15 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 10:38

Νέα φάση χαλαρώσεων νέο στοίχημα για όλους

Απ’ εμάς εξαρτάται το αύριο της υγείας και της οικονομίας

Παρά τις περιορισμένες χαλαρώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, είναι φανερόν ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση με την πανδημία. Η νέα αυτή φάση δεν αφορά μόνο τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και την επαναφορά της οικονομίας σε πιο κανονικούς ρυθμούς.

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι οι αποφάσεις για την κυβέρνηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Από τη μια ήθελε και επιδίωκε να προχωρήσει σε όσες περισσότερες χαλαρώσεις ήταν δυνατόν και από την άλλη έβλεπε τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών και δεν ήθελε να το ρισκάρει. Έτσι, κινήθηκε σε μια ενδιάμεση λύση που προβλέπει μερικές χαλαρώσεις, όπως είναι το άνοιγμα της εστίασης για εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία των πολιτών μέχρι τις 11 το βράδυ.

Σίγουρα, αυτό που θα ισχύσει από τις 16 Μαρτίου είναι μια νέα πραγματικότητα. Είναι κάποια νέα δεδομένα, με τα οποία πρέπει να συμβιβαστούμε μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, οφείλουμε να πούμε ότι η ευθύνη τώρα πέφτει στους ώμους των πολιτών. Από εμάς εξαρτάται κατά πόσον θα προχωρήσουμε ακόμα ένα βήμα μπροστά τον Απρίλιο ή κατά πόσο θα επανέλθουμε στα αυστηρότερα μέτρα.

Κυρίως, απ’ εμάς εξαρτάται το κατά πόσο θα μπούμε στην καλοκαιρινή περίοδο, με ανοικτά τα ξενοδοχεία και με προσέλκυση τουριστών.

Το στοίχημα που έχουμε ενώπιον μας είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αυτή τη φορά, οι ευθύνες όλων είναι τεράστιες, γιατί σ’ αυτή τη φάση θα κριθεί και η υγειονομική και η οικονομική κατάσταση της χώρας. Στο σημείο που βρισκόμαστε, οι αντοχές τόσο του συστήματος υγείας, όσο και της οικονομίας βρίσκονται στο μηδέν. Είτε θα πάμε μπροστά, είτε πίσω με καταλυτικές τις συνέπειες για όλους μας.

Επικεντρώνοντας το θέμα στην οικονομία, επανατονίζουμε ότι ούτε το κράτος, ούτε κανένας άλλος μπορεί πλέον να μας συντηρήσει. Τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν με κρατικές χορηγίες και ειδικά σχέδια.

Όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι βιώνουν δύσκολες στιγμές και αν δεν επανέλθουμε τάχιστα στην κανονικότητα, τα σενάρια για την οικονομία και τις επιχειρήσεις είναι εφιαλτικά.

Για να φύγουμε, λοιπόν, απ’ αυτή τη στενωπό επιβάλλεται να τηρήσουμε με αυστηρότητα τα νέα μέτρα, να υπακούσουμε στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα για το καλό όλων μας.

Υπό προϋποθέσεις και με την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος, μπορούμε να κερδίσουμε (έστω μερικώς) το στοίχημα του τουρισμού το καλοκαίρι. Αν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι η οικονομία θα μπορέσει σιγά – σιγά να βρει τα πόδια της και να πετύχει την ανάκαμψη το β’ εξάμηνο. Αν δεν θα καταφέρουμε, τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας. Διότι, θα μπούμε όλοι σε μια μεγάλη περιπέτεια, με όλες τις συνακόλουθες επιπτώσεις. Και σίγουρα, αυτό είναι κάτι που κανένας δεν επιθυμεί…

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γιατί νορβηγικές τράπεζες μεταναστεύουν στην Ελβετία

Οι απότομες αυξήσεις στους φόρους πλούτου και στα μερίσματα από την αριστερή κυβέρνηση της Νορβηγίας έχουν ωθήσει δεκάδες πλουσίους να μετακομίσουν σε μια άλλη ευημερούσα,...

Το αστρονομικό ποσό που δόθηκε για αγορά κατοικίας στο Άσπεν

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο μεγιστάνας των καζίνο Στιβ Γουίν είχε συμβόλαιο να αγοράσει ένα κτήμα δεκαέξι στρεμμάτων...

Σαφάρι κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής από τη γαλλική κυβέρνηση

Ανάγκα και θεοί πείθονται. Επτά εβδομάδες σκάρτες μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διψήφιες διαφορές μεταξύ του κόμματος της οικογενείας Λεπέν (που προηγείται...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!