25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 14:38

Ο πόλεμος, η Ευρώπη, η Κύπρος και η Τουρκία

Γράφαμε την περασμένη Κυριακή για τα πρώτα διδάγματα για την Κύπρο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, η εβδομάδα που πέρασε είχε συνταρακτικές εξελίξεις που οφείλουμε να τις αναδείξουμε και να τις εντάξουμε στα διδάγματα μας.

Η κυριότερη και σημαντικότερη εξέλιξη είναι η ενιαία, συντονισμένη και ξεκάθαρη στάση που τηρεί η Ε. Ένωση απέναντι στη Ρωσία. Ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ε. Ένωσης που υπήρξε τέτοια κοινή αντίδραση σ΄ ένα διεθνές ή περιφερειακό ζήτημα. Η Ε. Ένωση, εκπλήσσοντας τους πάντες, κατάφερε και βρήκε μια ενιαία γλώσσα και με γρήγορες κοινές πρωτοβουλίες και των 27 μελών της έλαβε σοβαρά μέτρα – κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αυτή η καλοδεχούμενη εξέλιξη, που δεν την υπολόγιζε ούτε ο Πούτιν, ανέδειξε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρώπη (άμα θέλει) στην παγκόσμια σκακιέρα. Με τη στάση της η Ε. Ένωση έδειξε σ΄ όλο τον πλανήτη ότι όταν θέλει μπορεί να μην είναι ο αδύναμος κρίκος ή μια μαριονέττα χωρίς βούληση. Οι πρωτοβουλίες που έλαβε και οι δράσεις που ανέπτυξε αναπτέρωσαν το ηθικό των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι δικαίως δυσανασχετούσαν για το μοντέλο του θεωρητικού θεατή που είχε μέχρι τώρα η Ευρώπη στα διεθνή θέματα.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η Ε. Ένωση απέδειξε έμπρακτα στους διάφορους άφρονες ή αναθεωρητές ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται ετσιθελικά, επεκτατικά και ρεβανσιστικά εναντίων άλλων κρατών, χωρίς κόστος. Και αυτό το μήνυμα ελπίζουμε να το πήρε και ο Ερντογάν, ο οποίος με τις πράξεις και συμπεριφορές του προσπαθεί να βάλει χέρι στο Αιγαίο και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Κύπρο. Ο Ερντογάν σήμερα θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν αποτολμήσει οποιαδήποτε νέα πρόκληση στο Αιγαίο ή στην Κύπρο, θα βρει απέναντι του μια ενωμένη Ευρώπη που κυριολεκτικά μπορεί να τον διαλύσει. Όταν οι ευρωπαίοι με τεράστια οικονομικά και άλλα συμφέροντα στη Ρωσία τη γονάτισαν οικονομικά μέσα σε μια βδομάδα, φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν στον πιο ευάλωτη Τουρκία.

Όμως, ο Ερντογάν θα πρέπει να έχει και άλλο πονοκέφαλο με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η προσπάθεια του “να πατά σε δύο βάρκες” φαίνεται ότι δεν του βγήκε κι΄ έτσι αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της δυτικής συμμαχίας. Το έστω ετεροχρονισμένο και στρατιωτικά αχρείαστο κλείσιμο των Στενών των Δαρδανελίων και άλλες δηλώσεις καταδίκης της ρωσικής εισβολής, δείχνουν ότι αναγκάστηκε να συμπορευθεί με τη Δύση. Όμως, τόσο  η Ε. Ένωση, όσο και οι ΗΠΑ αντελήφθησαν το δίπορτο που επιχείρησε να κρατήσει η Τουρκία. Και γι΄ αυτό το λόγο είναι ίσως η πρώτη φορά που φαίνεται ότι η Τουρκία, δεν πήρε ανταλλάγματα για τις όποιες υπηρεσίες πρόσφερε στη δύση. Σε κάθε διεθνή σύγκρουση που εμπλέκετο η Τουρκία πάντα ζητούσε και έπαιρνε ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε. Ένωση. Αυτή τη φορά φαίνεται δεν πήρε τίποτα και ούτε τόλμησε να ζητήσει. Απλώς, ο Ερντογάν παραπονέθηκε δημόσια, γιατί η Ε. Ένωση δεν προωθεί την ένταξη της χώρας του στους κόλπους της.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η κρίση στην Ουκρανία φαίνεται να αφήνει πίσω της μια πιο δυνατή, ενωμένη και αποφασιστική Ε. Ένωση, κάτι που εμάς μας συμφέρει. Επίσης, η κρίση αφήνει εκτεθειμένη την Τουρκία ως μη πιστό σύμμαχό της Δύσης και το κυριότερο αναγκάζει τον Ερντογάν να ξανασκεφθεί τις όποιες επιθετικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Φυσικά πολλά απ΄ αυτά, θα περιμένουμε να τα δούμε και στην πράξη. Όμως, ως πρώτο ανάγνωσμα της κρίσης, τα συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Η Ρωσία, η Τουρκία και οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει βλέψεις για εισβολή σε άλλο κράτος πρέπει να το σκεφθεί πολλές φορές.
  • Η Ε. Ένωση επιτέλους βρήκε την αίγλη και τον ρόλο της και κατάφερε ενωμένη και συστρατευμένη να αρθρώσει λόγο.
  • Η Δύση έχει μηχανισμός που όταν τους ενεργοποιήσει μπορεί να επιφέρει μεγάλα πλήγματα σε όποιο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Αυτό που απομένει τώρα είναι η Κύπρος και η Ελλάδα να αξιοποιήσουν το νέο περιβάλλον που δημιουργείται και να στριμώξουν την Τουρκία στη γωνιά.

Ι. Ιωσηφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες τα αυξημένα επίπεδα σκόνης

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κρούει η Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου, η οποία προέβη την Παρασκευή σε συστάσεις προς το...

Αύξηση στα 830 ευρώ του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Απριλίου θα ανέλθει στα 830 ευρώ, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη...

Νέα αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία

Νέα αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία το Φεβρουάριο, με την μείωση να ωθείται κυρίως από τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού, σύμφωνα με...

Κεντρική: Διατήρησε στο 1% το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας

Στο 1% διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας με ημερομηνία εφαρμογής την 2α Ιουνίου του 2024. Σε ανακοίνωσή της...

Ποινή φυλάκισης 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό γυναίκας

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε σήμερα, μετά από ακροαματική διαδικασία, σε άνδρα ηλικίας 67 ετών, συντρέχουσες ποινές φυλάκισης με την υψηλότερη να είναι αυτή...

Μέχρι 31 Μαϊου οι αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024

Ως την 31η Μαΐου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αίτηση μπορούν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!