25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 16:21

Μια νέα σελίδα ανοίγει για τον τόπο

  • Μεγάλες οι απαιτήσεις της κοινωνίας και πολλές οι προκλήσεις

Η νέα κυβέρνηση, υπό τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου τα ηνία της χώρας. Τώρα, τελείωσαν οι προθέσεις και οι εξαγγελίες. Τώρα, είναι η ώρα των έργων.

Καλώς ή κακώς η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει μεγάλη πίστωση χρόνου. Τα πολλά προβλήματα της κοινωνίας, οι απαιτήσεις των πολιτών και οι πολλές υποσχέσεις που δόθηκαν, υποχρεώνουν τον νέο Πρόεδρο και την κυβέρνηση του να σηκώσουν αμέσως τα μανίκια.

Κυπριακό, οικονομία, ενέργεια, μεταναστευτικό, εργασιακά, υγεία, παιδεία, ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι όλα ανοικτά και χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισης.

Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στον πρώτο μήνα διακυβέρνησης του θα μπουν σε τροχιά λύσης τα θέματα της ΑΤΑ, το συνταξιοδοτικό και το μεταναστευτικό. Τώρα, προστέθηκε και η σύγκρουση για τη στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών. Σίγουρα, ο νέος Πρόεδρος έχει μελετήσει τα θέματα αυτά και έχει συγκεκριμένες απόψεις που θέλει να προωθήσει. Μακάρι, οι σκέψεις που έχει να βρουν απήχηση και να μπορέσουν να τροχιοδρομηθούν άμεσες λύσεις.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτά στην οικονομία. Οι πολίτες είναι τραυματισμένοι από τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων. Τα δύο αυτά θέματα κτυπούν άμεσα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και δυστυχώς η διαχείριση τους δεν εξαρτάται από εμάς. Η αύξηση του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο φαινόμενο και οι αυξήσεις επιτοκίων επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άρα και τα δύο αυτά θέματα εξαρτούνται από εξωγενείς παράγοντες.

Η παράταση που δόθηκε μέχρι τον Απρίλιο (με παρέμβαση του κ.  Χριστοδουλίδη) στην επιχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά δεν φαίνεται να ανακουφίζει αρκετά το πορτοφόλι των πολιτών. Απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών.

Είναι φανερόν ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, με πόρους 4.4 δις. ευρώ, μέχρι το 2026 για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη στήριξη των πολιτών και για προώθηση νέων αναπτύξεων που θα βοηθήσουν την οικονομία να διατηρήσει το θετικό πρόσημο της. Επίσης, μέσω του Ταμείου θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Οι προβλέψεις, τόσο της Κομισιόν, όσο και των ξένων οίκων αξιολόγησης, είναι ότι η οικονομία μας το 2023 θα παραμείνει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά με χαμηλότερη επίδοση. Αυτό από τη μια είναι καλό, αλλά από την άλλη ανησυχητικό, γιατί αν δεν κινηθούν ζωτικοί τομείς, όπως ο τουρισμός και τα ακίνητα, δεν αποκλείεται να υποπέσουμε σε ύφεση.

Οι ενδείξεις για τον τουρισμό του 2023 φαίνονται καλές, αλλά κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ποια διάσταση θα προσλάβει. Για τα ακίνητα, οι τάσεις είναι πτωτικές, λόγω της αύξησης του κόστους κατασκευής τους και της αύξησης των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια.

Η εικόνα είναι συγκεχυμένη και για πολλούς άλλους τομείς, οπότε όλα είναι ρευστά. Άρα, η νέα κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει για να πάει καλά η νέα χρονιά.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα, θα λάβει σωστές αποφάσεις και θα δρομολογήσει σωστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το αβέβαιο σκηνικό που έχουμε μπροστά μας.

Η όποια καθυστέρηση ή αναποφασιστικότητα για δράση θα έχει επιπτώσεις και δεν θα επιτρέψει να προχωρήσουμε σε μια ανασύνταξη δυνάμεων, ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που είναι μπροστά μας.

Οι πολίτες αναμένουν πολλά από τη νέα κυβέρνηση. Η νέα σελίδα που άνοιξε για την Κύπρο πρέπει να συνοδευθεί και από θετικά αποτελέσματα. Αυτό είναι το στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση…

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την… στρατόσφαιρα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρεις Ρώσοι έκαναν παγκόσμιο ρεκόρ πέφτοντας την περασμένη εβδομάδα με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα της Γης στο Βόρειο Πόλο, σε μια αποστολή η οποία χρησίμευσε επίσης ως...

Τούρκοι τουρίστες «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά – «Εκρηξη» αφίξεων λόγω της βίζας-εξπρές

Η εφαρμογή του μέτρου της έκδοσης επταήμερης βίζας εξπρές κατά την άφιξη για πολλά ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον στη γειτονική Τουρκία προσελκύοντας...

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθείστο ιρανικό προξενείο

Αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένει στο Παρίσι η περιοχή γύρω από το ιρανικό προξενείο, όπου ένας άνδρας απειλούσε νωρίτερα να ανατινάξει τον εαυτό του. Το BFMTV...

Παρασκευαστής παγωτού στο Κάπρι δημιουργεί παγωτό με γεύση…G7

Η Ιταλία ως έθνος παγωτού επιδεικνύει τα διαπιστευτήριά της, με μια ειδική νέα γεύση για τους υπουργούς Εξωτερικών που συγκεντρώνονται για τη συνάντηση της Ομάδας των...

Μάντσεστερ: Παιδί “κλέβει” περιπολικό και το οδηγεί (βίντεο ντοκουμέντο)

Αυτή είναι η σοκαριστική στιγμή που ένα «παιδί»οδηγεί ένα κλεμμένο αστυνομικό αυτοκίνητο κατά μήκος ενός πεζοδρομίου, αφού ένας αστυνομικός εγκατέλειψε το όχημά του για...

Η αγγελία για σπίτι στη Βούλα που έγινε viral

Μια αλλιώτικη αγγελία ενοικίασης σπιτιού ήρθε στο φως της δημοσιότητας προκαλώντας πληθώρα θετικών σχολίων από υποψήφιους ενοικιαστές και μη. Εκεί που όλοι μας έχουμε συνηθίσει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!