18.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 2:32

Θερμό καλοκαίρι …χωρίς σωσίβια

Τα μηνύματα που έρχονται απ’ όλα τα μέτωπα δεν είναι καλά. Όσοι δεν οσφρύζονται τη μυρωδιά του άσχημου κλίματος που επικρατεί σε όλους σχεδόν τους τομείς, θα πρέπει να αποταθούν στο γιατρό τους.

Ξεκινώντας από το κυπριακό, η εικόνα είναι ζοφερή. Όχι, διότι φταίει η πλευρά μας ή γιατί δεν κάνουμε όσα πρέπει εμείς, αλλά διότι η Τουρκία αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν θέλει λύση. Οι δημόσιες δηλώσεις του Ερντογάν, των τούρκων αξιωματούχων και των εξαπτέρυγων τους στο ψευδροκράτος, επιβεβαιώνουν ότι η Άγκυρα έχει τη δική της ατζέντα στην Κύπρο. Και αυτή η ατζέντα προβλέπει τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας και έλεγχο (στρατιωτικό, γεωπολιτικό, κ.ά.) της υπόλοιπης Κύπρου.

Οι πρόσφατες νέες προκλήσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο είναι ενδεικτικές της τακτικής της Τουρκίας για σταδιακή απορρόφηση των κατεχομένων.

Συναφές μ’ αυτό είναι και οι αντιδράσεις τους στις νέες γεωτρήσεις που άρχισε η Κύπρος στην ΑΟΖ. Πέραν των λεκτικών αντιδράσεων του Τατάρ και άλλων, εξαγγέλθηκε και η διενέργεια νέων ερευνών από την Τουρκία στη Μεσόγειο. Αυτή η τακτική δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε μια νέα ένταση στον ενεργειακό τομέα στη θάλασσα περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Η χειροτέρευση της κατάστασης επεκτείνεται και στα Ελληνο-τουρκικά, όπου η Τουρκία με πρόσχημα τα όσα είπε ο Μητσοτσάκης στις ΗΠΑ, ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, παρερμηνεύει τη Συνθήκη της Λωζάνης και άλλα εξωφρενικά.

Πέρα, όμως των αντιπαραθέσεων με την Τουρκία, ανησυχητική είναι η εικόνα και στα εσωτερικά της Κύπρου. Η οικονομία, ενώ αντέδρασε θετικά στις επιπτώσεις της πανδημίας, τώρα άρχισε να εμφανίζει δυσλειτουργίες, λόγω των παρενεργειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο τουρισμός, αν και βρισκόμαστε στη θερινή περίοδο, κινείται με μέτριες επιδόσεις και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα καταγραφεί στο τέλος των διακοπών. Πάντως, Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες δεν πρόκειται να έρθουν το καλοκαίρι στην Κύπρο.

Κατά πόσον θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε μέρος τους από άλλες αγορές, θα φανεί στο τέλος της θερινής σεζόν.

Ο τομέας των υπολοίπων υπηρεσιών, άρχισε να αισθάνεται έντονα τις αρνητικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τράπεζες, ελεγκτικές υπηρεσίες, δικηγορικοί οίκοι και παρεμφερείς υπηρεσίες μετρούν καθημερινά απώλειες στις εργασίες τους.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, όλοι βιώνουμε την ακρίβεια και τη συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου μας. Παρά τις ανώφελες αντιπαραθέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν μπορεί να ανακόψει το ανοδικό κύμα ανατιμήσεων.

Όσον αφορά τον τομέα των επενδύσεων, όλοι γνωρίζουμε τη στασιμότητα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας και κατάργησης του επενδυτικού προγράμματος.

Σφήνα σε όλα αυτά έχουμε και το οξύ πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες, όπου οι λύσεις δεν είναι εύκολες.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι κάνουμε για να προσπεράσουμε αυτές τις συμπληγάδες. Η κυβέρνηση προσπαθεί, αλλά φαίνεται ότι οι δυνατότητες της είναι δεδομένες.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι θερμό. Όλα θα κοχλάζουν. Κυπριακό, ενέργεια, οικονομία, όλα θα είναι στο κόκκινο. Με άλλα λόγια εισερχόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο χωρίς ιδιαίτερα εφόδια ή για να το πούμε πιο απλοϊκά θα πέσουμε στη θάλασσα, χωρίς σωσίβια.

Πόσοι θα καταφέρουμε να εξέλθουμε της τωρινής τρικυμίας αλώβητοι, θα το δείξει ο χρόνος…

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!