24.9 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 13:08

Οι Ευρωπαίοι και η Τουρκία

Το «στρίμωγμα» του Ερντογάν και η επόμενη μέρα σε Κύπρο – Αιγαίο

Βλέποντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία καθώς και την αντίδραση της Άγκυρας μπορεί να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα που θα είναι χρήσιμα για εμάς, ενόψει της 5μερούς διάσκεψης για το κυπριακό.

Τα συμπεράσματα αυτά είναι τρία:

  • Η Ευρώπη επιθυμεί να σταματήσει η επιθετική ρητορική και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κύπρου και της Ελλάδας.
  • Η Ευρώπη δεν θέλει να κόψει εντελώς τις γέφυρες με την Τουρκία, αλλά επιδιώκει μια πιο στενή σχέση μαζί της.
  • Η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, διότι θεωρεί ζωτικά για τα συμφέροντα της τα όσα διακυβεύονται στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Μέσα απ’ αυτά τα συμπεράσματα μπορούμε να βοηθηθούμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία στο μέλλον.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική επιθετικότητα, αλλά και τις πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας κατά της Κύπρου και της Ελλάδας, μπορούμε να πούμε  ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει το «κρυφτούλι» με την Ε. Ένωση.

Δηλαδή, θα συνεχίσει να προκαλεί στην Κύπρο και στο Αιγαίο και μόλις αντιδράσουμε έντονα, θα αποκλιμακώνει για κάποιο διάστημα της απειλές της για να μη δεχθεί κυρώσεις από τις Βρυξέλλες και πάλι από την αρχή. Με τη στάση, αυτή, η Άγκυρα επιδιώκει αφ’ ενός να δηλώνει την παρουσία της σε Κύπρο και Αιγαίο και αφ’ ετέρου να προωθεί τις σχέσεις της με την Ευρώπη, διασφαλίζοντας οφέλη, χρηματικά και άλλα.

Η εικόνα, αυτή, όμως, δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Η κατάσταση κάπου θα εκφύγει και η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργοποιήσει τις αποφάσεις της για κυρώσεις και άλλα μέτρα.

Αν για παράδειγμα, η Κύπρος σήμερα αποφασίσει να ξαναρχίσει τις έρευνες φυσικού αερίου σε αδειοδοτημένο οικόπεδο, τι θα κάνει η Τουρκία; Θα λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις της Ε. Ένωσης για κυρώσεις ή θα αποστείλει πλοία για να εμποδίσει τις γεωτρήσεις; Κατά την άποψη μας θα κάνει το δεύτερο, οπότε η Ευρώπη θα πρέπει να υλοποιήσει τις αποφάσεις της.

Η Τουρκία έχει μια καλή ευκαιρία να βγει από το φαινομενικό αδιέξοδο της στην 5μερή διάσκεψη για το κυπριακό. Αν στην κρίσιμη αυτή συνάντηση επιδείξει θετική προσέγγιση και αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη για μια βιώσιμη λύση του κυπριακού, μπορεί να κερδίσει πόντους απέναντι στα μάτια των Ευρωπαίων.

Όμως, και στην περίπτωση αυτή οι προβλέψεις δεν είναι καλές. Πέραν των πολλών δηλώσεων του Ερντογάν, τούρκων αξιωματούχων και του κατοχικού ηγέτη Ερσιν Τατάρ ότι στη Γενεύη θα ζητήσουν μια λύση του κυπριακού με βάση τα δύο χωριστά κράτη, υπάρχουν οι πάγιες επιδιώξεις της Άγκυρας για πλήρη έλεγχο της Κύπρου. Αυτά σημαίνουν ότι η Τουρκία δεν θα είναι εποικοδομητική, ούτε στη Γενεύη. Άρα, το αποτέλεσμα πάλι θα είναι το ίδιο. Η Τουρκία θα είναι απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα και ως προέκταση απέναντι στην Ευρώπη.

Η Τουρκία για να ικανοποιήσει την Ευρώπη και να κερδίσει αυτά που επιδιώκει στον ευρωπαϊκό χώρο θα πρέπει να εγκαταλείψει τις πάγιες επιθετικές βλέψεις της προς την Κύπρο και το Αιγαίο. Όμως, θα κάνει αυτή την υπέρβαση και θα αλλάξει την πάγια ατζέντα της; Πολύ αμφιβάλλουμε ή μάλλον είμαστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα γίνει. Η Τουρκία θα προτιμήσει να συνεχίσει να διεκδικεί τα συμφέροντα της στην Κύπρο και στο Αιγαίο και να κοροϊδεύει την Ευρώπη.

Ενόψει αυτών των διαπιστώσεων, Κύπρος και Ελλάδα έχουν μόνο μια επιλογή. Να κάνουν σημαία της προχθεσινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με βάση αυτές να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα τους στο κυπριακό και ύστερα στη συνέχιση των ερευνών τους για φυσικό αέριο στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Αν η Τουρκία, επιθυμεί να αντιδράσει, όπως προηγουμένως, ελπίζουμε να υποστεί τις συνέπειες.

Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι οι Ευρωπαίοι με κάποιο τρόπο έχουν στριμώξει τον Ερντογάν, γι’ αυτό η Τουρκία φωνάζει ότι «η ΕΕ αγνοεί τη μαξιμαλιστική στάση Ελλάδας και Ε/κ». Οι επόμενες μέρες θα δείξουν τη συνέχεια…

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μπορούν τα μακροπρόθεσμα δάνεια να βοηθήσουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης;

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια και ένας σημαντικός συντελεστής στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στα όρια Μαθιάτη

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03:30 στην τοποθεσία «Μεταλλείο Μαθιάτη» εντός της κοινότητας Μαθιάτη, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δασών Χάρη στην...

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη – Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα αναμένεται να είναι...

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Το αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πρωί Παρασκευής οι δικηγόροι...

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες...

Προς μετωπική Κίνα με Ευρώπη; Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Όλο και πιο κοντά σε τροχιά σύγκρουσης για την οικονομία βρίσκεται πλέον η Ευρώπη με την Κίνα, με τις Βρυξέλλες να σκληραίνουν συνεχώς της στάση τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!