19.8 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 23:56

Μετά την «κουτσουρεμένη» απόφαση της Ευρώπης

Τελικά, οι ηγέτες της Ε. Ένωσης κινήθηκαν και στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας με την ίδια λογική που επιστρατεύουν σε όλα τα θέματα, δηλαδή αυτή της μέσης λύσης. Μπορεί να καυστηρίασαν τις προκλήσεις της Τουρκίας, μπορεί να την προειδοποίησαν για την επιβολή κυρώσεων, όμως άφησαν το θέμα των αποφάσεων για το Συμβούλιο Κορυφής του ερχόμενου Μαρτίου.

Με την απόφαση αυτή για την οποία οφείλουμε να πούμε ότι η Λευκωσία και η Αθήνα έδωσαν σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν αφ’ ενός θα αναγκαστεί να τερματίσει τις προκλήσεις του και αφ’ ετέρου δεν κλείνουν εντελώς την πόρτα των σχέσεων Βρυξελλών – Άγκυρας.

Είναι φανερόν ότι οι Ευρωπαίοι (και κυρίως ο άξονας των χωρών που δεν επιθυμούσε άμεσες κυρώσεις) εκτός από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν στην Τουρκία, κινούνται και με βάση το δικό τους σκεπτικό, κι όχι αυτό του Ερντογάν. Με άλλα λόγια, οι χώρες αυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις προειδοποιήσεις για τον Μάρτιο και θα συγκρατήσει την προκλητική συμπεριφορά του.

Ωστόσο, εμείς που βιώνουμε από πρώτο χέρι την τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα, γνωρίζουμε ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία δεν πρόκειται να πτοηθούν με αυτή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ανάγνωση της απόφασης που θα κάνει ο Ερντογάν σίγουρα θα είναι διαφορετική απ’ ότι νομίζουν οι Ευρωπαίοι. Ο Ερντογάν θα θεωρήσει ότι οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους για την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας του και άρα μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τις προκλήσεις του στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο.

Και αυτό, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος να αποδειχθεί. Όλοι θα δούμε ότι τις επόμενες μέρες η Τουρκία, με διάφορες προφάσεις, θα βγάλει τα πλοία και τα γεωτρύπανα της στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Έτσι, προβλέπεται ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε με τις ίδιες απειλές που είδαμε το προηγούμενο διάστημα στην ΑΟΖ και στο Αιγαίο.

Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία και ίσως οι Ευρωπαίοι να μην το συνειδητοποιούν στην πραγματική διάσταση του είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν προβαίνοντας σε παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, βασικά παραβιάζει ευρωπαϊκό θαλάσσιο χώρο. Με απλά λόγια, οι απειλές και προκλήσεις του δεν στρέφονται μόνο κατά της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και κατά της ίδιας της Ευρώπης. Αυτή η διάσταση είναι σημαντικό να εξηγηθεί καλύτερα στους Ευρωπαίους.

Απ’ εκεί κι ύστερα, Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν τους ενεργειακούς και άλλους σχεδιασμούς τους σε Μεσόγειο και Αιγαίο, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι στρατηγικές συνεργασίες με χώρες της περιοχής, έτσι που ο Ερντογάν να αισθάνεται ότι πίσω από την Κύπρο και την Ελλάδα, υπάρχει ένα μέτωπο χωρών που αντιστρατεύεται τις συμπεριφορές του. Η πτυχή αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα, εκτός της ισχύος των όπλων.

Ακόμα, Λευκωσία και Αθήνα οφείλουν να συνάψουν πιο στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ειδικά τώρα που αναλαμβάνει την Προεδρία ο Τζο Μπάιντεν. Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον βρίσκονται σε πολύ άσχημο σημείο λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400 από τον Ερντογάν, οπότε αυτό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε.

Μετά από τις αποφάσεις της Ε.Ε. μπορούμε να δούμε καθαρότερα το σκηνικό και να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το αύριο. Και οι αποφάσεις αυτές πρέπει να είναι στρατηγικές κι όχι περιστατικές.

Η διπλωματία έχει αυξημένο ρόλο αυτή την περίοδο, όπως και η αποφασιστικότητα μας για τις αναγκαίες γεωπολιτικές στροφές και ίσως ανατροπές.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυστραλία: Kαρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε 16χρονο που τον ψάρεψε, όταν πήγε να τον βγάλει φωτογραφία (βίντεο,φωτό)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στην Αυστραλία καθώς την ώρα που μία οικογένεια ψάρευε στη Δυτική Παραλία της Αδελαΐδας, ο μικρός γιος έπιασε έναν καρχαρία,...

Τυνησία: 22 νεκροί μετανάστες σε ναυάγια

Τις σορούς 22 μεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, ανέσυραν από το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Οι σοροί εντοπίστηκαν στις...

Πάνω από 130 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη μετά από διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Σε 130 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά...

Αφρικανική σκόνη έπνιξε περιοχές της Ελλάδας – Απόκοσμες εικόνες

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο… Σαχάρα έφεραν σε περιοχές της χώρας οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η αφρικανική σκόνη σκέπασε κυρίως τα νότια ηπειρωτικά, ενώ κατά...

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο»

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ως άνω Συνεδρίου, με θέμα «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής...

Γαλλία: Δήμαρχος καθιερώνει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, θα καθιερώσει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ένα μέτρο που έχει ήδη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!