23.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 21:12

Τι συμβαίνει ακριβώς με τον τουρισμό;

Κάτι δεν πάει καλά  με τον τουρισμό. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού λένε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη μέχρι τώρα τουριστική κίνηση, ενώ ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής είπε προχτές στη συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ ότι παρατηρείται επιβράδυνση στις κρατήσεις το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι οι αφίξεις τουριστών από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάϊο του 2023 ανήλθαν σε 1.156.705 άτομα, έναντι 849.058 ατόμων την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 32.2%. Μάλιστα, με βάση τα ίδια στοιχεία, φέτος παρατηρείται αύξηση στις αφίξεις κατά 3.9% και έναντι του 2019 που είχαμε αφίξεις ρεκόρ στον τουρισμό.

Από την πιο πάνω εικόνα, είναι φανερόν ότι κάτι δεν είναι σωστό. Είτε οι αφίξεις που ανακοινώνονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είτε οι επιχειρηματίες του τουρισμού παραπονούνται αδίκως.

Ψάχνοντας, λίγο το θέμα, μας λέχθηκε ότι στον αριθμό των αφίξεων εκτός από τους ξένους τουρίστες περιλαμβάνονται και οι Κύπριοι που έρχονται από προσωπικά, επαγγελματικά και άλλα ταξίδια τους στο εξωτερικό, αλλά και ταξιδιώτες που έρχονται μέσω των νόμιμων αεροδρομίων μας και καταλήγουν για διακοπές στα κατεχόμενα. Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι διαχωρισμοί για να γνωρίζουμε τους πραγματικούς τουρίστες από τους υπόλοιπους.

Όμως, απορίες δημιουργούν και οι δηλώσεις του κ .Κουμή για την επιβράδυνση των κρατήσεων. Το επιχείρημα ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε άλλες χώρες, ειδικά στην Ελλάδα, δεν είναι τόσο πειστικό. Και, αυτό, γιατί η Ελλάδα έχει ήδη συγκεντρώσει πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών από τις αρχές της χρονιάς, ενώ κάποιες περιοχές της, όπως μερικά νησιά, έχουν καταστεί πανάκριβα, οπότε αποθαρρύνονται οι τουρίστες να τα επισκεφθούν.

Πιστεύουμε ότι η επιβράδυνση των κρατήσεων προς την Κύπρο έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων, με τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας και τις μέτριες υπηρεσίες που προσφέρουν οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κύπρου.

Άρα, χρειάζεται να εγκύψουμε στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας, καθώς και στη διεύρυνση της προβολής της τουριστικής Κύπρου στις ξένες αγορές. Όσον αφορά τον φετινό στόχο, που έθεσε ο κ. Κουμής για αύξηση του τουρισμού μας κατά 5-10%, τονίζουμε ότι είναι εφικτός αν καταφέρουμε να λύσουμε τα διαχρονικά προβλήματα της εποχικότητας, της συνδεσιμότητας και της διείσδυσης σε ξένες αγορές.

Τέλος, όσον αφορά τα παράπονα των επιχειρηματιών του τουρισμού και ειδικά της εστίασης να πούμε ότι υπάρχουν δυο πτυχές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Η πρώτη αφορά το ότι τα ξενοδοχεία προσφέρουν πακέτα “all inclusive” στους τουρίστες, οπότε περιορίζουν τις άλλες εξόδους τους και η δεύτερη ότι οι Κύπριοι σήμερα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκέπτονται κάθε Σαββατοκύριακο τις τουριστικές περιοχές μας. Αυτές οι δυο πτυχές επηρεάζουν την εστίαση, τη διασκέδαση και τη ψυχαγωγία, κλπ.

Συνοπτικά, λοιπόν, οφείλουμε να δούμε σε βάθος τα προβλήματα του τουρισμού και να επιδιώξουμε επιτέλους λύσεις ουσίας. Όλοι ξέρουμε και όλοι επαναλαμβάνουμε για  χρόνια τις αδυναμίες του τομέα. Κάποτε όμως, πρέπει να προωθήσουμε λύσεις. Η νοοτροπία του να αναβάλλουμε τις βαθιές τομές, επειδή ο τουρισμός κινήθηκε πρόσκαιρα ικανοποιητικά δεν είναι η απάντηση στις προκλήσεις του τουρισμού. Αντίθετα, είναι συνταγή επανάληψης των ιδίων και των ιδίων που συμβαίνουν για χρόνια…..

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!