15.9 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Μάιος 2024 | 5:09

Οι πολλαπλές συντάξεις και η Βουλή

Το θέμα με τις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων του κράτους είναι παλιό και συζητήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν. Μάλιστα, με νομοσχέδιο που προωθήθηκε στη Βουλή το 2010 και ψηφίστηκε από  την πλειοψηφία της, προβλεπόταν ο περιορισμός του αριθμού των αξιωματούχων που λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις.

Η νομοθεσία αυτή προέβλεπε την αναστολή της σύνταξης σε πρόσωπα που κατέχουν ταυτόχρονα και δημόσιο αξίωμα. Όμως, η νομοθεσία αυτή ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από προσφυγές επηρεαζομένων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η νομοθεσία που ψηφίστηκε αποτελεί “κατάφορη παραβίαση του άρθρου 23 του Συντάγματος που καθορίζει ρητά ότι οι συντάξεις συνιστούν ιδιοκτησιακό δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να τυγχάνει προστασίας και σεβασμού”.

Από τότε που εξεδόθη η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το 2014, μέχρι σήμερα δεν αναλήφθηκε καμία άλλη πρωτοβουλία για τερματισμό αυτής της παθογένειας που για το 2024 θα κοστίσει στο κράτος περίπου 5 εκατ. ευρώ (για νυν και πρώην κρατικούς και αιρετούς αξιωματούχους) και προκαλεί την αντίδραση των πολιτών.

Τώρα, το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα και στις 16 Οκτωβρίου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα το συζητήσει. Η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε μάλιστα ότι ενώπιον των βουλευτών εκκρεμούν σχετικές προτάσεις νόμου που έχουν στόχο τη ρύθμιση του θέματος, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται τα δημόσια οικονομικά.

Δεν ξέρουμε τι θα αποφανθούν οι βουλευτές και τι νομοθεσία θα εγκρίνουν, όμως το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί με τρόπο που να μην προκαλεί το λαϊκό αίσθημα και να μη διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα.

Ειδικά, σήμερα, που οι πολίτες δεν τα βγάζουν πέρα με την ακρίβεια (ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε πάλι στο 4%) και τα υψηλά επιτόκια, είναι προκλητικό κάποιος να λαμβάνει 2 ή και 3 συντάξεις χιλιάδων ευρώ, επειδή έτυχε να υπηρετήσει το κράτος από διαφορετικές θέσεις.

Η Βουλή, είτε πρέπει να περιορίσει τον αριθμό αυτών που λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις ή ακόμα καλύτερα να θέσει ένα πλαφόν σύνταξης ως ανώτατο όριο για όλους τους πρώην αξιωματούχους του κράτους.

Ταυτόχρονα, η Βουλή θα πρέπει να προσέξει νομοθετικά τη ρύθμιση που θα ψηφίσει, έτσι ώστε να μην απορριφθεί και πάλι από το Ανώτατο Δικαστήριο. Και αυτό, γιατί είμαστε σίγουροι ότι κάποιοι ευεργετηθέντες από το σύστημα των πολλαπλών συντάξεων θα προσφύγουν και πάλι στο Δικαστήριο.

Εμείς λέμε ότι είναι παράλογο, το 2023, η Κύπρος να έχει ένα τέτοιο σύστημα συντάξεων για τους πρώην και νυν αξιωματούχους και να μην μπορεί να το ρυθμίσει.

Κανονικά η Κυβέρνηση, όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές, θα έπρεπε να συνηγορούν σ’ αυτό το θέμα, αφού επηρεάζει εκτός των άλλων και τη δημοτικότητα τους. Όμως, και από πλευράς ουσίας, οι σημερινοί κυβερνώντες και βουλευτές θα πρέπει να δείξουν ότι νοιάζονται για το δημόσιο χρήμα και τις δυσκολίες που περνούν οι πολίτες.

Δεν γίνεται, οι πολίτες με χρόνια σκληρής εργασίας να λαμβάνουν συντάξεις των 800 ευρώ τον μήνα και οι αξιωματούχοι με τα πολλά προνόμια που είχαν στην καριέρα τους, να υπεραμοίβονται και με συντάξεις χιλιάδων ευρώ τον μήνα.

Το φαινόμενο, λοιπόν αυτό, πρέπει να σταματήσει και ελπίζουμε η Βουλή  να βρει τον τρόπο να προωθήσει μια σωστή ρύθμιση που να είναι σύννομη και με τη σχετική νομοθεσία.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι πολίτες θα συνεχίσουν να αντιδρούν και να διαμαρτύρονται. Το αποτέλεσμα θα είναι η μεγαλύτερη αποστασιοποίηση των πολιτών από τους πολιτικούς και την πολιτική…

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Η CYTA θα μπορεί να προμηθεύσει έξυπνους μετρητές

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και αφορά την ακύρωση προσφοράς που κατακυρώθηκε από την ΑΗΚ στην CYTA...

Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή

Με στόχο την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα προσόντα και κριτήρια πολιτογράφησης αλλοδαπών, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε νόμο που τροποποιεί τον...

Ρόμπερτ Φίτσο: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης – Τα νεότερα για την υγεία του πρωθυπουργού της Σλοβακίας

Σε σταθερή, αλλά «πολύ σοβαρή» κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έπειτα από την επίθεση που δέχθηκε από ένοπλο χθες, Τετάρτη,...

Δημοσκόπηση: Ανοίγει η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – «Ανοιχτή» η δεύτερη θέση

Διαφορά 13,4 μονάδων μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της MRB, 24 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, με την ψαλίδα να διευρύνεται  σε σχέση με τα προηγούμενα...

Πολωνία: Ο Τουσκ δήλωσε ότι δέχτηκε απειλές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρ. Φίτσο

Απειλές δέχτηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τούσκ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου ομολόγου του, ενώ ένα μέσο ενημέρωσης ανέφερε...

Τουρκία: 42 χρόνια φυλάκιση σε Ντεμιρτάς-Βαριές ποινές σε Κούρδους πολιτικούς

Στη δίκη που αφορούσε την εξέγερση Κούρδων της Τουρκίας το 2014 δικαστήριο της Τουρκίας επέβαλε βαριές ποινές κάθειρξης σε Κούρδους πολιτικούς. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!