηγό όχημα ακινητοποιήθηκε στην αριστερή λωρίδα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού - Λευκωσίας, πριν την έξοδο Κοτσιάτη. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Αστυνομία,...

Πυροβολισμοί κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο

Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι Αρχές στην Πάφο μετά από πληροφορία για ζημιές που προκλήθηκαν σε δικηγορικό γραφείο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στις 07:00...

Ανανέωση Συμφωνίας CYS-ETEK 2024

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) ανανέωσαν για δέκατη συνεχή χρονιά τη Συμφωνία (Ειδική Συνδρομή) τους για τη...

Δείχνει την πόρτα εξόδου σε 7.500 εργαζόμενους η Unilever

Η Unilever πρόκειται να διαχωρίσει τη δραστηριότητα παγωτών της και να περικόψει 7.500 θέσεις εργασίας, καθώς ο όμιλος καταναλωτικών αγαθών εντείνει τις προσπάθειές του να βελτιώσει τις...

Τραμπ: O πρίγκιπας Χάρι θα μπορούσε να απελαθεί από τις ΗΠΑ για χρήση ναρκωτικών

O πρίγκιπας Χάρι θα μπορούσε να απελαθεί από τις ΗΠΑ αν είπε ψέματα για τη χρήση ναρκωτικών στην αίτησή του για βίζα για την Αμερική, σύμφωνα...

Φιντάν: Οι κυρώσεις ΗΠΑ εναντίον Τουρκίας να εξεταστούν με νέο πνεύμα

Οι κυρώσεις CAATSA των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας πρέπει να εξεταστούν με νέο πνεύμα, με νέα προοπτική, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!