16.3 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 8:25

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και η Κύπρος

Ο τομέας της ιδιωτικής εκπαίδευσης συνεισφέρει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην κυπριακή οικονομία, ενώ περιλαμβάνεται στους νέους τομείς που ως χώρα επιδιώκουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω.  Ιδιαίτερα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, παρουσιάζουν μια αξιοζήλευτη ανάπτυξη, ενισχύοντας και άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως τα ακίνητα, η εστίαση, η ψυχαγωγία κλπ.

Τώρα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μας και γενικά η ιδιωτική εκπαίδευση, θα βρεθούν απέναντι σε μια μεγάλη πρόκληση, την οποία, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.  Αναφερόμαστε, στο γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε (ορθώς για τα συμφέροντα της Ελλάδας) να θεσμοθετήσει τα μη κρατικά πανεπιστήμια.  Ήδη, εντός Ιανουαρίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβάλλει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο αναμένεται ότι θα εγκριθεί.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ιδιωτικά πανεπιστήμια στο πρότυπο που έχουμε στην Κύπρο.  Μάλιστα, ήδη πολλά ξένα και γνωστά πανεπιστήμια εξέφρασαν το αρχικό ενδιαφέρον τους για να δημιουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα, παρέχοντας ανάλογα διπλώματα, υψηλού κύρους,

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, εμείς, ως Κύπρος, θα έχουμε πολλαπλό πρόβλημα, αφού αφ’ενός θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε τις χιλιάδες Ελλαδίτες φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο και αφ’ ετέρου θα ανταγωνιζόμαστε με την Ελλάδα για προσέλκυση ξένων φοιτητών από γειτονικές μας χώρες.  Ακόμα, διαβλέπουμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα και στην προσέλκυση προσοντούχων ακαδημαϊκών, αφού σήμερα στην Κύπρο οι περισσότεροι που διδάσκουν είναι  πολύ αξιόλογοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα.

Δεν γνωρίζουμε πως αντιμετωπίζει την εξέλιξη αυτή το Υπουργείο Παιδείας και ειδικά τα ίδια τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μας, αλλά αν δεν κινηθούν έγκαιρα και προληπτικά μπορεί να δεχθούν μεγάλο πλήγμα.  Και αυτό, διότι η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, έναντι της Κύπρου, στο να αναπτύξει τον θεσμό των ιδιωτικών πανεπιστημίων.  Είναι μεγαλύτερη χώρα, συνορεύει εδαφικά με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, έχει φθηνότερο κόστος ζωής, έχει οργανωμένες φοιτητοπεριοχές, έχει πολλούς ακαδημαϊκούς και έχει προϊστορία στα γράμματα και στις τέχνες.

Όλα αυτά είναι μπροστά μας και οφείλουμε να τα αξιολογήσουμε σωστά, ώστε να πάρουμε ανάλογες αποφάσεις.

Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι  η περίοδος που μονοπωλούσαμε την ιδιωτική εκπαίδευση στην περιοχή μας, έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί.  Άμα, αντιληφθούμε αυτή την πραγματικότητα, τότε ίσως κινηθούμε σωστά και μελετημένα.

Κατά τη γνώμη μας, η μόνη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε  είναι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για να πάρουμε μερίδιο από τη μεγάλη ανάπτυξη που θα παρουσιάσει ο τομέας στη χώρα.  Η συνεργασία μπορεί να σημαίνει ίδρυση παραρτημάτων των κυπριακών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, εκπροσώπηση πανεπιστημίων από την Ελλάδα στην Κύπρο, ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών, ενιαίοι κλάδοι σπουδών και τίτλοι διπλωμάτων και πολλά άλλα.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει τα κυπριακά πανεπιστήμια να αποπειραθούν να “παίξουν” στον τομέα του ανταγωνισμού με τα Ελλαδικά.  Θα βγουν χαμένα και θα ζημιώσουν, δημιουργώντας παρεμφερείς αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της οικονομία μας.

Πιστεύουμε ότι από τώρα, πριν προχωρήσουν οι διαδικασίες στην Ελλάδα, το Υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ιδιωτικών πανεπιστημίων μας, θα πρέπει να επισκεφθούν την Αθήνα και να συζητήσουν το όλο θέμα με την Ελληνική κυβέρνηση.

Με μια τέτοια κίνηση μπορεί να εξασφαλίσουμε ευνοϊκούς όρους για τα κυπριακά πανεπιστήμια και ίσως οφέλη που θα μειώσουν τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα και ανάπτυξη τους.

Στα ίδια πλαίσια, μπορούμε να φανούμε κι ΄ εμείς ως Κύπρος χρήσιμοι στο Ελλαδικό εγχείρημα, αφού διαθέτουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για την Κύπρο και τα πανεπιστήμια της, και μόνο όσοι δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους μπορούν να το υποτιμούν ή να το αγνοούν.

Ι. Ιωσήφ     

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος να μειώσουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή πολύ έντονα, δήλωσε ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής...

Βανδάλισαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα – «Δεν φοβάμαι», λέει ο Στέφανος Κασσελάκης

Άγνωστοι διέρρηξαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης. «Σήμερα άγνωστοι διέρρηξαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα για...

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον κατασκευαστικό τομέα διαβεβαίωσε ο ΠτΔ

Ο οικοδομικός τομέας αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας και η πολυεπίπεδη δράση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδόμωνν, έχει...

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Ράφα, ο Μπάιντεν προειδοποιεί με αναστολή στις παραδόσεις όπλων και το Κάιρο…περιμένει

Με ανηλεείς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και προετοιμασία για μία χερσαία επέμβαση στη Ράφα, κόντρα στις διεθνείς προειδοποιήσεις, συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις του Ισραήλ...

Το δίλημμα Νετανιάχου: Με τον Μπάιντεν ή την ακροδεξιά

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την παράδοση  χιλιάδων βομβών ακριβείας στο Ισραήλ, μήπως ανακόψει την προαναγγελθείσα χερσαία επέμβαση στη Ράφα. Ακόμα κι αν το μέτρο...

Χλιαρή αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Χωρίς να ασκήσει ιδιαίτερη κριτική στην απόφαση της Τουρκίας και παραπέμποντας για τις «λεπτομέρειες» στην Άγκυρα, απάντησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ερώτηση για τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!