21.9 C
Nicosia
Σάββατο 18 Μάιος 2024 | 1:33

Οικονομία: Τα καλά νέα και οι κίνδυνοι

Καθώς βρισκόμαστε μια βδομάδα πριν να αποχαιρετήσουμε το 2023, όλοι προσπαθούμε να διαγνώσουμε τι μας επιφυλάσσει η νέα χρονιά στην οικονομία.  Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που μας κληροδοτεί το 2023 καθώς και τις πιθανές προκλήσεις του 2024, προβαίνουμε σε προβλέψεις και αναλύσεις για τη νέα χρονιά.

Κι’ όμως, το που πραγματικά βρίσκεται σήμερα η οικονομία μας και το πως περίπου θα εξελιχθεί τη νέα χρονιά, μας τα είπε πολύ ξεκάθαρα η Κομισιόν στην έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας για το Φθινόπωρο του 2023,που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση αυτή, η οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια μετά την έντονη ανάκαμψη, που παρατηρήθηκε μετά την πανδημία.

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, επισημαίνεται στην έκθεση, αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,2% το 2023 από 5,1% το 2022.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να διαγράφει μέτρια πορεία το 2024 και το 2025, με ρυθμό γύρω στο 3%, κυρίως λόγω των σημαντικών επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της υγείας και του τουρισμού, οι οποίες εν μέρει υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η εγχώρια ζήτηση και ο τουρισμός, προστίθεται, συνεχίζουν να έχουν ισχυρές αναπτυξιακές επιδόσεις, αλλά η εξωτερική ζήτηση για χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες επηρεάζεται αρνητικά από τις παγκόσμιες εξελίξεις, όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, αναφέρεται ότι παραμένει εύρωστη, με την απασχόληση να συνεχίζει να αυξάνεται και την ανεργία να αναμένεται να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, κάτω του 6% έως το 2025.

Ο πληθωρισμός, συνεχίζει η έκθεση, αναμένεται να επιβραδυνθεί αισθητά στο 4,1% το 2023, αφού έφθασε στο μέγιστο του σημείο στο 8,1% το 2022, και προβλέπεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, διευκρινίζεται στην έκθεση, ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αυξημένος, εν μέρει, λόγω της ώθησης προς τα πάνω των τιμών εξ αιτίας του συστήματος αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών.

Σχετικά με τη δημοσιονομική θέση της Κύπρου, επισημαίνεται ότι παραμένει ισχυρή.  Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης παρουσίασε σημαντικό πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ το 2022. Το 2023, τα έσοδα παρέμειναν ισχυρά, ενώ αυξήθηκαν επίσης και οι δαπάνες, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι υπάρχουν ορισμένοι δυνητικοί κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές, όπως πιθανά νέα ή παρατεταμένα μέτρα, ιδίως σε περίπτωση νέας αύξησης των τιμών της ενέργειας, και ενδεχόμενοι κίνδυνοι από τον τραπεζικό τομέα.

Τέλος, τονίζεται στην έκθεση ότι η Κύπρος διατηρεί την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους της. Παρά αριθμό των προκλήσεων, προστίθεται, η οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση στην Κύπρο είναι συνολικά υγιής. Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η Κύπρος αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι φαίνονται να είναι μέτριοι.

Αξιολογώντας αυτές τις διαπιστώσεις και προβλέψεις της Κομισιόν, μπορεί κάποιος να πει ότι το 2023, παρά τα πολλά προβλήματα και τις απρόβλεπτες αναποδιές που παρουσιάστηκαν, δεν εξελίχθηκε τόσο άσχημα για την κυπριακή οικονομία.

Ωστόσο, όπως προκύπτει και από την έκθεση της Κομισιόν, άφησε πίσω του πολλά ανοικτά μέτωπα, τα οποία θα βρούμε μπροστά μας τη νέα χρονιά και ίσως επηρεάσουν την πορεία των διαφόρων δεικτών της οικονομίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τις επιπτώσεις από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια, τις εκκρεμότητες με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας και την αγορά ενέργειας, τις αμφιταλαντεύσεις με τις μεταρρυθμίσεις, την αργή προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, το μεταναστευτικό, τις στρεβλώσεις στο ΓεΣΥ κ.ά.

Είναι φανερόν, λοιπόν, ότι παρά το σχετικά θετικό αποτύπωμα που μας αφήνει το 2023, υπάρχουν σοβαρότατες εκκρεμότητες και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το 2024.

Γι’ αυτό, η περίοδος που αρχίζει με τη νέα χρονιά δεν επιτρέπει εφησυχασμό και επανάπαυση.  Χρειάζονται αποφάσεις και μέτρα, ώστε να αποκλείσουμε τους νέους κινδύνους και να οικοδομήσουμε πάνω στο μαξιλαράκι που μας αφήνει η απερχόμενη χρονιά.  Το κατά πόσον θα τα καταφέρουμε, θα φανεί στο τέλος του 2024.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΕΤΥΦΑ: Απορρίπτει ισχυρισμούς Κινεζικής Κοινοπραξίας για τερματικό

Έκπληξη εκφράζει η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) σε σχέση με ανακοίνωση της Κινεζικής Κρατικής Εταιρείας, που ηγείται της Κοινοπραξίας, που ανέλαβε την Κατασκευή...

ΧΑΚ: Με νέα άνοδο κατέκτησε τις 158 μονάδες – Στα 4,26 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα οριακά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το ΧΑΚ, κλείνοντας σε νέο υψηλό, με τις μετοχές των τραπεζών...

Σε νέα δίωρη επέμβαση υπεβλήθη ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά προχθές, Τετάρτη, από σφαίρες, «υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση» και εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση,...

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο: Υποστήριξε στο Κογκρέσο την ανάγκη ισχυρής αμυντικής βοήθειας σε Ελλάδα και Κύπρο

Γραπτό υπόμνημα κατέθεσε στην Υποεπιτροπή Πιστώσεων της Βουλής για Κρατικές, Ξένες Επιχειρήσεις και Συναφή Προγράμματα, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νικ Λαρυγγάκης, για παροχή ισχυρής...

Γαλλικό think tank: Οι στόχοι Ερντογάν πίσω από τη μετατροπή της Μονής της Χώρας

Η εκ νέου μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας, της δεύτερης εμβληματικής βυζαντινής εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, είναι «μια άκρως συμβολική απόφαση» που αντανακλά...

Ισχυρές καταιγίδες πλήττουν το Τέξας: Τέσσερις νεκροί στο Χιούστον

Τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και την διακοπή ηλεκτροδότησης σε σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν το νοτιοανατολικό Τέξας. «Έχουμε μια καταιγίδα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!