17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 10:40

Η οικονομική αφαίμαξη μας από το ψευδοκράτος

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί”, κατά το 2023 οι επισκέψεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα έφτασαν (μετά που άνοιξαν τα οδοφράγματα) σε ιστορικό ρεκόρ!

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα, ο αριθμός των επισκέψεων ανήλθε σε 3.063.408 έναντι 2.835.496 το 2022.  Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι επισκέψεις αλλοδαπών που μετέβησαν στα κατεχόμενα, μέσω των οδοφραγμάτων, ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 5.000.000.

Δεν  ξέρουμε κατά πόσον μελετά κάποιος από την κυβέρνηση αυτά τα στοιχεία, αλλά, αν είναι αληθινά, προκαλούν πρώτα μεγάλη απογοήτευση και μετά ανησυχία.  Και αυτό, γιατί οι τόσες πολλές επισκέψεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα αποκλείεται να γίνονται για να δουν οι πρόσφυγες μας τα σπίτια και τις περιουσίες τους ή να επισκεφθούν εκκλησίες και μοναστήρια μας.

Είναι φανερόν ότι οι περισσότερες επισκέψεις γίνονται απ΄ αυτούς που μεταβαίνουν στο ψευδοκράτος για το καζίνο, για φθηνότερα ψώνια και για διασκέδαση.

Αυτές είναι οι κατηγορίες που ελκύουν τους Ελληνοκύπριους για να επισκέπτονται τα κατεχόμενα.

Πέραν της απογοήτευσης, γιατί πολλοί συμπατριώτες μας συνεχίζουν να ενισχύουν οικονομικά το ψευδοκράτος, δημιουργούνται και άλλα θέματα που το επίσημο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος της Κύπρου οφείλει να δει.  Το πρώτο είναι ότι ανέχεται να αναπτύσσεται διπλά του μια παραοικονομία με χρήματα των δικών του κατοίκων.

Με απλά λόγια, οικονομικοί πόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας διοχετεύονται σ’ ένα παράνομο μόρφωμα, που υπονομεύει την πραγματική οικονομία ενός νόμιμου κράτους.  Το δεύτερο είναι  ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που πωλούνται στα κατεχόμενα ανταγωνίζονται αθέμιτα το εμπόριο των ελεύθερων περιοχών.  Τρίτο, η επιχειρηματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας πλήττεται ανεπανόρθωτα από την επιχειρηματική δράση στο ψευδοκράτος.

Όλα αυτά αποτελούν πολύ σοβαρά θέματα που η δική μας πλευρά οφείλει να αντιμετωπίσει.

Δεν καταγράφουμε τα πιο πάνω, ούτε με εθνικιστικά κίνητρα, ούτε με σκοπό να στερήσουμε κάποιου Ελληνοκύπριου το δικαίωμα να μεταβαίνει στα κατεχόμενα.  Ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεων του και κάνει ό,τι του υπαγορεύει η συνείδηση του.  Απλά, επισημαίνουμε το αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης συμπεριφοράς μας να μεταβαίνουμε στα κατεχόμενα για φθηνότερα ψώνια (βενζίνη, ρούχα, παπούτσια, κλπ), για να φάμε στις ταβέρνες ή για να παίξουμε στα 18 καζίνα των κατεχομένων.

Νομίζουμε ότι το πρόβλημα έχει παραγίνει και η κυβέρνηση οφείλει να το διαχειριστεί.

Δεν εισηγούμαστε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, γιατί γνωρίζουμε τις πολιτικές επιπτώσεις για κάτι τέτοιο.  Όμως, η κυβέρνηση οφείλει είτε να δημιουργήσει αντικίνητρα γι’ αυτή την συμπεριφορά ή να λάβει κάποια μέτρα ως προς τους λόγους που μεταβαίνει κάποιος στα κατεχόμενα.

Η σημερινή εικόνα, που κάθε μέρα θα γίνεται χειρότερη, πρέπει να αλλάξει για να προστατεύσουμε (πέραν του εθνικού θέματος) την οικονομία μας, τις επιχειρήσεις μας, τις θέσεις εργασίας μας και τελικά το βιοτικό επίπεδο μας.

Αν στις δικές μας επισκέψεις στα κατεχόμενα, υπολογίσουμε και αυτές των αλλοδαπών που έρχονται υποτίθεται για τουρισμό στις ελεύθερες περιοχές και μεταβαίνουν στο ψευδοκράτος και δαπανούν τα χρήματα τους, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Κατανοούμε  το δύσκολο της διαχείρισης αυτού του θέματος.  Όμως, δεν μπορούμε να βλέπουμε τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι ίδιες οι τουρκοκυπριακές πηγές και να μένουμε αδιάφοροι.

Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τους τρόπους για να σταματήσει αυτή η αφαίμαξη της οικονομίας μας από το ψευδοκράτος.

Εκτός κι’ αν αποφασίσαμε, εκτός των εκατομμυρίων ευρώ βοήθεια που λαμβάνουν από την Ε. Ένωση και εκτός των οικονομικών διευκολύνσεων που τους προσφέρουμε στην υγεία, στις κοινωνικές περιοχές και αλλού, να τους ενισχύσουμε και οικονομικά μέσω των επισκέψεων μας στο ψευδοκράτος.

Δεν υπάρχει στην ιστορία παγκόσμια άλλη παρόμοια παραδοξότητα απ’ αυτή που ζούμε στην Κύπρο.  Δηλαδή το θύμα να στηρίζει και να αιμοδοτεί οικονομικά τον θύτη του…

Ιωσήφ Ιωσήφ  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!